Marmara Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Marmara Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. İstanbul Marmara Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Marmara Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Marmara Üniversitesi İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 16 fakülte, 11 enstitü, 5 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir.

Tarihi
16 Ocak 1883 tarihinde Hamidiye Ticaret Mekteb-i Âlisi ismi altında Ticaret ve Ziraat Orman ve Maadin Nezareti’ne bağlı olarak Cağaloğlu’nda İstanbul Kız Lisesi’nin arkasındaki bir evde eğitime başlamış olan Marmara Üniversitesi ilk mezunlarını (13 kişi) 1887’de vermiştir. 21 Eylül 1889’da Maârif Nezâreti’ne bağlanan okul, 1893 yılında ileride ıslahı ve tekrar açılışı düşünülmek üzere lağvedilmiştir. 15 Ekim 1897 tarihinde yine Maârif Nezâreti’ne bağlı olarak yeniden açılmış ve o günden bugüne kesintisiz olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmüştür.

1959 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi haline dönüşmüş, 1982 yılında gerçekleştirilen düzenlemelerle de Marmara Üniversitesi adıyla Türk Yükseköğretim Kurumları arasındaki yerini almıştır.

Marmara Üniversitesi, 1982 - 1983 eğitim ve öğretim yılında 9 fakülte, 1 yüksekokul, 1 enstitü ile eğitim ve öğretime başlamıştır. Bugün fakülte sayısı 16’ya, yüksekokul sayısı 9’a, enstitü sayısı da 11’e yükselmiştir. Üniversitede halen açık olan önlisans ve lisans program sayısı 199’dur.

Kampüsler
Marmara Üniversitesi İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasına dağılmış 14 kampüst faaliyet göstermektedir. Bunlardan Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Başıbüyük, Göztepe, Haydarpaşa, Kartal ve Pendik kampüsleri Anadolu yakasında, Bahçelievler, Beyazıt, Nişantaşı, Sultanahmet, Şişli ve Tarabya kampüsleri ise Avrupa yakasındadır.

Toplam 617.782,9 m² olan kampüsler içinde alan itibarıyla en büyüğü 181.754 m² (181,7 dönüm) ile Başıbüyük Kampüsü’dir. Göztepe Kampüsü 153.394 m² (153,3 dönüm), Anadoluhisarı Kampüsü 121.992 m² (121,9 dönüm) ve Haydarpaşa Kampüsü 62.029 m² (62 dönüm) büyüklüktedir. En küçük kampüsler ise yalnızca birer binadan ibaret olan Şişli (170 m²), Beyazıt (525 m²) ve Kartal (1.000 m²) kampüsleridir.

Akademik Personel Sayısı: 3.343

Öğrenci Sayısı: 82.609

SOSYAL İMKANLAR

Kültür Merkezleri
Marmara Üniversiten'de Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu, Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar Konferans Salonu, Ord. Prof. Dr. Nihat Sayar Konferans Salonu ve Enstitü Binası Konferans Salonu ile toplam 916 kişi kapasiteli, 1112m2 kapalı salon kültür merkezleri bulunmaktadır.

Sağlık ve Yaşam

Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi bünyesinde yürütülen mediko-sosyal hizmetleri; biyokimya laboratuarı, röntgen, diş, tedavi ve pansuman, psikolojik danışmanlık, rehberlik ve diyet branşlarında hizmet sunulmaktadır.

Spor Tesisleri

Üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı bulunan spor salonunda; 850 kişi oturmalı olmak üzere toplam 2000 kişi kapasiteli büyük salon, jimnastik, basket ve çok amaçlı çalışmalar için kullanılan 3 adet ek salon, 3 adet 35 kişi kapasiteli derslik ile fitness salonu, bilardo salonu, fotoğrafçılık kursu ve fotoğrafçılık kulübümüzün faydalandığı bir karanlık oda bulunmaktadır. Bunların yanı sıra 1 adet açık hava tenis kortu, 1 adet açık hava basketbol sahası ve açık hava voleybol sahası ile öğrencilerimize hizmet verilmektedir. Anadoluhisarı Kampüsü'ndeki Salonumuz ise basketbol, hentbol, voleybol, badminton vb. spor dallarında antreman amaçlı eğitim ve uygulamalarda kullanılmaktadır.

Güvenlik

Marmara Üniversitesi İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında olmak üzere 16 Kampüste eğitim ve öğretim hizmeti vermektedir. 5188 sayılı Özel Güvenlik hizmetlerine dair kanun gereğince Üniversitemiz bağlı birimlerinin koruma güvenlik hizmeti 35 güvenlik personeli kendi bünyemizde olmak üzere , 330 kişi ise özel şirketlere ihale edilerek toplam 365 kişi ile yürütülmektedir. Üniversitemize eklenen yeni hizmet alanları için bütçe imkanları dahilinde gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Engelsiz Marmara

Marmara üniversitesi bireylerin eğitim hakkına engel oluşturabilecek, tüm engelleri ortadan kaldırabilecek en doğal insan hakkı olan eğitim hakkını bireylerin hizmetine sunabilen bir üniversite olmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda, üniversite bünyesinde yer alan tüm akademik ve idari personel ve öğrencileriyle birlikte çalışmanın ve üretmenin önemine inanmaktadır.

Yemekhane

Tüm kampüslerimizde bulunan 20 adet yemekhane bulunmaktadır. 3000 kişi kapasitesi ile yemekhanelerimizi günlük ortalama olarak 10 - 11 bin kişi kullanmaktadır.

Öğrenci Kulüpleri

Üniversitemizde 2015-2016 döneminde aktif olarak faaliyet göstermekte olan 136 adet öğrenci kulübü bulunmaktadır.

Konaklama

Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli hizmetleri sağlamak amacıyla toplam 563 kişi kapasiteli 2 tane kız öğrenci yurdumuz bulunmaktadır. Yurtlarımızda etüt odası, bilgisayar odaları (internet), dinlenme odası, çamaşırhane hizmetleri bulunmaktadır. Yurda gelen öğrenci yakınları için ise bekleme salonu mevcuttur.

Kütüphane

Marmara Üniversitesi’nin kurulmasıyla birlikte, günümüz dünyasında hayati öneme sahip “bilgiye erişimi” üniversite içinde en hızlı ve en doğru şekilde gerçekleştirmeyi kendine görev edinmiş bulunan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, günümüzde Merkez Kütüphane’nin dışında çeşitli kampüslerde yer alan birim kütüphaneleriyle tüm Marmara Üniversitesi öğretim elemanı ve öğrencilerine hizmet vermektedir.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN
Marmara Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 0212 518 16 00
Fax: 0212 518 16 15
Web: www.marmara.edu.tr
E-posta: -
Adres: Göztepe Kampüsü 34722 / Kadıköy - İstanbul
Rektör: MEHMET EMİN ARAT

MARMARA ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar