Sakarya Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Sakarya Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Sakarya Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sakarya Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Kendisine çağdaş uygarlığın gerektirdiği her türlü donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiş olan Sakarya Üniversitesi'nin çekirdeğini 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturmuştur. Bu okul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'ne dönüşmüş, 1982-1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı bir Fakülte olarak öğretim vermiştir.

3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile Sakarya Üniversitesi kurulmuştur.

90 sonrasında kurulan üniversiteler arasında akademik ve teknik altyapısını hızla tamamlayan üniversitemiz idari birimleri ile ISO-2002 Kalite Belgesi ile "EFQM Mükemmellik Yetkinlik Seviyesi Kalite Belgesi"ne sahip ilk ve tek devlet üniversitesi olup laboratuvar, eğitim ve sosyal hizmetler, Internet alt yapısı ve bilişim sektöründeki atılımlarıyla bir çok üniversite için örnek oluşturmaktadır.

Sakarya Üniversitesi Öğrenci Sayısı:   139.005
Öğretim Elemanı Sayısı:   1.931

Barınma

Yüksek Öğrenim öğrencileri için “Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtları”, “Sakarya Üniversitesi Esentepe Öğrenci Yurdu” ile çeşitli özel öğrenci yurtları ve apart dairelerde barınma olanağı bulunmaktadır.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı merkez ve ilçelerde toplam 3.492 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bu kapasitenin 1938’i kız, 1554’ü ise erkek öğrenciler içindir.

İki katlı binalardan oluşan ‘Sakarya Üniversitesi Esentepe Öğrenci Yurdu’ Esentepe Kampüs alanı içerisinde yer almaktadır ve altı bloktan oluşmaktadır. İki kişilik odaların bulunduğu yurt kaloriferlidir ve her odanın içinde bir duş ile bir tuvalet bulunmaktadır. Isı ve ses yalıtımına sahip odalarda her öğrenci için yatak, gardırop, komodin, çalışma masası, çalışma koltuğu ve yatak takımı bulunmaktadır.

Yaklaşık olarak 3600 m2’lik kapalı alana sahip olan yurtların kapasitesi 446 kişidir. Sahip olduğu imkanlar ve sunduğu hizmetler bakımından ISO 9002 Kalite Belgesi’ne sahip olan yurtta iki oda engelli öğrenciler için özel olarak hazırlanmıştır. 

Beslenme
Sakarya Üniversitesi’nde beslenme, kantin ve kafeterya hizmetleri ‘Kafeteryalar ve İşletmeler Şube Müdürlüğü’ tarafından yürütülmektedir. Üniversitedeki tüm öğrencilere yemek hizmeti verilmektedir. Öğrencilerimiz, öğrenci kartlarına para yükleyerek, yemekhanemizde bulunan turnike sisteminden beklemeden geçerek yemek hizmetlerinden faydalanmaktadır. Ayrıca üniversitede düzenlenen sosyal, sportif ve kültürel etkinliklerde görev alan öğrenciler için kumanya, kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği hizmetleri verilmektedir.

‘ISO 9000-9002 HACCP’ ve ‘TSE’ kontrolleri yapılarak hazırlanan yemekler uzman diyetisyenler gözetiminde, mevsimine göre kalori gereksinimi hesaplanarak hazırlanmakta ve her ayın yemek menüsü www.menu.sakarya.edu.tr adresinde yayınlanmaktadır.

Üniversite bünyesinde Kampüs Kafeterya ile beraber toplam 32 kantin hizmet vermektedir. Ayrıca, kampüs merkezinde yer alan restoranlar bütçe dostu yemek seçenekleri sunmaktadır.

Özel İhtiyaçlı Öğrenci Hizmetleri
Sakarya Üniversitesi Engelli Öğrenci Biriminin amacı engelli yükseköğrenim öğrencilerinin akademik, idari, fiziksel, psikolojik, barınma ve sosyal alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçların karşılanması için yapılması gerekenleri belirleyip, yapılacak çalışmaları planlamak, uygulamak, geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirmektir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik
2003 yılında Mediko Sosyal Merkezi bünyesinde hizmete giren ‘Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik’ biriminde iki psikolog çalışmaktadır. Birimin amacı öğrencilerin üniversiteye uyum sağlamaları konusunda onlara yardımcı olmak, stres yönetimi, kaygı ile başa çıkma yöntemleri, iletişim becerileri, verimli ders çalışma yolları gibi konularda onları bilgilendirmektir. Bunun yanında kişisel sorunları olan, aile ve arkadaş ilişkilerinde sorun yaşayan öğrenciler ile ihtiyaç duydukları konularda bireysel görüşmeler yapılmaktadır. Randevu sistemi ile çalışılan birimde görüşmeler her gün saat 09.00-17.00 saatleri arasında yapılmaktadır. Birim, Sakarya Üniversitesi’nin psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen tüm akademik ve idari personele de hizmet vermektedir. 

Sağlık Hizmetleri
Öğrencilerin her türlü sağlık sorunu için Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü’nde Mediko Sosyal Merkezi bulunmaktadır.

Kütüphane
Kütüphanemiz üniversitemizin öğretim elemanları, öğrenci ve personelinin; eğitim, öğretim, araştırma programlarını desteklemek ve boş zamanlarını değerlendirmeleri için her türlü bilgiyi ve bilgi kaynaklarını toplayıp kullanıcıların hizmetine en iyi şekilde sunan merkezdir.

Sakarya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 10.000 m2 lik alanda aynı anda 1.300 kişiye 7/24 hizmet vermektedir. Birinci katta süreli yayınlar, çalışma salonu ve referans bölümü (ansiklopediler, tezler vb.) ve gazete okuma bölümü; ikinci katta kitaplar, sözlükler ve Atatürk Kitaplığı'ndan oluşan koleksiyon; üçüncü katta Okuma Salonu, Görsel-İşitsel Bölümü ve internet salonu dördüncü katında ise Bireysel Çalışma Salonu bulunmaktadır. Ayrıca kütüphanenin her katında kablosuz internet erişimi mevcuttur.

Kütüphanede mevcut bütün materyaller Yordam Kütüphane Bilgi-Belge Otomasyon programı kullanılarak elektronik ortama aktarılmış ve internet üzerinden kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Kütüphanemiz, Üniversitemiz öğrencilerine akademik ve idari personeline referans kaynakları dışındaki bilgi kaynakları ödünç vermektedir. Öğretim elemanları talep ettikleri takdirde yurtiçi üniversite kütüphanelerinden ödünç kitap ve makale fotokopisi temin edilmektedir.

Sosyal ve Sportif Faaliyetler
Kültür ve Kongre Merkezi
Sakarya Üniversitesi “Kültür ve Kongre Merkezi” konumu, mimari özellikleri ve teknik altyapısı ile kültürel, bilimsel ve sosyal etkinliklerin gerçekleştirildiği bir merkezdir.

Sahne olanakları yönünden konferans, konser, tiyatro ve bale gösterilerine uygun olarak tasarlanan bir salonun bulunduğu Kültür ve Kongre Merkezi, düzenlediği kültürel ve sanatsal etkinliklerle sadece Sakarya Üniversite’ne değil bölge halkına da hizmet vermektedir. 

Kültür ve Kongre Merkezi’nde; sahne arkasında sanatçılar için soyunma ve dinlenme odaları ile ofislerin bulunduğu 680 kişilik büyük bir konferans salonu ile bu konferans salonundaki görüntülerin yansıtabildiği 170 kişilik iki adet yan salonun yanında iki adet fuaye alanı ile dört büyük derslik bulunmaktadır. 

Konferans salonunda bulunan projeksiyon perdeleri, sahne ışıkları, diğer aydınlatmalar ve ses sistemleri bir kumanda merkezine bağlıdır ve bilgisayar kontrollü olarak çalıştırabilmektedir. Ayrıca, buradan Kültür ve Kongre Merkezi’nde bulunan diğer salonlara video kameralarla canlı yayın yapma olanağı da bulunmaktadır. 

Kültür ve Kongre Merkezi yıl boyunca öğrenci topluluklarının pek çok etkinliğine de ev sahipliği yapmaktadır.

Üniversitemiz Spor hizmetleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Üniversitemiz kampüsünde bulunan halı sahalar, Basketbol, Voleybol, tenis kortları organizasyonlara ve öğrencilerimize tahsis edilmiştir. Ayrıca Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü Spor Salonlarında, GHSİM ile birlikte Üniversiteler arası ortak organizasyonlar yapılmaktadır.

Sportif Faaliyetler
Üniversitemizde Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Karate, Taek-wando, Judo, Güreş, Masa Tenisi, Badminton, Kürek, Boks, Tenis, Bilek Güreşi, Satranç vs. dallarında faaliyetler yapılmaktadır.

Üniversitemiz Spor Organizasyonlarında ve müsabakalarda gösterdiği üstün performansı ve başarılarıyla sayılı üniversiteler arasındaki yerini almıştır.

Ulaşım
Sakarya Üniversitesi'ne ulaşım belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır. Akademik ve idari personel için Üniversite servis otobüsleri semtlere hizmet vermektedir. İlçelerdeki Meslek Yüksekokulları'na belediye otobüsleri ve dolmuşlarla ulaşım mümkündür. Şehir içinde şehirlerarası bir otobüs terminali mevcuttur. Terminalden yolcuları Üniversitemiz birimlerine ulaştıran servisler bulunmaktadır. Ozanlar Mahallesi'nde bulunan İlahiyat Fakültesi'ne Orhan Camii'nin yanından minibüsler kalkmaktadır. Merkeze 15 dakika uzaklıktaki Esentepe Kampüsü'nde yer alan Mühendislik ,Teknik Eğitim, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Devlet Konservatuvarı, Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'na şehir merkezinden belediye otobüsleri ve minibüslerle ulaşmak mümkündür. Fen-Edebiyat Fakültesi'ne de Mithatpaşa gar minibüsleri ile ulaşmak mümkündür. Sakarya Meslek Yüksekokulu yine Adnan Menderes Caddesi'nde Atatürk Kapalı Spor Salonu yanındadır. 
Sakarya Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: +90 (264) 295 54 54
Fax: +90 (264) 295 50 32
E-posta: ilko@sakarya.edu.tr
Adres: Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü 54187 Serdivan / SAKARYA
Rektör: MUZAFFER ELMAS

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar