Siirt Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Siirt Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Siirt Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Siirt Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Üniversitemiz 29.05.2007 tarih ve 26536 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2809 sayılı kanun maddesiyle kurulmuştur. Üniversitemiz, 2007 yılından itibaren eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarını ve kamu hizmetini sürdürmektedir. Üniversitemizin temelleri 1976 yılında Dicle Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olan 2 yıllık Eğitim Enstitüsüne dayanmaktadır. Bu Enstitü 1982 yılında Siirt Eğitim Yüksekokulu, 1992 yılında Siirt Eğitim Fakültesi adını almıştır. 

Üniversitemize bağlı Eğitim, Mühendislik-Mimarlık, Fen-Edebiyat, Ziraat, İlahiyat, İktisadi ve İdari Bilimler ile Veteriner Fakülteleri olmak üzere 7 fakülte; Fen Bilimleri,  Sosyal Bilimleri ve Yaşayan Diller Enstitüleri olmak üzere 3 enstitü; Sağlık Yüksekokulu ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu olmak üzere 3 yüksekokul; Siirt Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kurtalan Meslek Yüksekokulu, Eruh Meslek Yüksekokulu olmak üzere 4 meslek yüksekokulu ile Siirt ve Yöresi EL Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bilimsel Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, İbrahim Hakkı Uzaktan Algılama Araştırma ve Uygulama Merkezi, Siirt ve Yöresi Tarih Kültür Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi olmak üzere 7 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır. 

Üniversitemizin şehir merkezinde bulunan Sağlık ve Merkez yerleşkeleri, yeni kurulan Kezer Yerleşkesi ile Kurtalan ve Eruh yerleşkelerinde eğitim-öğretim, araştırma çalışmalarını sürdürmektedir. Sağlık Yerleşkesinde Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Merkez Yerleşkesinde; Rektörlük Hizmet Binası, İktisadi ve İdari Bilimler ve Veteriner Fakülteleri, Siirt Meslek Yüksekokulu ve Lojmanlar yer almaktadır. Eruh yerleşkesinde Eruh Meslek Yüksekokulu ve Kurtalan yerleşkesinde Kurtalan Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Kezer Yerleşkesinde ise Mühendislik-Mimarlık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Ziraat, İlahiyat ile Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca, Kezer Yerleşkesinde Merkezi Araştırma Laboratuarı, Futbol Sahası, Kapalı Spor Salonu ve Konuk Evi hizmet vermektedir.

Siirt Üniversitesi Öğrenci Sayısı:  18.347
Öğretim Elemanı Sayısı:  463

Siirt İli Hakkında Kısa Bilgiler
Siirt, dört mevsiminin en güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, el emeği göz nurunun ürünü olan battaniye ve kilimleri, şifa kaynağı Pervari Balı, iri taneli fıstığı, kendine has lezzeti olan Zivzik Narı, doğal güzellikleri, tarihi eserleri, bağrında barındırdığı evliyaları ile görülmeye değer bir yerdir.

Kaplıcaları, türbeler, tarihi cami, kale ve köprüler Siirt'in tarihi ve turistik değerleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

İlçeler
Siirt ilinin ilçeleri; Aydınlar, Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari ve Şirvan'dır.

Gezilip Görülebilecek Yerler
Cami ve Türbeler
Çinili Minare olarak anılan Ulu Cami'nin minaresi, tipik Selçuklu mimarisini yansıtmaktadır. Siirt'te Veysel Karani Hz.Türbesi ve İbrahim Hakkı Hz. Türbesi bulunmaktadır. İnanç Turizmi

Kaplıcalar
Billoris Termal Turizm Merkezi Siirt'e 15km. uzaklığında, Eruh yolu üzerindedir. Banyo uygulamalarıyla deri hastalıklarına, romatizmada, kadın hastalıkları, nevralji, nevrit, polinevrit, polio sekelleri ve su içi egzersizlerinde yararlı olmaktadır.

Yaylalar
Pervari İlçesindeki Çemikari, Cema ve Herekol yaylaları ile Şirvan İlçesinde Baçova yaylası yöre halkı tarafından ilgi görmektedir. Yaz, kış bol yağışlı olan bu yüksek platolar, zengin çayırlara kaplıdır.

Mağaralar
İlin jeolojik yapısında kalkerli oluşumlar önemli yer tuttuğundan pek çok sayıda mağara oluşmuştur. Bunların bir bölümünde, insanlarca konut olarak kullanıldığını gösterir izlere  rastlanmaktadır. Suya karşı direnci az olan kalkerlerin erimesi ile ortaya çıkan bu doğal mağaralar genellikle vadi boylarında yoğunlaşmıştır. Bunların en ünlüleri Botan Mağaralarıdır.

Yeme - İçme
Siirt'e özgü yemekler arasında, Büryan( Perive) et yemeği ve fes şeklinde tencerelerde pişirilen perde pilav vardır.

Siirt'e Özgü Ürünler
Bıttım sabunu, Siirt battaniyesi, Jirkan kilimi, meyan kökü ve fıstık Siirt'e has ürünlerdir.

Ulaşım
Diyarbakır-Siirt arasında uzanan doğu-batı doğrultulu karayolu ilin en önemli karayolu bağlantısıdır. Otogarın kent merkezine uzaklığı 1 km. olup firma servisleri, Belediye Otobüsleri ve Şehir içi minübüsleri ile ulaşılabilir.

Otogar tel. :(+90-484) 223 14 01 Karayoluna paralel olarak Diyarbakır ve Batman üzerinden gelen demiryolu Kurtalan'da son bulur. İstasyonun kent merkezine uzaklığı 28 km. dir. İstasyon Tel: (+90-484) 411 20 23

YERLEŞKELER
Siirt Üniversitesi, merkez ve ilçelerinde dağılmış 5 yerleşkede faaliyet göstermektedir. Bunlardan Merkez, Sağlık ve Kezer yerleşkeleri il merkezinde, Eruh ve Kurtalan yerleşkeleri ise adı anılan ilçe merkezlerinde bulunmaktadır. 

Toplam 2.318.367 m² olan yerleşkeler içinde alan itibarıyla en büyüğü 2.226.141 m² ile Kezer Yerleşkesi'dir. Merkez Yerleşkesi 32.466 m², Sağlık Yerleşkesi 9.040 m², Kurtalan Yerleşkesi 4.816 m² ve Eruh Yerleşkesi 45.903 m² büyüklüktedir. 

Merkez Yerleşkesi 
Rektörlük Hizmet Binası, Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler ile Veterinerlik Fakülteleri, Siirt Meslek Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Lojmanlar yer almaktadır. 
Adres : Güres Caddesi 56100 Merkez Siirt/Türkiye 
Tel      : 0 (484) 223 12 24 

Kezer Yerleşkesi 
Mühendislik-Mimarlık, Fen-Edebiyat, Ziraat ile İlahiyat Fakülteleri yer almaktadır. 
Adres : Siirt-Batman Yolu 10. km 56100 Merkez Siirt/Türkiye 
Tel      : 0 (484) 223 12 24 

Sağlık Yerleşkesi 
Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. 
Adres : Yeni Mah. Hz. İbrahim Hakkı Cad. No: 4 56100 Merkez                Siirt/Türkiye 
Tel     : 0 (484) 223 10 56 Fax : 0 (484) 223 51 56 

Kurtalan Yerleşkesi 
Kurtalan Meslek Yüksekokulu ve Öğrenci Yurdu yer almaktadır. 
Adres : Garzan Mah. Güneş Cad. 56500 Kurtalan Siirt/Türkiye 
Tel      : (0484) 411 42 42 

Eruh Yerleşkesi
Eruh Meslek Yüksekokulu ve Öğrenci Yurdu bulunmaktadır. 
Adres  : Sarıgül Mah. Yibo Cad. Posta kodu: 56800 Eruh   Siirt/Türkiye 
Tel       : 0 (484) 223 10 56 Fax : 0 (484) 223 51 56 

BARINMA OLANAKLARI
Siirt İl merkezinde, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nün bünyesinde faaliyet gösteren 840 kapasiteli kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Ayrıca Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün 750 öğrenci kapasiteli Erkek öğrenci yurdu Kezer yerleşkesinde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ihtiyacı karşılayabilecek kapasitede özel yurtlar da Siirt ilimizde faaliyet göstermektedir 

İlçelerde bulunan yüksekokullarımızda ise Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı öğrenci yurtları bulunmaktadır. Eruh Meslek Yüksekokulundaki yurdumuz 450, Kurtalan Meslek Yüksekokulundaki yurdumuz ise 100 öğrenci kapasitelidir.

Üniversitemiz bünyesinde bulunan yemekhanelerde öğlen ve akşam yemekleri verilmektedir. Yemekler, öğrencilerin dengeli beslenmeleri amacıyla kaliteli ve uygun fiyatta olup dört çeşittir. Ayrıca her birimde öğrenci kantinlerinde, alternatif beslenme imkânları sunulmaktadır.

Kezer KYK Yurdu
KYK Siirt Kız Öğrenci Yurdu
Eruh MYO Erkek ve Kız Öğrenci Yurdu
Seyyid Ahmed Bedevi Özel Erkek Öğrenci Yurdu
İlim Yayma Cemiyeti Fatımatüz Zehra Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu

BESLENME
Üniversitemiz bünyesinde Merkez Kampüs'te akademik yemekhane, idari yemekhane ve öğrenci yemekhanesi bulunmaktadır. Bununla beraber Siirt Meslek Yüksekokulu Kantini de hizmet vermektedir.

Kezer Kampüsünde de aynı şekilde idari ve öğrenci yemekhaneleri bulunmakta olup iki adet kantin öğrenciler için hizmet vermektedir.

SPOR VE SOSYAL YAŞAM
Siirt üniversitesi öğrenci ve personellerinin beden ve ruh sağlıklarının korunması, boş zamanlarının değerlendirilmesi, spora ilgi duymalarının sağlanması, fiziki ve ruhi yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla disiplinli çalışma alışkanlıkları kazandırılması, ulusal ve uluslar arası her türlü spor temaslarının organize edilmesi; Üniversiteye ait her türlü spor malzeme ve tesislerinin bu amaçlara uygun şekilde değerlendirilmesi, Üniversite öğrenci ve personellerinin imkanlar ölçüsünde spor tesislerinden yararlanabilmeleri sağlanmaktadır.

Üniversitemiz bünyesinde Sağlık Yüksekokulu'nun yanında bulunan Kapalı Spor Salonunda Basketbol, Voleybol, Hentbol ve Masa Tenisi Sporları için gerekli donanım mevcuttur. Bunun yanında Kezer Kampüsü'nde sportif faaliyetler için tesislerin yapımı hala devam etmektedir.Üniversitemizce düzenlenen bilimsel, kültürel ve sosyal etkinliklere katılımcı olarak davet edilenlerin yemek, konaklama, kafeterya, spor, sosyal ve kültürel hizmetleri sağlıklı bir şekilde uygun fiyatlarla karşılayabilmeleri amacıyla kurulmuştur.

SİİRT ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

Siirt Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 04842121111
Fax: 04842231998
E-posta: siu@siirt.edu.tr
Adres: Kezer Kampüsü SİİRT
Rektör: Murat ERMAN

SİİRT ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar