Dicle Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Dicle Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Diyarbakır Dicle Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Dicle Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan bir devlet üniversitesidir.
1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi, bugünkü Dicle Üniversitesinin temelini oluşturmuştur. 1969 yılında öğrencilerini Diyarbakır'a naklederek Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak faaliyetini sürdürmüş ve 1974 yılında Fen Bilimleri Fakültesinin de açılması ile Diyarbakır Üniversitesi fiilen kurulmuştur. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra 1982 tarihinde çıkartılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Diyarbakır Üniversitesi'nin adı Dicle Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.

Bugün Dicle Üniversitesi bünyesinde ; 13 Fakülte, 11 Meslek Yüksekokulu, 5 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 3 Enstitü, 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1 Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer almaktadır.

Köklü bir üniversite olan Dicle Üniversitesi, adını Mezopotamya ovalarını sulayan Dicle Nehri’nden almıştır. Toplam kullanılabilir kapalı alanı 553.052 metrekare olup merkez kampüsün yer aldığı Diyarbakır dışında, Diyarbakır’ın Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan ve Kulp ilçelerinde de Üniversiteye bağlı Yüksekokullar mevcuttur.

Dicle Üniversitesi’nin bugün 32 bin öğrencisi, 3600 civarında kadrolu akademik ve idari elemanı mevcuttur. Üniversite, sunmakta olduğu öğretim hizmetleri dışında 1500 yataklı Araştırma Hastanesiyle, mevcut hastane kompleksiyle aynı zamanda bölgenin sağlık merkezi konumundadır. Üniversite Araştırma Hastanesi’nde verilen üst düzeyde sağlık hizmeti sayesinde bölgedeki vatandaşlarımız çok önemli sorunlar dışında büyük merkezlere gitmenin maddi ve manevi külfetinden kurtulmuşlardır. Dicle Üniversitesi, bölgede ihtiyaç duyulan hemen her alandaki meslek elemanlarını yetiştiren, ulusal ve uluslar arası düzeyde araştırmalar yapan ve bölge ekonomisine yönelik projeler üreten devletimizin bölgedeki en önemli kurumlarından biridir.


Öğrenci kulüplerinin kültür-sanat faaliyetleri ve üniversite takımlarının sportif başarıları, bir taraftan kent yaşamına hareket getirirken diğer taraftan bu faaliyetler, gençleri üniversiteye özendirerek “modern topluma” geçişte önemli bir işlev görmektedir.

Akademik Birimler
Fakülteler
Dişhekimliği Fakültesi
Eczacılık Fakültesi
Edebiyat Fakültesi
Fen Fakültesi
Hukuk Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İletişim Fakültesi
Mimarlık Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Tıp Fakültesi
Veteriner Fakültesi
Ziraat Fakültesi
Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi

Enstitüler
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Fen Enstitüsü
Eğitim Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Yüksekokullar
Atatürk Sağlık Yüksekokulu
Beden Eğitimi Yüksekokulu
Sivil Havacılık Yüksekokulu
Yabancı Diller Yüksekokulu

Meslek Yüksekokulları
Atatürk Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu
Bismil Meslek Yüksekokulu
Çermik Meslek Yüksekokulu
Çüngüş Meslek Yüksekokulu
Ergani Meslek Yüksekokulu
Silvan Meslek Yüksekokulu
Adalet Meslek Yüksekokulu
Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu
Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu
Diyarbakır Tarım Meslek Yüksek Okulu

Araştırma Merkezleri
Asbest ve Mezotelyoma Uygulama ve Araştırma Merkezi
Siyasal Araştırmalar Merkezi
Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi
Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi
Sürekli Eğitim Merkezi
Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi
Sosyal Araştırmalar Merkezi
Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi
GAP Uygulama ve Araştırma Merkezi
Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi
Karaciğer Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi
Psikolojik ve Sosyal Danışma Uygulama ve Araştırma Merkezi
Sağlık Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUSAM)
Yabancı Diller Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi
Doğal Afetler Araştırma ve İnceleme Merkezi

Kampüs Hayatı
Üniversitede öğretim gören öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumuna Bağlı Devlet Yurtlarında düşük bir ücretle barınmaktadır. Ayrıca özel yurtlarda da kalabilmektedirler. Dicle Üniversitesi öğrencileri barınma konusunda hiçbir zorlukla karşılaşmamaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen bütün yurtlarda kapasitelerinin altında öğrenci barınmaktadır. Çermik, Bismil ve Şırnak’ta öğretime açılan Meslek Yüksek Okullarında öğretim gören öğrenciler üniversiteye ait birimlerde kalmaktalar.

YAŞAM STANDARDI
Öğrencilerin yemek, barınma, yol ve kırtasiye giderleri yaklaşık aylık 350-500 tl arasındadır. Bankaların çalışma saatleri gündüz 09.00 ile 12.30, öğleden sonra 13.30 ile 17.30 arasındadır. Bankalar Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde kapalıdır. Kampüste PTT Şubesi, Garanti Bankası ve Vakıflar Bankasının şubeleri ile İş Bankası, Akbank ve Ziraat Bankası’nın ATM’leri bulunmaktadır.

Diyarbakır'da otel ücretleri günlük 40 TL ile 100 TL arasında değişmekte olup, Fast Food türü yiyecekler 3 TL ile 10 TL , lokantalarda yemek ücretleri ise 7 TL ile 15 TL arasında değişmektedir.

BESLENME HİZMETLERİ
Üniversitemizde okuyan öğrencilerimize günlük enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinmelerini karşılayacak yeterli ve dengeli bir öğle yemeği temin edilmektedir.

Yemek hizmetleri 2008 yılında hizmet alımı ihalesi yoluyla temin edilmiş olup, Birim personeli bu hizmetin gördürülmesi konusunda kontrol teşkilatı olarak görev yapmıştır. Öğrencilerimize 1 TL karşılığında 4 çeşit öğlen yemeği verilmektedir.

Merkezi Öğrenci Kafeteryasına ek olarak Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Veteriner Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Devlet Konservatuvarında yeni öğrenci yemekhaneleri oluşturulmuş öğlen yemeği servisi öğrencilerin hizmetine sunulmuştur. Yemekhanelerimizde gıda maddeleri ve yemekler Rektörlük tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından sürekli denetlenmekte,  Ayrıca Üniversitemiz Veteriner Fakültesince (Gıda hijyeni ve besin teknolojisi Anabilim Dalı) denetlenmektedir.

BARINMA
Üniversitede öğretim gören öğrenciler Kredi ve Yurtlar Kurumuna Bağlı Devlet Yurtlarında düşük bir ücretle barınmaktadır. Ayrıca özel yurtlarda da kalabilmektedirler. Dicle Üniversitesi öğrencileri barınma konusunda hiçbir zorlukla karşılaşmamaktadır. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından işletilen bütün yurtlarda kapasitelerinin altında öğrenci barınmaktadır.

Üniversitemiz kampüs alanında ve şehir merkezinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı 10 adet öğrenci yurdu mevcut olup, kampüsteki 7 blok yurt 2000 yatak kapasiteli, şehir merkezindeki 3 blok yurt ise 1000 yatak kapasitelidir. Kredi ve Yurtlar Kurumu yetkilileri, öğrencilerimizin barınma sorunu yaşamayacağını ve gerekli önlemi alacaklarını belirtmektedirler.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN
Dicle Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 04122411001
Fax: 04122411059
Web: www.dicle.edu.tr
E-posta: gensek@dicle.edu.tr
Adres: 21280 Kıtılbil Mahallesi Sur / Diyarbakır
Rektör: GÜLFETTİN ÇELİK

DİCLE ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar

  1. Daha bu yıl üniversiteye başladım ama çok pasif . Hiçbir aktivite yok . Çalışan kulüpler yok

    YanıtlaSil
  2. dicle üniversitesi elektrik elektronik mühendisliği bölümünde asla okumak istemezdim . resmen heba olan 4 yılla baş başa kalıyorsunuz. verilen eğitim piyasa şartlarını asla karşılamıyor. hocalar öğrenciler üzerinde bazı duygularını tatşin ediyor yönünde yoğun şikayetler var. resmen öğrenciye ders anlatmadan öğrenciyi sınıfta bırakan bazı öğretmenlerin varlığından bahsediliyor şok oldum .öğrencilerim çoğu kopyaya yöneliyor . anlatılmayan dersten geçmenin acaba başka bir yolu varma . yada öğrencinin anlayabileceği dersi anlatamayan öğretmenin dersinden başka geçme yöntemi varmı sonuç . heba olan 4 yıl

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adınızın görülmesini istemiyorsanız yorumlama biçiminden Anonim'i seçiniz. Adınızla yorum yapmak isterseniz yorumlama biçiminden Adı/Url'yi seçiniz. Url boş bırakabilirsiniz.