Üniversite Yerleştirmelerinde Taban Puan mı? Başarı Sıralaması mı Önemlidir?

Bildiğiniz gibi ülkemizde devlet üniversitelerinde okumak için ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavlarına girmek gerekiyor. Bu sınavlardan alınan puanlara ve başarı sıralamalarına göre tercihler yapılıyor ve akabinde ÖSYM kurumu tarafından başarı sırası önceliğine göre yerleştirmeler gerçekleştiriliyor.

Peki üniversite yerleştirmeleri puan önceliğine göre mi yoksa başarı sıralaması üstünlüğüne göre mi yapılıyor? Bu sorunun cevabı çok basit olmasına rağmen öğrencilerin çoğu tarafından yanlış bilinmektedir. Bu makaleyi yazmamızdaki temel amaç doğru bilinen yanlışları düzeltmek. Sorumuzun cevabına gelecek olursak eğer, üniversite yerleştirmelerinde asıl önemli olan kesinlikle başarı sıralamasıdır. Dikkat ederseniz üniversite ve bölümlerin taban puanlarında büyük dalgalanmalar yaşandığını görebilirsiniz ama başarı sırasına bakarsanız eğer her sene bölümlerin başarı sıralamalarının aşağı yukarı aynı olduğunu görebilirsiniz.

Bir örnekle açıklamak gerekirse örneğin; YGS ve LYS sınavlarına girdiniz ve TS branşından 350 puan aldınız, başarı sıralamanız ise 40.000 olsun diyelim. Okumak istediğiniz bölümde sosyal bilgiler öğretmenliği olsun. Geçen senenin taban puanına baktığınızda atıyorum 348 puan olsun. Geçen seneye göre puanınız tutuyor hatta 2 puan fazlasını almışsınız herşey yolunda görünüyor. İşte şimdi can alıcı noktaya geldik. Geçen senenin sosyal bilgiler öğretmenliği taban başarı sıralaması 35.000 olduğu gerçeğini atlamış olduk. Bu bölümün son 2-3 yıllık başarı sıralaması ortalamasına baktığınızda bölüme son yerleşen öğrencinin başarısı sıralamasının 35.000 civarında olduğunu göreceksiniz. Yani sonuç olarak taban ve tavan puanlar her ne kadar bir yere kadar bizlere tercih yaparken yardımcı olursada asıl olan başarı sıralamasıdır.

Lütfen tercih yaparken öncelikle başarı sıralamalarını dikkate alınız. Bu şekilde mağdur olma ihtimalini minimuma indirmiş olursunuz. Üniversite tercihleri yaparken bir diğer dikkate almanız gereken husus, sıralamanız ve puanınızın yirmi bin üzerinde ve aşağısındaki bölüm ve üniversiteleri tercih etmenizdir. Çünkü her sene başarı sıralaması ve taban puanlar aşağı yukarı civarında oynamaktadır. Bunun sebebi sınavın zorluğu ve basitliğidir.

Son olarak sırf üniversite okumak için lütfen istemediğiniz veya sevmediğiniz bölümleri tercih etmeyiniz. Üniversite tercihi gelecek yaşamınızın çok önemli bir noktasını oluşturmaktadır. Bir ömür sevmediğiniz işi yapmak istemezsiniz. Yahut ölü bir bölümü okuyup yıllarca işsiz kalmakta istemezsiniz. Aile büyüklerinizin tavsiyelerine mutlaka kulak verin fakat ailenizin istediği bölümü ve mesleği değil kendi istediğiniz ve sevdiğiniz mesleği tercih edin, sonuçta onlar değil siz okuyacaksınız. Tercih döneminde mutlaka bir rehberlik öğretmeni ile görüşmeyi ihmal etmeyin. Taban-puani.com ekibi olarak hepinize başarılar diliyoruz.

Yorumlar