Ege Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

İzmir Ege Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Ege Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Ege Üniversitesi Hakkında genel Bilgiler
Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayınlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Türkiye'nin 4. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır.

Ödemiş, Bayındır, Bergama, Tire ve Çeşme ilçelerinde yüksekokul ve meslek yüksekokulları bulunan Ege Üniversitesi, Bornova’da 3.450 dekarlık bir arazi üzerine kurulmuştur. En son teknoloji ile donatılmış modern bir kütüphanesi, sosyal tesisleri, açık ve kapalı yüzme havuzları, kapalı spor salonları, spor tesisleri, toplum merkezi, alışveriş merkezi, sergi alanları ve Öğrenci Köyü ile 70.000 kişilik bir kampüs kenttir.


Kampüs içinde kongre, seminer, kültür ve sanat etkinlikleri için hizmet veren Prof.Dr. Yusuf Vardar – MÖTBE Kültür Merkezi ve kampüs dışında, İzmir kent merkezinde (Konak) Atatürk Kültür Merkezi, Menemen’de Deneme İstasyonu ve Üretme Çiftliği, Kurudağ’da Rasathanesi, Urla’da ve Tuzla’da su ürünleri tesisleri, Özdere’de Yaz Kampı ve Çeşme’de eğitim ve dinlenme tesisleri bulunmaktadır.


Tarihçesi

Ege Üniversitesi´nin ilk fakülteleri, 1955 yılında kurulan Tıp ve Ziraat Fakülteleridir. Aynı öğretim yılı içinde Yüksek Hemşirelik Okulu açılmıştır. Sonraki yıllarda hızlı bir gelişim gösteren Ege Üniversitesi 1961 yılında Fen Fakültesini, 1968´de Mühendislik Fakültesi ve Dişhekimliği Fakültesini çağdaş bilimin hizmetine sunmuştur. Bu dönem içerisinde İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi adı altında Ege Üniversitesi´ne bağlanmıştır.

Güzel Sanatlar Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Sosyal Bilimler Fakültesi 1976 yılında eğitime başlamıştır. 1977 yılında Gıda Fakültesi, Ege Üniversitesi´nin ikinci tıp fakültesi olarak İzmir Tip Fakültesi ve Hukuk Fakültesi kurulmuştur. Bu dönemde İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi haline dönüştürülmüştür.


Yaklaşık yirmi yıllık bir zaman diliminde kuruluş sürecini tamamlayan Ege Üniversitesi´nde, değişik tarihlerde birçok yüksekokul ve enstitü açılmıştır. Ege Üniversitesi´nin bazı bölümlerinin genişletilmesiyle Tekstil, Makine, Kimya ve Yer Bilimleri Fakülteleri kurulmuştur.


41 sayılı kanun hükmündeki kararname ile 1982 yılında, o güne kadar bölgenin tek üniversitesi olan Ege Üniversitesi´nin içinden başka bir üniversite, Dokuz Eylül Üniversitesi doğmuş, Ege Üniversitesi´nin kampüs alanı dışındaki fakülte ve yüksekokulları bu üniversiteye devredilmiştir.


Ayrıca, Ege Üniversitesi´nin Ege Bölgesi´nin çeşitli il ve ilçelerine yayılan fakülte ve yüksekokulları, bu illerde kurulan Pamukkale Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi gibi üniversitelerin ilk fakülte ve yüksekokullarını oluşturmuştur.


Akademik Durum

Üniversitede yaklaşık 3.200 öğretim elemanı ve 4.000’den fazla idari çalışanı ile 51.552 öğrenciye eğitim verilmektedir. Eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı ise 1322'dir.

URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarı tarafından hazırlanan 2013 – 2014 yılı Akademik Performans Raporuna göre Ege Üniversitesi; Türkiye deki üniversiteler arasında 4. sırada, “ En İyi Dünya Üniversiteleri” sıralamasında ise 500 üniversite içerisinde 486. sıradadır. Leiden sıralamasında ise 2011 yılında dünyada 467., 2012 yılında ise 474. olarak yer aldı.


Avrupa Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede başarılı bulunularak, Avrupa genelinde çok az sayıda üniversite ile birlikte Bologna sürecini tamamlayarak AKTS (ECTS) Etiketi ödülünü almıştır.


Avrupa Komisyonu’nun verdiği yetki ile 2005 yılı itibari ile Diploma Eki Etiketi veren ilk iki Türk Üniversitesinden biridir.


Ege Üniversitesi Türkiye'de 2003 yılında uygulanmaya başlanan Avrupa Birliği Erasmus Programı Öğrenci Hareketliliği Faaliyeti Avrupa’ya ilk öğrenci gönderen üniversitedir ve şimdiye kadar da Avrupa'ya en çok öğrenci gönderen üniversite olmuştur. Yine bu kapsamında 2013-2014 yılında 572 öğrenci kontenjanı ile Türkiye’nin en yüksek öğrenci gönderecek üniversitesidir


TÜBİTAK ARDEB istatisliklerine göre Ege Üniversitesi 2013 yılında;


298 proje ile TÜBİTAK’a en fazla proje önerisinde bulunan 2. Üniversite

78 desteklenen proje ile projeleri en fazla desteklenen 2. Üniversite
11.118.600 TL TÜBİTAK araştıma fonu desteği ile toplam proje bütçesi açısından 5. Üniversite
TÜBİTAK proje değerlendirmelerinde görev alan panelist, hakem ve dış uzman sayısı bakımdan 3. Üniversite
TÜBİTAK – BİDEB Yurda Dönüş ve Konuk Bilim İnsanı Destekleme Programı kapsamında 103 başvuru ve 60 kabul ile programdan en fazla yararlanan 2. üniversitedir.
Ege Üniversitesi, Türkiye'de öğretim üyesi başına düşen makale sayısı sıralamasında 4. sırada yer almaktadır.

116 patent ve faydalı model, 243 uluslararası teknoloji transferi ve işbirliği anlaşmaları, 21 mezun öğrenci şirketi, 10 start-up şirketi, 3 Spin-Off ile girşimci ve yenilikçi bir üniversitedir.


2013 – 2014 döneminde en yüksek bütçe kullanacak üniversitelerden biridir.


Yaşam Standardı

Öğrencilerin ortalama giderleri aylık 400 ile 450 Euro arasındadır. İsteyen öğrenciler Ege Üniversitesi Öğrenci Köyünde veya Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında kalabilir. Üniversiteye yakın mobilyalı daire veya ev kiralamak da mümkündür.

İzmir sosyal, ekonomik ve kültürel hayatı itibariyle Avrupa şehirlerine benzeyen, ulaşımı özellikle öğrenciler için ucuz ve kolay bir şehirdir.


Barınma


Öğrenci Köyü

2006 - 2007 öğretim yılında açılan Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü, bünyesinde bulunan 12 blok, idari birim ve sosyal tesis ile 1776 öğrenciye hizmet vermektedir.

Deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmiş olan Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü, 15 m2 tek ve çift kişilik oda alternatifleri ile Ege Üniversitesini tercih eden öğrencilere eğitimleri süresince huzurlu, güvenli, rahat, eğlenceli, sağlıklı ve çağdaş bir ortam sunmaktadır.


Banyo ve tuvaletlerin yanı sıra odalarda; bazalı yatak, elbise dolabı, çalışma masası, kitaplık, ayakkabılık gibi temel mobilyalar ile birlikte telefon, buzdolabı, merkezi sistem televizyon yayını ve internet ağ erişimi standart olarak bulunmaktadır.


Her blokta mutfak, ütü, dinlenme ve çalışma odaları ile üç blokta genel çamaşır odası bulunmaktadır. Öğrenci Köyü’nün güvenliği 24 saat boyunca; blok girişlerinde, dış alan ve ortak mekânlarda bulunan kamera sistemleri ve güvenlik görevlilerince sağlanmaktadır. Öğrenci Köyü’nde yeşil alanlar, pergolalar, mini amfitiyatro, satranç alanı, koşu parkuru, futbol, basketbol ve voleybol sahaları, tenis kortu ve tenis duvarı mevcuttur. Ayrıca Öğrenci Köyü’ne 100 metre mesafede Ege Üniversitesi’ne ait kapalı alan spor kompleksi ile 200 metre mesafede iki alışveriş merkezi bulunmaktadır.

Ege Üniversitesi kampüsü içinde yer alan Öğrenci Köyü, EÜ Hastanesine yaklaşık 500 metre, Bornova ilçe merkezine iki kilometre ve havalimanına 20 kilometre mesafelik konumuyla öğrencilere ulaşım kolaylığı sağlamaktadır. Ege Üniversitesi’ne kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrenciler, kayıt işlemleri sırasında Öğrenci Köyü’ne başvuruda bulunabilmektedir.

Beslenme

Ege Üniversitesi Kampusu içinde farklı noktalarda bulunan iki merkezi yemekhanede, öğrencilerin sağlıklı, doğru ve ucuz beslenmelerine katkıda bulunmak üzere sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği hizmeti verilmektedir. Yemekler; uzman personel ve gıda mühendisleri gözetiminde mevsimine göre, öğrencilerin ihtiyacı olan kalori ve besin değerleri göz önüne alınarak hazırlanmaktadır. Ücreti karşılığında öğle (11.30-13.30) ve akşam (16.30-18.30) saatleri arasında bir öğünde dört çeşitten oluşan yemek hizmeti verilmektedir. 

Yeşil Köşk

Eski adı “Pandispanya Köşkü” olan Yeşil Köşk, 1882 yılında inşa edilmiş olup, en son 2004 yılında restore edilerek Cafe-Restaurant olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Öğrencilere, kimlik belgelerini gösterdikleri takdirde indirim uygulanan Yeşil Köşk’te özel toplantı ve kutlamalar organize edilebilmektedir. Ayrıca part-time olarak öğrencilere iş imkanı sunulmaktadır.  

Lokal

“Barry Evi” olarak bilinen tarihi köşk, 300 kişilik yazlık ve 120 kişilik kışlık bölümleri ile Ege Üniversitesi Lokali olarak hizmet vermektedir. Öğle ve akşam yemeği servisi verilen lokalde, özel toplantı ve kutlamalar gerçekleştirilebilir.  

Toplum Merkezi

1880 yılında inşa edilen Murat Köşkü; 2001 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği restorasyon çalışmaları sonrasında 2005 yılının başında Ege Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir. “Toplum Merkezi” olarak bilinen Murat Köşkü; fakülte/yüksekokul ve iç birimlerdeki personele, sivil toplum kuruluşları ile Ege Üniversitesi öğrenci topluluklarına iletişim ve toplantı merkezi olarak hizmet vermektedir.

EGE ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

Ege Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 02323390204
Fax: 02323881075
Web: www.ege.edu.tr
E-posta: personeldb@mail.ege.edu.tr
Adres: Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No:12 PK.35040 Bornova / İzmir
Rektör: M. Cüneyt HOŞCOŞKUN

EGE ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar