Çankaya Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Çankaya Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Ankara Çankaya Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Çankaya Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarihinde kurulan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, 1997-98 öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştır. Eğitim dili, Türkçe eğitim verilen Hukuk Fakültesi dışında İngilizcedir. 7.786 öğrenci eğitim görmektedir. Ayrıca 286 akademisyen üniversite bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversitenin Turkuaz kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Üniversitenin bünyesinde 5 fakülte ve 2 meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

Çankaya Üniversitesi, 9 Temmuz 1997 tarihinde Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından bugünkü Balgat yerleşkesinin olduğu yerde kurulmuştur. Üniversite eğitim hayatına 4 fakülte, 1 meslek yüksek okulu, 2 enstitü ve 4 araştırma-uygulama merkezi ile başlamıştır. Daha sonra zamanla yeni bölümler açılmış ve üniversite büyümüştür. 2007 yılında ise Balgat kampüsünün ihtiyaçları karşılayamaması üzerinde Turkuaz kampüsnün yapımına başlanmış ve 2011 yılında bitirilerek eğitim-öğretime açılmıştır.

Üniversiteye Kabul
Her yıl Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi ile yüzlerce öğrenci Çankaya Üniversitesi'ne kayıt olmaktadır. 2011 yılında yaklaşık 700 öğrenci Çankaya Üniversitesi'nde eğitim görmeye hak kazanmıştır. 2012 itibariyle hem yeni bölümlerin açılması, hem mevcut bölümlerin kapasitesinin artırılması, hem de yeni yüksek lisans ve doktora bölümlerinin açılmasıyla beraber bu sayının 1.000'i aşması beklenmektedir. Çankaya Üniversite her yıl kabul ettiği öğrencilere çeşitli burs olanakları sağlamaktadır. Üniversitenin burs yönetmeliğindeki açıklamasına göre "Eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek, başarılı öğrencileri özendirmek ve yükseköğretimde fırsat eşitliği sağlamak" amacıyla çeşitli burslar verilmektedir. Üniversiteye giriş başarı bursu, bilim bursu, sporda başarı bursu ve akademik başarı bursu bunlardan bazılarıdır. Üniversiteye giriş başarı bursu, öğrencilerin YGS-LYS sınavları ve özel yetenek sınavlarındaki başarı derecelerine göre tanınan bir burstur. Üniversiteye giriş başarı bursu öğrenci eğitime devam ettiği sürece hiçbir koşulda kesilmemektedir.

Üniversitenin Hukuk Fakültesi hariç eğitim dili İngilizce olmasında dolayı, Hukuk Fakültesi öğrencileri dışındaki tüm öğrenciler dönem başında İngilizce Yeterlilik Sınavı'na girmek zorundadırlar ya da İngilizce bildiğini kanıtlayan uluslararası bir sınav (TOEFL, IELTS vb.) sonuç belgesi sunmalıdırlar. Yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler bölüme, başarısız olan öğrenciler ise Hazırlık Okulu'na devam ederler. Yeterlilik sınavları sene içerisinde çeşitli tarihlerde yapılır. Hazırlık okulundan mezun olabilmek için kabul edilen İngilizce seviyesi upper-intermediate'tir.

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kabul uygulamalarında genel şartlar benzer olmasına rağmen özel şartlar bölümden bölüme değişmektedir. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kabul işlemleriyle enstitüler ilgilenmektedir.

Çankaya Üniversitesi Fakülte ve Bölümleri
Çankaya Üniversitesi; 5 fakülte, 2 meslek yüksekokulu ve bunlara bağlı 24 bölümü bulunmaktadır. Ayrıca 5 araştırma ve uygulama merkezi, 2 enstitü ve hazırlık okulu bulunmaktadır. Hukuk Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Enstitüler ve Çankaya Üniversitesi Spor Kulübüne ait birçok spor kompleksi Balgat kampüsünde, diğer bütün bölüm ve kompleksler Turkuaz kampüsündedir. Aşağıdaki belirtilen kapalı alan verileri sadece Turkuaz kampüsüne ait kapalı alan verisidir, Balgat kampüsü dahil değildir.

Fakülteler
Fen-Edebiyat Fakültesi
Hukuk Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Mimarlık Fakültesi
Mühendislik Fakültesi

Meslek Yüksekokulları
Bankacılık ve Sigortacılık
Dış Ticaret
Adalet Meslek Yüksekokulu

Enstitüler
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü

Kampüsler
Balgat Kampüsü
Balgat kampüsü, Ankara ili Çankaya ilçe sınırları içerisinde bulunan Çukurambar semtindedir. Bu kampüs ile ODTÜ kampüsü birbirine oldukça yakındır. Kampüse ulaşım olanakları gelişmiş olup yakın çevresinde Armada Alışveriş Merkezi bulunmaktadır. ODTÜ dışında TOBB ETÜ ve Ufuk Üniversitesi'leri de Balgat kampüsüne yakın mesafededirler.

Mimarlık Fakültesi ve Hukuk Fakültesi bu kampüstedir.

Turkuaz kampüsü
Turkuaz kampüsü, üniversitenin Balgat yerleşkesinin ihtiyaçları karşılayamaması üzerine Eskişehir Yolu 29. km'ye inşa edilen bir yerleşkedir. 22 Ekim 2007'de dönemin Meclis başkanı Köksal Toptan tarafından temelleri atılan kampüs 2011 yılında açılmıştır. Üniversitenin Turkuaz kampüsü iki parselden oluşmaktadır. 15.232 metrekare olan birinci parsele üniversite personeli için 36 adet lojman yapılması planlanmakta olup 18 dairelik kısmı tamamlanmıştır. Kampüsün esas kısmı olan ikinci parsel ise yaklaşık 442.909 metrekare olup üzerine eğitim-öğretim yapıları, fakülteler, kafeteryalar ve diğer yapılar yapılmıştır. Turkuaz kampüsünün toplam kapalı alanı net 36.148 metrekare, brüt 70.000 metrekaredir. Ayrıca kampüsün yaklaşık 330.000 metrakaresi ağaçlandırılmıştır. Kızılay Karanfil Sokak'ta olan hazırlık sınıfı, Balgat kampüsünde olan birçok bölüm ve fakülte 2011'de Turkuaz kampüse taşınmıştır. Turkuaz kampüsün karşısında Turkuaz Vadisi bulunmaktadır. Mimarlık Fakültesi ve Hukuk Fakültesi dışındaki tüm bölümler ve fakülteler bu kampüstedir.

Turkuaz kampüs, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 2011'in en başarılı mimari eserleri arasında seçildi.

2015-2016 eğitim-öğretim yılında açılması planlanan 170 kişilik yurtların, amfi tiyatronun ve spor kompleksinin inşaatları devam etmektedir.

Barınma Olanakları - Merkez Kampüs Yurtları
Çankaya Üniversitesi merkez kampüsünde bulunan kız ve erkek öğrenci yurt binalarımızda;

  • Kız ve erkek öğrenci yurtlarında, 23 adet tek kişilik, 20 adet üç kişilik ve 1 adet engelli odası bulunmaktadır.
  • Kişiye özel sınırsız, ücretsiz internet erişimi,*Her odada özel televizyon,
  • Dahili hatlı telefon,
  • Her odada müstakil duşa kabinli banyo ve wc,
  • 24 saat sıcak su,
  • Her odada mini buzdolabı,
  • Kişiye özel bilgisayar donanımına uygun çalışma masaları,
  • 24 saat görevli yurt memuru,
  • Günlük oda temizliği,
  • Kampüs genelinde sağlanan 24 saat güvenlik hizmeti,
  • Kampüs bünyesinde sağlık hizmetleri (09.00-17.00 saatleri arasında doktor, hemşire ve psikolog),
  • Ortak kullanım alanında oturma grupları ve büyük ekran televizyon,
  • Yıkama, kurutma makinası kullanımı ve ütü yapma olanağı,
  • Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği,
  • Kampüs genelinde bulunan otopark alanı bulunmaktadır.
Beslenme İmkanları
Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüsünde ve Balgat Kampüsünde toplamda 10.000 öğrenciye hizmet verebilecek kapasitede 6 kafeterya ve 2 yemekhane bulunmaktadır.

Kafeterya ve kantinler öğrencilere, akademik ve idari personele özenli bir şekilde hizmet vermektedir.

Her iki kampüsümüzde bulunan yemekhanelerde çorba, ana yemek, yardımcı yemek, tatlı ve açık büfe salata bar’dan oluşan yemek servisi mevcuttur.

Kafeteryalarda fast food tarzı yiyecek ve içecek servisleri yapılmaktadır.

Merkez Kampüsünde;
Hazırlık Okulu’nda Cafe News,
Mühendislik Fakültesi’nde Cafe Blue,
Kütüphane binası’nda Cafe Schnell,
Ortak alanda Cafe Mix ve Cafe Messt, 

Balgat Kampüsünde;
Cafe Bee
Kafeterya ve yemekhanelerde tüm ürünler gıda kodeksine uygun olarak üretilmektedir.

Çankaya Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 03122331000 - 03122844500
Fax: 03122331029 - 03122864078
E-posta: webadmin@cankaya.edu.tr
Adres: Çankaya Üniversitesi Merkez Kampüs : Eskişehir Yolu 29.km, 06810, Yenimahalle/ANKARA Balgat Kampüsü: Çukurambar Mah. Öğretmenler Cad. No: 14, 06530 Balgat/ANKARA
Rektör: HAMDİ MOLLAMAHMUTOĞLU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar

  1. Bu sene tam burslu olarak psikoloji bölümünü kazandım. Herkes okulun çok kötü olduğunu öğrencilerin ve ortamın kötü olduğunu söylüyorlar. Lütfen bana yardım eder misiniz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adınızın görülmesini istemiyorsanız yorumlama biçiminden Anonim'i seçiniz. Adınızla yorum yapmak isterseniz yorumlama biçiminden Adı/Url'yi seçiniz. Url boş bırakabilirsiniz.