YATAY GEÇİŞ HAKKINDA BİLGİ


YATAY GEÇİŞ HAKKINDA BİLGİ

Yatay geçiş üniversite öğrencilerinin aynı bölümü farklı bir üniversite de okuması anlamına gelmektedir. Biraz daha detaylandırmak gerekirse; X üniversitesinde Tarih okuyan bir öğrenci, yatay geçiş ile Y üniversitesinde Tarih okumaya devam edebilir. Yatay geçiş kolay gibi görülse de çeşitli şartları ve zorlukları bulunmaktadır.

Ortalamanın Yüksek Olması

 Sınavsız olarak yatay geçiş hakkı sunan üniversitelere başvuralar oldukça yüksek olabilmektedir. Bu durumda adayların genel ağırlıklı not ortalamasına göre sıralanması gerçekleşmektedir. Yani ortalaması yüksek olan öğrenciler kontenjan dahilinde hak kazanırken diğer adaylar elenmiş olacaktır.

Derslerin Muafiyet Durum

Üniversitelerin standart aynı müfredat ve derslerden sorumlu tutmadığını, bu nedenle bazı dersleri yeni üniversiteniz de alttan almak durumunda kalabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; Fiziksel etkinlikler dersini sizler görmediniz ve 3. Sınıftasınız. Yatay geçiş yaptığınız üniversite de bu ders 2. sınıfta görülmüş. İşte bu durumda sizler bu dersi alttan almak zorundasınız.
Bunun tam tersi durumda ise; sizin gördüğünüz dersler yatay geçiş yaptığınız üniversitede bir sonraki yıl görülmesi gerekebilir. Bu durumda da sizler gerekli şartları sağlaması durumunda o derslerden muaf olursunuz ve yeniden dersleri alma yükümlülüğünüz ortadan kalkar. Yatay geçiş hakkında detaylı bilgiyi otarikkoc.com daki yataş geçiş nedir yazısında bulabilirsiniz.

Yurt ve Barınma

Mevcut üniversitenizde Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalmanız halinde, yatay geçiş yapacağınız üniversitede de aynı kurumda kalmaya hak kazanırsınız. Mağduriyet yaşamamanız için KYK ile iletişime geçerek bilgi edinmeniz de fayda var.

Yorumlar