Karadeniz Teknik Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Karadeniz Teknik Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Karadeniz Teknik Üniversitesi veya kısaca KTÜ, Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve 28 arkadaşının verdiği teklifin, TBMM'de 20 Mayıs 1955 tarih ve 6594 sayılı kanunla kabul edilmesi ile kurulmuştur. Trabzon da bulunan üniversitenin açılışı 20 Mayıs 1955 tarihinde dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından yapılmıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyetinin en eski dördüncü üniversitesidir. İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversitesidir. Kuruluşundan yaklaşık sekiz yıl sonra, 19 Eylül 1963 tarihinde, 336 sayılı kanunla Rektörlük ve Fakülte kadroları verilerek Temel Bilimler, İnşaat-Mimarlık, Makine-Elektrik ve Orman Fakülteleri kurulmuştur. Üniversitede 17 fakülte, 2 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu, 7 enstitü ve bir adet konservatuvar bulunmaktadır. 2250 kişilik akademik kadrosu, ülke çapından ve birçok farklı ülkeden yaklaşık 55 bine yakın öğrencisi ile Türkiye'nin önemli üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Eğitim Dili
Karadeniz Teknik Üniversitesinde eğitim dili Türkçedir. Bunun yanı sıra, İngilizce dersler verilmesine ilişkin talepler artmıştır ve yönetim de bu durum için çalışmalar başlatmıştır. Yeni gelişmeler doğrultusunda bölümlere yeni kayıt yaptıran öğrenciler lisans eğitimlerine başlamadan önce zorunlu İngilizce hazırlık programına devam etmek durumundadırlar. 22 bölümde zorunlu İngilizce hazırlık programı uygulanmaktadır ve ilgili bölümlerin öğrencileri lisans programı derslerine başlayabilmeleri için gerekli İngilizce yeterliliğini tamamlamalıdırlar. Yüksek lisans ve doktora programları da bu uygulama içerisinde yer almaktadır. Ayrıca, hazırlık sınıfı bulunan bölümlerde %30'a varan oranda dersler İngilizce verilmektedir. Bununla birlikte, bazı lisansüstü dersleri de İngilizce verilmektedir. Derslerin ve içeriklerinin tam listesi her bölümün bilgi paketinde bulunmaktadır.

Talep edilmesi durumunda değişim programı öğrencileri için ayrı sınıflar oluşturularak İngilizce dersler verilebilir. Bütün değişim öğrencilerine öğrenim anlaşmalarında Türkçe Dil Kursu'na yer vermeleri konusunda teşvikte bulunulmaktadır. Bunun yanında, üniversite dil merkezi ücretsiz olarak temel Türkçe kursu vermektedir.

Yerleşkeler
Trabzon ilinin çeşitli bölgelerine dağılmış olarak 12 adet yerleşke bulunmaktadır. Üniversitenin ana yerkeşkesi Kanuni Kampüsüdür

Uluslararası Özellikler
Geçmiş birkaç yılı aşkın sürede çalışanları ilgilendiren uluslararası aktivitelerde ve Japonya’da, Merkez Asya Türk Cumhuriyetlerinde ve birçok Avrupa ülkelerinde bulunan üniversitelerle öğrenci değişimlerinde büyük bir artış olmuştur. Türkiye‘ de Sokrates–Erasmus programına ilk katılan üniversitelerden biri olan KTÜ, Gent Üniversitesi ile eşleşti ve Erasmus patentini 2003 yılında elde etti.( Patent no: 221082-IC-TR ERASMUS-EUC-1). O zamandan beri karşılıklı anlaşmaların, giden ve gelen öğrenci değişimlerinin sayısı düzenli olarak artmıştır. Asıl amaç yurt dışına gönderdiğimiz öğrenci kadar öğrenci kabul etmektir. Bu yüzden üniversitemiz gelen öğrencilerin buradaki kalışlarını eğlenceli ve ödüllendirici bir serüven haline getirmelerine yardımcı olmak için elinden geleni yapmaktadır. 2014-2021 yılları arasında öğrenci ve personel değişimi Erasmus+ adı altında devam edecektir.

Yurtdışı Eğitim İmkanı
Üniversite, Leonardo Da Vinci ve Erasmus programlarının yanı sıra , özellikle mühendislik ve uygulamalı branşlardaki öğrencilerin staj amaçlı olarak AB ülkelerine gönderilmeleri için olanak sağlamıştır. Ayrıca, Comenius, Grundwig ve Youth gibi AB fonları da öğrencilerin kendilerini geliştirebilmesi adına yoğun olarak kullanılmaktadır. ABD ve Kanada ile yapılan ikili anlaşmalara göre karşılıklı olarak öğrencilerin bir ya da iki dönem boyunca anlaşmalı olunan kurumlarda öğrenim görebilirler. İsveç ve İngiltere'den bazı üniversitelerle yapılan anlaşmalara bağlı olarak mühendislik, iktisat ve işletme alanlarında çift diploma imkanı sağlanmıştır.

ÖĞRENCİ YURTLARI
Koru Öğrenci Yurdu
Merkez Kanuni Kampüsü’nde Koru Ormanı içinde yer alan KTÜ Öğrenci Yurdu 31 odası ve toplamda 86 kişilik kapasitesi ile üniversitemiz lisans ve yüksek lisans öğrencileri ile Erasmus programı ile üniversitemize gelen öğrencilere hizmet vermektedir.
Tel: 0 (462) 377 3578

Muammer Dereli Yurdu
Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Muammer Dereli Kampüsü’nde bulunan 130 kişilik kapasiteye sahip yurt üniversitemiz öğrencilerine hizmet vermektedir.
Tel: 0 (462) 746 5202- 377 8260
Faks: 0 (462) 746 5202

Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtları
Üniversitemiz Merkez kanuni kampüsünde Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yürütülen iki ayrı yurt kompleksi bulunmaktadır. Doğu Karadeniz Öğrenci Yurdu, yerleşkenin güneydoğu kesiminde Eczacılık Fakültesi yanında yer almakta olup 8 bloktan oluşmakta ve 1-3 kişilik odalarda kız öğrencilere kalacak yer imkanı sağlanmaktadır. Diğer yurt kompleksi ise yerleşke içinde Çarşı Binası yanında 4 ayrı bloktan oluşmakta ve erkek öğrencilere barınma imkanı sağlanmaktadır. Bunların dışında Fatih Eğitim Yerleşkesi içinde, Trabzon şehir merkezinde, Yomra'da, Sürmene'de, Of'da, Maçka'da ve Beşikdüzü'nde kız ve erkek öğrenciler için yurtlar bulunmaktadır.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Trabzon Bölge Müdürlüğü Tel:  0 (462) 230 7340
Trabzon Yurt Müdürlüğü Tel:  0 (462) 328 0982- 377 3161
Doğu Karadeniz Yurt Müdürlüğü Tel: 0 (462) 328 0101- 328 0110

Ulaşım
Karadeniz Teknik Üniversitesi kampüsü ulaşım anlamında oldukça elverişli bir konumdadır. Havaalanı yürüme mesafesindedir ve araçla yaklaşık 5 dakikada kampüse ulaşılabilir. Otobüs Termimali yaklaşık 10 dakikalık bir mesafededir ve şehir merkezi sadece 20 dakikalık bir uzaklıktadır.

Tüm gelen Erasmus+ öğrencilerini Trabzon Havalimanı’ndan karşılamak üzere gönüllü öğrenciler görevlendirilir. Bu yüzden, gelen Erasmus+ öğrencilerinin uluslar arası ofisle temasa geçmesi tavsiye edilir. Geliş formunu doldurup uluslar arası ofise göndermek çok önemlidir. Çünkü böylece gelişten önceden haberdar olunur. Eğer problem olur ve havaalanında sizi karşılayacak kimse olmazsa bu durumda yapılacak en iyi şey Rektörlük binasına gitmek Kurumsal Erasmus koordinatörlüğünü ya da Uluslararası Ofis Temsilcileriyle tanışmaktır. 

Eğer otobüsle gelirseniz, otobüs terminalinden çıkın ve bu terminalin kuzeyindeki ana yola yönelin. Terminalin önündeki yol boyunca Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) levhası olan minibüsleri bekleyin. Oradan üniversiteye gitmek sadece 5 dakika sürer Otobüs terminalinden de taksiye binebilirsiniz ve bu valizlerin olduğu düşünüldüğünde en kolay yoldur. 

Beslenme İmkanları
Kanuni yerleşkesindeki 800 ve 400 kişilik, Fatih yerleşkesindeki 300 kişilik yemekhaneler başta olmak üzere üniversitemizin çeşitli yerleşkelerinde öğrenci yemekhaneleri bulunmaktadır. 

Ayrıca Merkez Kanuni Yerleşkesi ve diğer tüm yerleşkeler içinde değişik fakülte ve bölümlerin bünyesinde bulunan çok sayıda kantin ve kafeterya da öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmesine imkan tanımaktadır. Bu kantinler sağlığa uygunluk açısından sürekli olarak denetlenmekte ve fiyatlar da üniversite yönetimi tarafından belirlenmektedir.

Olimpiyat Kafe
Kanuni Yerleşkesi Koru Otel altında bulunan Olimpiyat Kafe kaliteli hizmet ve kusursuz servis anlayışı ile çok nezih ve dersliklerden uzak bir ortamda hizmet sunmaktadır.

KTÜ Kafeterya
Kanuni Yerleşkesi'nde yeni yapılan çok katlı otoparkın en üst katında bulunan KTÜ Kafe kaliteli hizmet ve kusursuz servis anlayışı ile hizmet sunmaktadır.

Sahil Tesisleri
Deniz kenarında bulunan Sahil Tesisleri’mizde 350 kişilik restoran ve kafeterya bulunmaktadır.

Kantinler
Matematik Kantini
İİBF Kantini
İnşaat-Mimarlık Kantini
Yer Bilimleri Kantini
Makine Kantini
Orman Fakültesi Kantini
Sevimli Kantin (Fizik Bölümü altı)
Doktor’s Kafe (Tıp Fakültesi)

Restoran-Kafe
Koru Pizza
Çınaraltı Lokantası

Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 04623772101
Fax: 04623253205
E-posta: information@ktu.edu.tr
Adres: Karadeniz Teknik Üniversitesi 61080 - Trabzon
Rektör: SÜLEYMAN BAYKAL

KTÜ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar