Çukurova Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Adana Çukurova Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Adana Çukurova Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Çukurova Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Çukurova Üniversitesi'nde, çoğunluğu Adana'da bulunan 16 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 5 Yüksekokulu, 13 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitüsü, 25 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunmaktadır.

2012 yılı sonu itibariyle Çukurova Üniversitesinde yaklaşık 1900 Akademik Personel, 29000’i lisans, 11500'ü ön lisans ve 4500’ü lisansüstü olmak üzere 45000 öğrencinin eğitim ve öğretiminde görev almaktadır.

Öğrencilerin, öğretim elemanlarının, araştırmacıların gereksinim duydukları ulusal ve uluslararası yayınları barındıran Çukurova Üniversitesi Merkezi Kütüphanesi mevcuttur.

Akademik Birimler
Fakülteler
Diş Hekimliği Fakültesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Güzel Sanatlar Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
Su Ürünleri Fakültesi
Tıp Fakültesi
Ziraat Fakültesi
Hukuk Fakültesi
Ceyhan Mühendislik Fakültesi
İletişim Fakültesi
Kozan İşletme Fakültesi
Eczacılık Fakültesi
Ceyhan Veteriner Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi

Yüksekokullar
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu
Yabancı Diller Yüksekokulu
Sivil Havacılık Yüksekokulu

Meslek Yüksekokulları
Adana Meslek Yüksekokulu
Ceyhan Meslek Yüksekokulu
Ceyhan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Karaisalı Meslek Yüksekokulu
Kozan Meslek Yüksekokulu
Pozantı Meslek Yüksekokulu
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Yumurtalık Meslek Yüksekokulu
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Tufanbeyli Meslek Yüksekokulu
Feke Meslek Yüksekokulu
İmamoğlu Meslek Yüksekokulu
Aladağ Meslek Yüksekokulu

Enstitüler
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Akademik Personel ve Öğrenci Profili
Çukurova Üniversitesi'nin eğitim-öğretim kadrosunda 2004 yılı itibariyle 332 profesör, 143 doçent, 299 yardımcı doçent, 153 ögretim görevlisi, 723 araştırma görevlisi, 77 uzman, 157 okutman, 1 çevirici, 24 yabancı öğretim elemanı olmak üzere toplam 1909 öğretim elemanı görev yapmaktadır. 

Fakülte Sayısı : 13 Yüksekokul Sayısı : 4 Meslek Yüksekokulu : 9 Konservatuvar : 1 Enstitü : 3 Öğretim Gör. Sayısı : 165 Okutman Sayısı  : 155 Uzman Sayısı : 79 Öğretim Üyesi Sayısı : 721 Profesör Sayısı  : 334 Doçent Sayısı : 114 Yardımcı Doçent Sayısı  : 358 Öğrenci Sayısı  : 40000

Yaşam Maliyeti

Türkiye'nin 5. büyük şehri olmasına karşın, Adana’da yaşam masrafları Türkiye’deki diğer büyük şehirlere oranla çok daha düşüktür. Ulaşım, barınma ve beslenme olanakları kolay ve ucuzdur. Adana’da bir öğrenci, bütün yaşam masraflarını ayda ortalama 600-750 TL’ye (250-300 Euros) karşılayabilmektedir.

Adana’ya Türkiye’nin pek çok şehrinden otobüslerle ve Ankara’dan trenle ulaşılabilmektedir. Ayrıca Adana’da uluslararası havaalanı (Şakirpaşa Havaalanı) mevcut olup, yurt içi ve yurtdışına pek çok yere uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Otobüs terminalinden otobüs firmalarının servisleri ile şehir merkezine 15 dk da ulaşmak mümkündür. Şehir merkezinden ve havaalanından üniversiteye ise 15-20 dk da taksi ile 45-50 TL (20-25 Euros) odenerek ulaşılabilir. Şehir merkezinden kampüse ulaşım, toplu taşıma araçlarıyla yaklaşık olarak 20-30 dakika sürmektedir. Şehir içinde bilet veya “kentkart” kullanarak toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır. Öğrenciler, toplu taşıma araçlarından indirimli olarak yaklaşık 1.5 TL’ye yararlanabilmektedirler. Kampüsten şehrin çeşitli semtlerine, yaklaşık 2 dakikada bir, halk otobüsleri, dolmuş, belediye otobüsleri tarafından sefer sağlanmaktadır.


Kalacak Yer-Barınma Olanakları

Öğrenciler devlet yurtlarında ve özel yurtlarda kalabilmekte, ayrıca şehir merkezinde veya kampüse yakın mesafelerde ev kiralayabilmektedirler.

Adana ilinde Başbakanlık Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı, kampüs alanı içerisinde 3855, kampüs alanı dışında şehir merkezinde 958 öğrenci kapasiteli olmak üzere toplam 4813 öğrenci kapasiteli yurt olanakları mevcuttur. Yurt ücretleri aylık 111-190 TL arasında değişmektedir.


Ayrıca kampüse çok yakın mesafede (8-10 km gibi) ve de şehir merkezinde pek çok özel yurt bulunmaktadır. Özel yurtlarda öğrencilere tek oda seçeneği veya birkaç öğrencinin aynı odayı paylaştığı seçenekler sunulmaktadır. Özel yurtların ücretleri, yeme-içme dâhil, aylık 450-1000 TL arasında değişmektedir. Birçok büyük kentten farklı olarak bu fiyata servis ücretleri de dâhildir.


Yurtların yanı sıra diğer büyük şehirlere oranla Adana’da ev kiraları oldukça ucuz olduğu için, öğrencilerimizin bazıları, ev kiralayarak tek başına veya arkadaşları ile birlikte evde kalmayı tercih etmektedirler. Adana’da ev kiraları, aylık 350-600 TL arasında değişmektedir. Öğrenciler birlikte ev paylaştıkları takdirde, barınma masrafları, kira, eşya, elektrik, su, ısınma giderleri dâhil yaklaşık ortalama aylık 200-400 TL arasında değişmektedir.


Beslenme Olanakları

Öğrencilerimiz, yemek ihtiyaçları için kampüs içerisindeki 4500 kişilik merkezi yemekhane ile çeşitli kafeterya ve restoranlardan faydalanabilmektedirler.

Merkezî kafeteryadaki yemekler, diyetisyenler kontrolünde ve günlük kalori ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanmaktadır. Günlük hazırlanan ve 4 çeşitten oluşan yemeğin fiyatı, öğrenciler için 2,5 TL’dir. Çukurova Üniversitesi web sitesinden, aylık menü takip edilebilir.


Kampüs dışındaki yüksekokulların bazıları, kendi mutfaklarında yemek üretmekte, bazı yüksekokullar ise ya anlaşmalı lokantalardan öğrencilerine yemek hizmeti sunmakta ya da kampüsteki merkez mutfaktan yemek hizmeti talep etmektedir.


Kantin ve kafeler 

Kampüste, merkezî kafeteryanın yanı sıra Keyifli ortamlarda farklı lezzetlerin, fast-food servislerin sunulduğu çok sayıda kafeterya, lokanta, kantin ve market bulunmaktadır. Öğrenciler sabah ve akşam beslenme ihtiyaçlarını barındıkları yurtlardan karşılayabilmektedirler.

Finansal Destek-Burs Olanakları

Birçok Avrupa ülkesine kıyasla, Türkiye’de eğitim çok ucuzdur. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, öğrencinin talep etmesi ve başvuru koşullarına uygun olmaları durumunda, öğrencilere üç türlü maddi katkı sağlanmaktadır;

Burs: Burslar, başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız olarak verilmektedir.


Öğrenim Kredisi: Öğrenim kredisi, burs gibi öğrencilere verilen destek ödemesidir. Ancak öğrenim süresi sonunda öğrenciler öğrenim kredisini geri öderler.


Katkı Kredisi: Katkı kredisi her dönem üniversiteye ödenen öğrenim ücretinin belli bir kısmını kapsar. Katkı kredisi öğrenciye ödenmeyip öğrenci adına üniversitenin hesabına yatırılır. Öğrenim süresinin sonunda öğrenciler katkı kredisini de geri öderler.


Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu haricinde Çukurova Üniversitesi öğrencilerine alternatif destekler sağlanmaktadır:


Pek çok kuruluş, dernek, vakıf ve özel şirket tarafından öğrencilerimize çeşitli burs veya kredi imkânları sunulmaktadır. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında, bu burslardan 664 öğrenci faydalanmıştır.


Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü de ihtiyacı olan öğrencilere çeşitli burslar vererek onları desteklemektedir. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, ihtiyacı olan öğrencilerin yemek giderlerini karşılayarak onlara destek sağlamaktadır. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında 2000 öğrencimiz yemek bursundan yararlanmıştır.


Ayrıca öğrencilerimiz, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına müracaat ederek, ders dışı zamanlarında, ilgi ve yeteneklerine göre, Çukurova Üniversitesiin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı (part time) öğrenci olarak çalışmakta ve öğrenim ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler. Her yıl ortalama olarak 600 öğrencimiz kısmi zamanlı (part-time) çalışma imkânından yararlanabilmektedir.


Gerek üniversitenin verdiği gerekse üniversite dışından öğrencilerimize verilen tüm burslar, akademik danışmanlar aracılığı ile öğrencilere duyurulmaktadır. Ayrıca öğrenciler, ilan panolarını ve internette yer alan duyuruları takip ederek, bu burslar hakkında detaylı bilgilere ulaşabilmektedirler.


Öğrenme Ortam ve Olanakları

Çukurova Üniversitesi, tüm eğitimsel aktivitelerini bilişim teknolojileri ile desteklemektedir. Her akademik birimde en az bir adet bilgisayar laboratuvarının yanı sıra tüm dersliklerde modern eğitim gereçleri ve iklimlendirme sistemleri mevcuttur. Bazı dersliklerde ise akıllı tahtalar vardır.

Laboratuvar 

Çukurova Üniversiteside akademik birimlerde ders uygulamalarını ve araştırmalarını yürütmek amacı ile 280 laboratuvar bulunmaktadır. Araştırma ve uygulama laboratuvarlarından hariç Çukurova Üniversitesiin tüm birimlerinde bilgisayar laboratuvarları mevcut olup ortalama 60 bilgisayar laboratuvarı vardır.

Derslikler ve Toplantı Salonları

Öğrenme Ortamları Alt Yapısı ve Olanakları: Çukurova Üniversitesi kampüsünde, öğrencilerin derslerini rahat ve sağlıklı bir ortamda izleyebilmelerine olanak sağlayan modern derslikler ve amfiler bulunmaktadır. Her fakülte ve birimde, öğrenci sayısına uygun amfi, interaktif derslikler, mesleki beceri laboratuvarları, multidisiplin laboratuvarları, internet bağlantılı bilgisayar parkları, öğrenci dinlenme ve öğrenci okuma salonları yer almaktadır.

Eğitim Araç ve Gereçleri

Eğitim ortamlarımızın gereksinimleri, projeksiyon cihazı, bilgisayar, tepegöz, mikroskop, mesleki beceri laboratuvarı maketleri/malzemeleri, akıllı tahta vs. gibi ihtiyaç duyulan modern gereçler ile güncellenerek sürekli yenilenmektedir. Öğrencilerimiz, uygulayacakları temel mesleki becerileri, maket üzerinde, hümanistik eğitim ilkelerine uygun olarak öğrenmektedirler. Uygulama gereçleri, konuların demonstrasyonuna (tanıtım gösterisine) olanak sağlayacak çeşitlilikte ve öğrenci sayısına yetecek miktardadır. Uygulamalı eğitimler, öğrencilerimizi küçük gruplara bölerek yapılmaktadır.

Kongre Merkezleri

Bilimsel ve kültürel etkinliklerde kullanılan ve her türlü teknik donanıma sahip, biri 2000 kişi kapasiteli, diğeri 600 kişi kapasiteli iki kongre ve sergi merkezi bulunmaktadır. Ayrıca tüm fakülte ve yüksekokullarda çok amaçlı seminer ve konferans salonları bulunmaktadır.

Amfi Tiyatro

Kampüste yer alan ve çağdaş mimarisiyle dikkatleri çeken 3500 kişilik açık amfi tiyatroda, çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlenmektedir.

Kütüphane

Merkezi Kütüphane, araştırma ve eğitimin en önemli destek birimidir. 10.000 metrekarelik kapalı alanı bulunan binada, aynı anda 850 okuyucunun yararlanabileceği okuma salonları, araştırma yapmak isteyenler için tek ve çift kişilik 20 özel oda, 1 sergi, 1 konferans salonu ve öğrencilerin kullanımına açık 1 internet salonu yer almaktadır. Çukurova Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve diğer araştırmacıların gereksinim duydukları bilgi tarama hizmetleri için yeterli PC ve CD Rom veri tabanları bulunmaktadır.

Kütüphanede basılı kitap sayısı, toplam 121.000 olup 86.000 cilt dergi bulunmaktadır. Aboneliği devam eden 914 süreli yayın, 72 Fulltext online veritabanı (41.220 elektronik dergi, 48.170 elektronik kitaba ulaşım), 4 Abstract online veritabanı, tezler (Online olarak erişim yaptığımız tez sayısı ise 800.000’in üzerindedir) ve el yazması eserler (Nadir Eserler Bölümü'nde 77 el yazması, 726 eski harfli basma eser) bulunmaktadır. Internet aracılığıyla kütüphaneden TÜBİTAK tarafından oluşturulan Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'ne (ULAKBİM) erişilebilmektedir.


Çağın getirdiği modern kütüphanecilik donanımı ve hizmetleriyle, veritabanı abonelikleri ve erişim sağlanan dergi sayısı baz alındığında, bölgesinde lider konumundadır. Zengin bir eğitim materyaline sahip kütüphane, Türkiye’deki 12 Avrupa Birliği Dokümantasyon Merkezinden de birisidir.


Kütüphanemiz, sadece kendi mensuplarına hizmet vermekle kalmayıp, özellikle hafta sonlarında çevre üniversitelerin yoğun veritabanı kullanım taleplerini de karşılamaktadır. Kütüphanemiz, pazartesi-cuma günlerinde 08.00–22.00, cumartesi ve pazar günleri 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.


Kütüphane dışından da internet üzerinden kütüphane kaynaklarına ulaşmak mümkündür. Kütüphane, yurt içi ve yurt dışındaki bağlantılarıyla, ödünç kitap ve fotokopi hizmetleri vermektedir.


Kültür Sanat Merkezi

Kültür Sanat Merkezi, öğrencilerimizin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirmelerini, yeni ilgi alanları edinmelerini, güzel sanatlarla ilgili faaliyetleri izlemelerini, isterlerse bu faaliyetlere katılmalarını sağlamak için çalışmalar yapmakta ve elverişli ortamlar yaratmaktadır.

Stajlar

Çukurova Üniversiteside bazı programlar, öğrencilerin öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgi ve deneyimleri pekiştirmeleri amacıyla stajı zorunlu kılmaktadır. Bir öğrenci, bütün derslerini başarı ile tamamlasa dahi, staj yükümlülüklerini yerine getirinceye kadar diploma veya mezuniyet belgesi alamaz.

Stajlar, staj koordinatörlerinin denetimi ile yapılmaktadır. Stajlarını bitiren öğrenciler, ilgili birim koordinatörüne staj dosyasını teslim etmektedirler. Staj dosyaları, birimlerin staj komisyonları veya koordinatörleri tarafından değerlendirilmekte ve staj notları, öğrenci transkriptlerinde yer almaktadır.


Mühendislik Programları;

Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi gibi mühendislik programlarında stajlar, eğitim öğretimin olmadığı yaz dönemlerinde yapılmaktadır. Bu fakültelerde okuyan öğrenciler, staj yapacağı kurumu kendileri belirleyebildiği gibi, bölüm staj koordinatörleri de öğrencileri kurumlara yönlendirebilmektedir. Yaz döneminde yapılan staj süreleri, programlara bağlı olarak 20-33 gün arasında değişmektedir.

Eğitim Fakültesi Programları; 

“Öğretmenlik Uygulaması” veya “Okul Deneyimi” adı altında yapılan stajlar, eğitim öğretimin devam ettiği güz ve bahar yarıyıllarında yapılmaktadır. Bu amaçla öğrenciler, haftada bir tam gün veya iki yarım gün staj eğitimi için devlet okullarına veya özel okullara gitmektedirler.

Sağlık Yüksekokulları, Tıp ve Diş Hekimliği Programları; 

Fakülteler, kendi hastanelerinde veya yurt içinde ya da yurt dışında, denkliği bulunan kurumlarda tamamlanması gereken klinik staj programlarına sahiptirler.

Farklı dereceli programların staj süreçlerine dair detaylar ders kataloglarında bulunabilir.


Spor ve Sosyal Olanaklar

Çukurova Üniversitesinde, eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmaların yanı sıra, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerine de büyük önem verilmektedir. Bu kapsamda, yıl boyunca öğrencilerin gelişimleri için pek çok sayıda konferans, seminer, panel, kongre, sempozyum, gösteri, sergi, tiyatro, konser türü sanatsal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Çukurova Üniversitesi, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirebilecekleri pek çok spor aktivitesinin yanı sıra, öğrenci toplulukları aracılığı ile de öğrencilere geniş imkânlar sunmaktadır.

Spor Olanakları 

Çukurova Üniversitesi, birçok sportif etkinlik düzenleyerek öğrencilerin beden ve ruh sağlıklarının korunması ve geliştirilmesi, disiplinli çalışma alışkanlığı kazandırılması, spora ilgi duymalarının sağlanması ve boş zamanlarını değerlendirmeleri için ilgi duydukları spor dalında çalışmalar yapmalarını sağlayacak gerekli ortamları yaratmakta ve öğrencilere geniş imkânlar sağlamaktadır. Çukurova Üniversiteside, öğrencilerimizin bireysel olarak yapabilecekleri veya takım hâlinde aktif olarak katılabilecekleri ve boş zamanlarını değerlendirebilecekleri pek çok spor aktivitesi mevcuttur.

Öğrencilerimiz, takım sporları olarak futbol, hentbol, footsal (salon futbolu), basketbol, voleybol, korfbol, su topu ve bireysel olarak da tenis, yüzme, atletizm, masa tenisi, güreş, tekvando, karate, kano, kürek, badminton, oryantiring, spor tırmanışı, jimnastik, speedminton yapma ve bu sporlar ile ilgili Çukurova Üniversitesi takımlarında yer alma imkânına sahiptirler. Çukurova Üniversiteside grup çalışmaları ve karşılaşmalar düzenlenmekte, yurt içinde yapılan spor karşılaşmalarına Çukurova Üniversitesii temsilen öğrencilerimiz gönderilmektedir.


Çukurova Üniversitesi, kampüs alanında, öğrencilerimizin bu sporları yapabilmeleri için çok geniş spor sahalarına sahiptir.


Sosyal Olanaklar

Çukurova Üniversitesi, her yıl mayıs ayında, Bahar ve Spor Şenliği etkinlikleri düzenlemektedir. Bu şenlikler kapsamında, öğrencilerin katılımıyla spor karşılaşmaları, tiyatro, halk oyunları, dans gösterileri, konserler, sergiler, paneller, söyleşiler, film gösterileri ve çok sayıda eğlence aktiviteleri yer almaktadır.

Öğrencilere Yönelik Kurslar

Rektörlüğe bağlı Güzel Sanatlar Bölümünde, öğrencilerimize, ders faaliyetleri dışında kalan zamanlarını verimli ve etkili bir şekilde değerlendirmek için bir öğrenme ortamı oluşturmaktadır. Bölümümüzde öğrencilerimizin kişisel becerilerine göre seçebilecekleri 20 farklı sanatsal kurslar sunulmaktadır. Bu derslerden tüm üniversite öğrencilerimiz ücretsiz olarak faydalanmaktadır. Kurslara en az üç yıl devam eden öğrencilerimiz, Başarı Belgesi ile onurlandırılmaktadır.

Bilimsel Öğrenci Etkinlikleri 

Ayrıca öğrencilerimiz, üye oldukları Bilimsel Araştırma Toplulukları kapsamında, bilimsel ve sosyal içerikli kongre, sempozyum, yaz okulu gibi organizasyonları, öğretim üyelerinden de destek alarak düzenlenmektedir. Öğrencilerimizin yurt içi ve yurt dışında yapılan bilimsel kongre ve toplantılara katılımı, maddi destek verilerek teşvik edilmektedir.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI 2016-2017 İÇİN TIKLAYIN
Çukurova Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 0 (322) 338 60 84
Fax: 0 (322) 338 69 45
E-posta: genel-sekreter@cu.edu.tr
Adres: Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü 01330 Balcalı, Sarıçam / ADANA
Rektör: MUSTAFA KİBAR

SORU SORUN CEVAP GELSİN!
Çukurova Üniversitesi hakkında soru sorabilir veya sorulan sorulara cevap verebilirsiniz. Soru sormak çok kolay ve herhangi bir kayıt işlemi gerektirmez! Yapmanız gereken aşağıda bulunan yorum gönder kısmından yorumunuzu yazıp yayınla butonuna tıklamak. Lütfen sorunuz veya fikriniz varsa yorum yazarak bilgi edinmek isteyen arkadaşlar için yardımcı olun.

Yorumlar