Uludağ Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Uludağ Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Bursa Uludağ Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Uludağ Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Aklın ve bilimin öncülük ettiği, Atatürk'ün çizdiği çağdaş, laik ve demokratik yolda, özgür düşünceli ve kişisel sorumluluk duyguları gelişmiş ulusal değerlere saygılı olarak kültürel ve tarihi değerleri benimsemiş, çağdaş görünüşlü gençler yetiştirmeyi amaç edinen üniversitemize bağlı olarak, 14 Fakülte, 2 Yüksekokul, 15 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuar, 4 Enstitü, 21 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile 1 Araştırma Merkezi ve Rektörlüğe bağlı olarak kurulan 5 bölüm bulunmaktadır.

1970 yılında İstanbul Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Bursa Tıp Fakültesi ile 1974 yılında kurulan Bursa İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi  Üniversitenin temelini oluşturmaktadır.

11 Nisan 1975 tarih ve 15205 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1873 Sayılı Kanun ile Bursa’da “Bursa Üniversitesi” adı ile kurulan Üniversitemiz, 20 Temmuz 1982 tarihinde Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı hakkında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Uludağ Üniversitesi" adını almıştır. 

Mevcut Fakülteler;
Tıp Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1974),
Bursa İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1974),
Mühendislik Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1976),
Veteriner Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1978),
Ziraat Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1981),
Eğitim Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1982),
İlahiyat Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1982),
Fen-Edebiyat Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1983),
Hukuk Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1995),
Güzel Sanatlar Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1995),
Diş Hekimliği Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 1995),
İşletme Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 2010),
Mimarlık Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 2013),
Spor Bilimleri Fakültesi (Kuruluş Tarihi - 2013)
Sağlık Bilimleri Fakültesi (Kuruluş Tarihi- 2016)

Mevcut Yüksekokullar;
Yabancı Diller Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 2002),
Gemlik Necati Kurtuluş Denizcilik Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 2007)

Mevcut Konservatuar;
Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Kuruluş Tarihi - 1998)
Sanayi ve hizmet sektörüne nitelikli ara insan gücü yetiştirmek amacıyla çeşitli yıllarda kurulan Meslek 

Yüksekokullar ve kuruluş yılları; 
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1985),
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1996),
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1996),
İlahiyat Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1992),
Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1994),
Karacabey Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1995),
İnegöl Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1995),
İznik Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1995),
Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1997),
Orhangazi Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1999),
Mennan Pasinli Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 1999),
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 2005),
Orhaneli Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 2005),
Keles Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 2005),
Harmancık Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 2008),
Büyükorhan Meslek Yüksekokulu (Kuruluş Tarihi - 2009)

Uludağ Üniversitesi İlçelere Göre Dağılımı
Tıp, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Veteriner, Ziraat, Fen-Edebiyat, Eğitim ve Mimarlık Spor Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinin tamamı ile Güzel Sanatlar Fakültesinin Resim Bölümü, Devlet Konservatuvar, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Enstitüler, Bölüm Başkanlıkları ve Rektörlük merkez binası, şehir merkezine 18 Km. uzaklıktaki 16.000 dönüm arazi üzerine kurulu ana yerleşim birimi olan Görükle Kampusu'nda faaliyetlerini sürdürmektedir.

İlahiyat Fakültesi Fethiye Kampusu'nda, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Ali Osman Sönmez Kampusu'nda hizmet vermektedir.

Hukuk Fakültesi, Gemlik Necati Kurtuluş Denizcilik Yüksekokulu, Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu, Gemlik'te bulunan Gemlik Sunğipek-Asım Kocabıyık Yerleşkesi'nde, Güzel Sanatlar Fakültesi ise Mudanya'da hizmet vermektedir.

Mustafakemalpaşa, Karacabey, İnegöl, İznik, Yenişehir İbrahim Orhan, Orhangazi, Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerinde bulunan yüksekokullarımız ise eğitim ve öğretim faaliyetlerini isimlerini aldıkları ilçelerde sürdürmektedirler.

Uludağ Üniversitesi Öğrenci sayısı:  63451

Yaşam Standardı

Öğrencilerin yemek, barınma, yol ve kırtasiye giderleri yaklaşık aylık 900-1050 tl (400 ile 450 Euro) arasındadır.Kullanılan para birimi Türk Lirası’dır (TL). Bankaların çalışma saatleri gündüz 8.30 ile 12.30, öğleden sonra 13.30 ile 17.30 arasındadır. Bankalar Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde kapalıdır. Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Vakıflar Bankası, Halkbank ve Ziraat Bankası’nın kampüste şubeleri ve ATM’leri bulunmaktadır.

Barınma Olanakları

Üniversitemize gelen bütün öğrenci ve personel için Görükle Kampüsü’nde barınma imkanı vardır. Öğrenci için aylık oda fiyatı ortalama 310 TL (135 Euro)’dur.

Özel yurtlarda, misafirhanelerde veya kiralık evlerde kalmak isteyen öğrenciler şehir merkezinde ya da Görükle’de uygun fiyatlı yerler bulabilirler. İsteğe bağlı olarak aile yanında kalma imkanı da sağlanabilir.


Üniversite kampüslerinde toplam 1288 öğrenci kapasiteli 9 tane yurt vardır. Görükle Kampüsü’nde 540 öğrenci kapasiteli 3 tane yurt vardır.


Diğer kampüslerdeki yurtlar ve kapasiteleri ise şöyledir:


Ali Osman Sönmez Kampüsü: 204 yatak

Ali Osman Sönmez Kampüsü: 204 yatak
Yenişehir: 84 yatak
Keles: 60 yatak
Orhaneli: 80 yatak
Karacabey: 192 yatak
Harmancık: 128 yatak

Güler-Osman Köseoğlu, Ali Osman Sönmez ve Yenişehir H. Halil Orhan yurtları kız öğrenciler içindir. Rabia-Rıza Biçen ve Nilüfer Hatun yurtları hem kız hem de erkek öğrenciler için barınma imkanı sunar. Yurtlarda kalış süresi eğitim süresine bağlıdır. Her sene, yurta giriş yapacak öğrenci sayısı yurttan çıkış yapan öğrenci sayısına göre belirlenir.


Beslenme İmkanları

Kampüste bulunan yemekhaneler öğrencilere hafta içi beş gün 11:30 ile 13:30 arasında uygun fiyata öğle yemeği sunar. Menü üç ya da dört çeşit yemek içerir. Menülerin hazırlanışı ve gıda kontrolleri diyetisyenler tarafından yapılır.

Ayrıca tüm fakülteler ve yüksekokullarda kantinler vardır. Kampüste çeşitlikafeler, pastaneler, pide ve kebap yapan restoranlar vardır.Tüm bu işletmelerin fiyat ve sağlık koşullarının uygunluğu Üniversite tarafından denetlenir.


Engelli Öğrenci Hizmetleri

Özel ihtiyacı olan öğrenciler için Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nda Danışma ve Destek Birimi bulunmaktadır. Danışma ve destek hizmeti için, öğrenciler birime sağlık karnesi ile başvurmalıdırlar. İşitme engelliler ile görüşmeler, Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenen standartlar çerçevesinde yapılmaktadır. Doktor gerekirse öğrencilerin sağlık durumları hakkında detaylı sağlık raporu isteyebilir.

Burs Olanakları

Üniversitemizde, tüm yemek hizmetleri 1996 yılından itibaren özel yapılmaktadır. Kampus içindeki yemekhaneler, akademik, idari personele ve öğrencilere uygun ücretli yemek imkanı sunmaktadır. Maddi desteğe ihtiyacı olan öğrenciler ücretsiz öğle yemeği hizmetinden de faydalanabilirler. Kredi Yurtlar Kurumu (2 yıllık ve lisans öğrencileri için) , TED (Türk Eğitim Derneği ) ve Rabia Rıza Biçen Yurdu’na (Yüksek Lisans Öğrencileri için) bağlı kampus yurtlarında 4000 öğrenci barınmaktadır. 80 başarılı öğrenciye Uludağ Üniversitesi tarafından burs verilir.

Kurumumuzda üniversite kreşi ve anaokulu mevcut olup, üniversite personelinin ve evli öğrencilerin çocuklarının bakımı ve eğitiminden sorumludurlar. Bu hizmetlerden faydalanmak isteyen ebeveynlerin başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu hizmetler yüksek standartlarda olup, ücretleri uygundur.


Öğrenim Olanakları

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 1984 yılında kurulmuş ve 1987 yılında açılan çekirdek bir kütüphane ile Merkez Kütüphanemiz hizmete başlamıştır. 1991 yılında temeli atılan şimdiki binasında, 1999 yılından beri hizmet vermektedir. Merkez Kütüphane 8.000m2 alana sahiptir. Toplam kapalı alan ise 5.150 m2, toplam oturma kapasitesi 950 kişidir. Bunlardan 120 adeti tek kişilik kareller şeklindedir. 3 adet çalışma odası mevcuttur.

Üniversitemiz öğrencilerinden görme engelli olanlara yönelik olarak bir birim aktif olarak çalışmaktadır. Bu birimde, görme engelli öğrenciler, bilgisayar aracılığı ile derslerine hazırlanabilmekte ve internet olanaklarından yaralanabilmektedir. Ayrıca bu birimde Braille alfabesinde basılmış kitaplar, süreli yayınlar ve sesli kitaplar mevcuttur. Kullanıcılarımız, kütüphanemizin Görsel-İşitsel Biriminde film izleme, müzik dinleme olanağına sahiptir.


Staj İmkanları

Uludağ Üniversitesi öğrencilerine, bilgi ve becerinin birleşmesiyle oluşan çağdaş bir eğitim sunmaya özen göstermekte, öğrencilerine uygulamalı öğrenme olanakları sunmaktadır. 31 genel amaçlı bilgisayar laboratuvarı, fakülte ve yüksekokullarda 66 bilimsel araştırma laboratuvarı, 23 atölye ve 228 eğitim ve uygulama laboratuvarı, 24 saat kesintisiz internete ulaşabilmeyi sağlayan teknolojik alt yapısı ile 6,800'den fazla bilgisayarı, klinikleri, deneme istasyonları, atölyeleri ve çiftliklerinde gerçekleştirilen uygulama ve stajlarla, öğrencilerin deneyim kazanmalarını sağlamaktadır. Stajın amacı, öğrencilerin öğretim yoluyla elde ettikleri bilgi ve becerilerini ilgili sektördeki işyerlerinde uygulayarak güçlendirmelerini sağlamak, doğru karar verme becerilerini geliştirmek ve kendi alanlarında deneyim kazanmalarına olanak sağlamaktır. Stajlara ilişkin esaslar ilgili birimin önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir. Stajın zorunlu olup olmaması fakülteden fakülteye farklılık göstermektedir.

Spor ve Sosyal Yaşam

Öğrencilerimizin boş zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmelerini, sağlıklı, mutlu bir yaşam için spor yapmalarını, birbirlerini tanımalarını, bedensel ve ruhsal gelişimlerini sağlayabilmeleri için Bedeb Eğitimi Bölüm Başkanlığı okutmanları tarafından çeşitli spor branşlarında eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Eğitim-Öğretim yılı boyunca spor çalışmalarına katılan öğrencilerimiz, kurum içi ve dışı yapılan yarışmalarda Üniversitemizi temsil ederken başarılı sporcu ve şampiyon olma duygusunu da yaşamaktadırlar.

Kurum içi etkinlikler kapsamında Fakülte ve Yüksekokullar arası çeşitli spor dallarında turnuvalar düzenlenmektedir. Geleneksel hale gelen ve “Spor Oyunları” aı verilen bu turnuvalara çok sayıda öğrenci ve personel katılmaktadır.


Tesislerimizde yapılan bu turnuvalarda her türlü gereksinim (spor malzemeleri, forma, tişört, şort, top, vb.) Spor Müdürlüğünce karşılanmaktadır. Tesislerimiz hafta içi ve hafta sonu 8:00-21:00 arası ve bazı günlerde geç saatlere kadar açık tutulmaktadır. Yeni spor tesislerimizin inşaatları devam etmektedir.


Spor Tesisleri: 

  2 adet çim futbol sahası 
  2 adet toprak futbol sahası 
  2 adet kapalı tenis kortu 
  4 adet toprak tenis kortu 
  5 adet açık asfalt basketbol sahası 
  2 adet asfalt tenis kortu 
  2 adet halı saha

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

Uludağ Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 0 224 294 00 00
Fax: 0 224 294 00 37
Web: www.uludag.edu.tr
E-posta: ozelkalem@uludag.edu.tr
Adres: Görükle Kampusu 16059 Nilüfer/BURSA
Rektör: YUSUF ULCAY

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar