Boğaziçi Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Boğaziçi Üniversitesi'ni tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. İstanbul Boğaziçi Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Boğaziçi Üniversitesi ya da kısaca BOUN, İstanbul, Türkiye'deki bir devlet üniversitesi. 16 Eylül 1863'te Cyrus Hamlin ve Christopher Robert tarafından Robert Kolej adıyla kuruldu. Yüz yılı aşkın bir süre bu adla bugünkü Güney Kampüsü'nde eğitim verdikten sonra, üzerinde bağımsız bir üniversite kurulması için 10 Eylül 1971'de Türkiye Hükûmeti'ne devredilerek Boğaziçi Üniversitesi adını aldı. Günümüzde toplam 1.672.106 m2'lik alana sahip olan ve altı yerleşkesi bulunan Boğaziçi Üniversitesi, İngilizce eğitim verir.

Boğaziçi Üniversitesi, Lisans Yerleştirme Sınavı'nda en yüksek puanları alan öğrenciler tarafından tercih edilen üniversitelerden biri olmuştur. Örneğin; 2006, 2007 ve 2009 yıllarında, ÖSS'de tüm puan türlerinde en fazla tercih edilen üniversiteler kategorisinde 1. olmuştur.

TARİHÇESİ
Robert Kolej (1863 - 1971)
Amerikalı eğitimci ve mimar Cyrus Hamlin ile Amerikalı tüccar Christopher Rheinlander Robert, 16 Eylül 1863'te bir araya gelerek Bebek'te Robert Kolej adıyla bir kolej açtı. Bu kolej, ABD dışındaki ilk Amerikan koleji olarak kayıtlara geçti ve eğitime dört erkek öğrenciyle eski ahşap bir binada başladı. Kuruluş aşamasında Robert, mali problemlerle ilgilenirken ilk başkan seçilen Hamlin ise ABD'den kaynak sağladı. Kolejin Yönetim Kurulu, herhangi bir ayrım yapılmaksızın tüm öğrencilerin derslere kabul edilmesini ve eğitimin İngilizce verilmesi kararlaştırıldı. 20 Aralık 1868'de Rumeli Hisarı'nda okul binası inşa edilmesi amacıyla Osmanlı Padişahı Abdülaziz'den izin alındı. Bugün Güney Kampüs adıyla anılan Bebek'teki ana kampüste ilk binanın inşası 5 Temmuz 1868'de başlayıp 17 Mayıs 1871'e kadar sürdü. Robert Kolej'in bu ilk binasına Hamlin Hall adı verildi. Erkeklere eğitim veren Robert Kolej'i, aynı yıl kızlara eğitim vermesi için Gedikpaşa'da açılan Amerikan Kız Koleji takip etti. Hamlin Hall'ün açılışını başkan evi olarak 1891'de açılan Kennedy Lodge, hazırlık binası olarak 1902'de açılan Theodorus Hall, spor salonu olarak 1904'te açılan Dodge Hall, 1906'da açılan Washburn Hall, 1913'te açılan Anderson Hall ve dispanser olarak 1914'te açılan Sloane Hall izledi. Böylece Güney Kampüs'te yer alan tarihi binaların inşası I. Dünya Savaşı'na kadar tamamlandı. Binaların yapımında bu kampüste bulunan ocaktan çıkarılan mavi kireçtaşı kullanıldı.

Bağışlarla gelişen Robert Kolej, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı öncesi ve sonrasında birçok finansal sıkıntı yaşadı. 1932'de Paul Monroe, aynı anda hem Robert Kolej'in hem de Amerikan Kız Koleji'nin başına geçen ilk kişi oldu. Böylece iki okul da aynı kişinin idaresine girdi. 1935'te ilk Türk müdür Hüseyin Pektaş başa geldi. 1957'de kolej yüksekokula dönüştürüldü. İki yıl sonra Robert Kolej ve Amerikan Kız Koleji tek bir mütevelli heyet tarafından idare edilmeye başladı. 1960'lı yıllara gelindiğinde yöneticiler, iki koleji birleştirip karma eğitim veren bir okul hâline getirmeyi düşünmeye başladı. Bununla birlikte bugün Güney Kampüs olan alanın tamamen Türkiye hükûmetine bırakılması fikirleri gelişti.

Boğaziçi Üniversitesi (1971 - Günümüz)
26 Ocak 1971'de Yönetim Kurulu, Robert Kolej'in üzerinde Boğaziçi Üniversitesi adıyla bağımsız bir üniversite kurulması için Türkiye hükûmetini teşvik eden önergeyi kabul etti. Ağustos'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi okulun devlete geçişi hakkındaki maddeleri görüşmeye başladı, bazı milletvekilleri okulun adının Boğaziçi Üniversitesi yerine Fatih Üniversitesi olması fikrini öne sürse de bu fikir kabul görmedi. Aynı ay kabul edilen kanun tasarısıyla birlikte Boğaziçi Üniversitesi'nde üç yıllık bir geçiş sürecinin ardından Türkiye'de kabul edilen üniversiteler kanununa göre eğitim verilmeye başlanması kararlaştırıldı. 10 Eylül'de, günümüzde Güney Kampüs olan 118 dönümlük alan binalar, kütüphane ve laboratuvarlarıyla birlikte resmen Türkiye'ye devredilerek Boğaziçi Üniversitesi adıyla kamulaştı. Aynı ay Robert Kolej ile Amerikan Kız Koleji birleşerek aynı adla Arnavutköy'de karma eğitim vermeye başladı. Aptullah Kuran, Boğaziçi Üniversitesi'nin ilk rektörü seçildi. 20 Eylül'de üniversite yeni adıyla ilk derslerine başladı.

Kampüs
Boğaziçi Üniversite'nin beşi Avrupa Yakası'nda ve biri Anadolu Yakası'nda olmak üzere toplam altı kampüsü vardır. Bu kampüsler toplamda 1,672,106 m2'lik bir alanı kaplar. Güney Kampüs, üniversitenin ana kampüsüdür ve büyük kısmı 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başında yapılan binalardan oluşur. Bebek, Beşiktaş'a kurulmuştur. 118 dönümlük bir alanı kaplar. 1. Erkek Yurdu (Hamlin Hall); 1. Kız Yurdu (Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu ya da Theodorus Hall); konferanslarda, konserlerde, başta öğrenciler ya da öğretmenlerin yaptığı çeşitli toplantılarda kullanılan 487 kişi kapasiteli Albert Long Hall; fen-edebiyat fakültesinde yer alan çeşitli bölümlerin derslerinin verildiği Anderson Hall; Bilgi İşlem Merkezi; finansal ofis, iletişim ofisi, iş ofisi, kayıt işleri ofisi ve postaneden oluşan Yönetim Binası ya da diğer adıyla Gates Hall; Hülya Bozkurt Güzel Sanatlar Atölyesi; Kurumsal İletişim Ofisi; Öğrenci Dekanlığı; Mezunlar Derneği (BÜMED); Mithat Alam Film Merkezi; bir spor salonu ve tiyatro içeren Öğrenci Faaliyetleri Binası; Öğretim Üyeleri Merkezi (Kennedy Lodge); 1963'te inşa edilen ve mühendislik fakültesi olarak kullanılan Perkins Hall; sosyoloji ve psikoloji derslerinin görüldüğü Sloane Hall; Üniversite Kültürel Miras Müzesi; rektör, rektör yardımcıları, genel sekreter ofisi ile personel, araştırma ve planlama ofislerinden oluşan 1932'de inşası tamamlanan Van Millingen Kütüphanesi; iktisadi ve idari bilimler fakültesinin derslerinin görüldüğü Washburn Hall ile Yönetim Ofisleri üniversitenin Güney Kampüs'te yer alan birimleridir.

Kuzey Kampüs'ün girişi. Birçok laboratuvar ve Eğitim Fakültesi bu kampüste hizmet verir.
Kuzey Kampüs, Hisar Kampüsü ve Uçaksavar Kampüsü üniversitenin Bebek'teki diğer kampüsleridir. Kuzey Kampüs'te merkezi kütüphane koleksiyonlarını içeren Abdullah Kuran Kütüphanesi; Eğitim Fakültesi Binası; YADYOK Hazırlık Birimi; Mesleki Çalışmalar Yüksekokulu'nun elektronik laboratuvarları, üniversitenin yayınevine ait ofisleri ile matbaayı içeren Eğitim Teknolojileri Binası ve öğretim üyelerinin ofisleri, seminer odaları ile laboratuvarlardan oluşan Fen ve Mühendislik Binası ya da diğer adıyla Kare Blok Kuzey Kampüs'te yer alır. Kare Blok'ta bulunan laboratuvarlar bilgisayar mühendisliği, elektrik ve elektronik mühendisliği, fizik, inşaat mühendisliği, kimya, kimya mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, makine mühendisliği ile nükleer mühendislik laboratuvarlardır. Kuzey Kampüs'te ek derslik ihtiyacına çözüm olması için inşa edilen Yeni Bina (New Hall), dört yurt ve bir kitabevi de bulunur. Üç ana binası olan Hisar Kampüsü, 1990'da açılmıştır. 7,924 m2 alana sahiptir ve içinde bir spor tesisinin yanı sıra Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bulunur. Uçaksavar Kampüsü'nde görevliler için lojmanlar, öğrenciler için bir yurt, Garanti Kültür Merkezi, kapalı spor salonu ve stadyum vardır.

Sarıtepe Kampüsü, Kilyos'ta Karadeniz kıyısında yer alır. 1,272,600 m2 alana sahip olan bu kampüs sadece hazırlık öğrencileri içindir, YADYOK ve üç yurdun yanı sıra bir sosyal tesis içerir. 2014'ün sonundan bu yana üniversiteye ait rüzgâr santrali ile elektrik ihtiyacını karşılar ve bu özelliğe sahip ilk üniversite olarak kayıtlara geçmiştir. Ayrıca burada üniversitenin mezunlar derneğinin işlettiği Burc Beach adlı bir plaj da vardır. Kampüs arazisi 1985'te üniversiteye katılsa da buradaki ilk derslere 2002-2003 akademik yılında başlanmıştır. İyileştirme çalışmalarına rağmen kampüsün İstanbul'un sık nüfuslu alanlarına uzaklığı ve buna bağlı olarak gelişen ulaşım sorunları Kilyos'ta okuyan öğrencilerin birçok kez eylem yapmasına sebep olmuştur. Kandilli Kampüsü, Kandilli Rasathanesi'nin 1982'de Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlanmasıyla oluşmuştur ve rasathaneye bir de Deprem Araştırma Enstitüsü eklenmiştir. Üniversitenin Anadolu Yakası'ndaki tek kampüsüdür ve Kandilli, Üsküdar'da yer alır.

Sayılarla Boğaziçi Üniversitesi

4 Fakülte, 2 Yüksekokul, 6 Enstitü içinde 32 lisans, 58 yüksek lisans ve 33 doktora programı

Tam zamanlı 445 öğretim üyesi (Prof., Doç., Yrd. Doç.), 85 öğretim görevlisi, 89 yabancı uyruklu öğretim elemanı, 319 araştırma görevlisi, 984 idari personel


11 754’ü Lisans, 4 763’ü Lisansüstü olmak üzere toplam 16 517 öğrenci; 2 223 mezun


Dünya üniversiteleri ile yapılmış 600 anlaşma kapsamında yaklaşık 95 ülkeden 828 yabancı öğrenci


44 öğrenci kulübü


3 954 kişilik yurt kapasitesi


Toplam 1 672 106 m2 alanıyla Güney, Kuzey, Hisar, Uçaksavar, Kilyos-Sarıtepe, Kandilli olmak üzere 6 ana kampüs


481 616 kitap, 79 921 elektronik dergi ve gazete, 3 256 021 elektronik kitap,  620 basılı dergi ve 174 etkileşimli veri tabanı ve Braille Alfabesi ile yazılmış 2 283 kitap ve sesli kitaptan oluşan kütüphanemizi ortalama günde 5 500 civarında araştırmacı ve öğrenci ziyaret etmektedir.


127 Araştırma Laboratuvarı; 30 Uygulama ve Araştırma Merkezi

Öğrenci Profili
Boğaziçi Üniversitesi'nde 2014 rakamlarıyla 11,417 lisans ve 4,267 lisansüstü olmak üzere 15,684 öğrenci okumaktadır. Bu sayının 7511'i kadınken 8173'ü erkektir. Buna ek olarak Türkiye dışındaki yaklaşık 75 ülkeden gelen 755 öğrenci de bulunmaktadır. Boğaziçi, ÖSYS sonucunda öğrenci alır ve Türkiye'nin ÖSYS'deki tüm puan türlerinde en yüksek puanla öğrenci alan devlet üniversitedir. Her yıl 1500'ün üzerinde öğrenci okula kabul edilir, 2015 yılında 1891 öğrenci kabul edilmiştir. Aynı yıl ÖSYS'deki tüm puan türlerinde ilk bine giren öğrencilerden 667'si Boğaziçi Üniversitesi'ni tercih ederek önceki yıl 623 olan bu sayıyı yükseltmiştir. Okulu kazanan öğrencilerden %48'i birinci tercihine, %20'si ikinci tercihine ve %12'si üçüncü tercihine Boğaziçi'ni yazarak yerleşmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizce'dir. Bu yüzden yeni kazanan öğrencilerden belirli bir İngilizce bilgisine sahip olduklarını Üniversite Senatosu tarafından kabul edilen bir sınavla kanıtlamaları gerekir. Öğrencilerin İngilizce seviyelerini belirlemek amacıyla YADYOK tarafından İngilizce Yeterlik Sınavı (BUEPT/BÜYES) ve Düzey Belirleme Sınavı (DBS) yapılır. Yeni kayıt yaptıran tüm öğrencilerin Düzey Belirleme Sınavı'na girmeleri zorunluyken İngilizce Yeterlik Sınavı'na girmek öğrencinin isteğine bağlıdır. Yeterlik Sınavı'ndan en az C alanlar hazırlık eğitimi görmeksizin bölümlerinde eğitim görmeye başlar. Bu sınava girmeyenler ya da girdiği hâlde yeterli notu alamayanlar ise Düzey Belirleme Sınavı sonucundaki puanlarına göre hazırlık eğitimine alınır.

Üniversite Profili
Boğaziçi Üniversitesi'nin tam zamanlı 449 öğretim üyesi, 89 öğretim görevlisi, 79 Türk uyruklu olmayan öğretim elemanı, 322 araştırma görevlisi ve 984 idari personeli vardır. Okulda dört fakülte, iki yüksekokul, altı enstitü bulunur ve bunların içinde 32 lisans, 56 yüksek lisans ve 32 doktora programı vardır. En az ilk dört yarıyılı başarıyla tamamlayıp lisans öğrenimini tamamlamadan üniversiteden ayrılanlara başvurmaları hâlinde önlisans diploması verilir. Sekiz yarıyıllık bir programı başarıyla tamamlayanlara ise ilgili oldukları bölümden lisans diploması verilir. Yüksek lisansını başarıyla tamamlayanlara ve derslerini başarıyla tamamlayıp doktora tezini kabul ettirenlere ise sırasıyla ilgili enstitü müdürü ile rektörün imzalarını taşıyan yüksek lisans diploması ve doktora diploması verilir. Ayrıca okul, öğrencilerine çift anadal programı seçeneği de sunar.

Boğaziçi Üniversitesi, birçoğu ABD ve Avrupa'da olmak üzere 500'ün üzerinde üniversiteyle karşılıklı değişim anlaşması imzalamıştır ve 2004'ten beri Erasmus'un bir parçasıdır. Bu kapsamda Türkiye dışına eğitim için 1200 öğrenci yollayabilecek kapasiteye sahiptir ve 2013-2014 öğretim yılında yaklaşık 500 öğrencisini Türkiye dışına yollamıştır. Değişim programlarına katılan öğrenciler, gittikleri okuldaki öğrenim harcından muaftır ve kendilerine maddi destek sağlanmaktadır. Okul ayrıca Akdeniz Üniversiteler Birliği (UNIMED), Avrupa Mühendislik Eğitimi Birliği (SEFI), Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA), Karadeniz Üniversiteler Ağı (BSUN), Magna Charta Universitatum, Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU) VE Utrecht Ağı kuruluşlarının üyesidir.

İngilizce Yeterlik (*BÜYES/BUEPT), Yazma(**TWE) ve Düzey Belirleme (DBS) Sınavları

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin dersleri takip etmek için yeterli İngilizce bilgisine sahip olmaları gerekmektedir. Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin İngilizce dil yeterliği, Yabancı Diller Yüksekokulu (YADYOK) tarafından ölçülür.

YADYOK tarafından hazırlanan Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı (BUEPT/BÜYES) ya da Boğaziçi Üniversitesi tarafından tanınan iki uluslararası İngilizce dil sınavının birinden (TOEFL® IBT/PBT yada IELTS (Akademik)) asgari puan almış olan adaylar dil hazırlık sınıfında okumadan lisans programlarına başlayabilir.


YADYOK ayrıca, TOEFL® IBT/ PBT ya da IELTS (Akademik) sınavından ‘Genel Toplamda’ yeterli notu alıp ‘Yazma (writing) bölümünde başarılı olamayan öğrencilere yönelik Yazma Sınavı (TWE) da düzenlemektedir.


Yurtlar

2016 girişli hazırlık öğrencilerinden başvuru süreçlerini eksiksiz olarak tamamlayan, durumları yurda yerleşim ölçütlerine uygun olanların tümü Kilyos Yerleşkesindeki yurtlara kabul edilecektir. Kilyos yurtlarına kabul edilen öğrenciler İngilizce hazırlık eğitimini Kilyos Yerleşkesinde alacaklardır. Bu grupta yer alan öğrencilerin yurtlara yerleşim statüleri geçici olacak, yurt hakları ise 2017-2018 Akademik Yılını kapsamayacaktır. Söz konusu öğrencilerin, 2017-2018 Akademik Yılı yurt başvuruları tekrar değerlendirmeye tabi tutulacak, Kuzey, Güney ve Uçaksavar Yerleşkelerindeki yurtlara yerleşimleri kontenjanlar dahilinde yapılacaktır.

Yurtlar Hakkında Genel Bilgiler

Boğaziçi Üniversitesi yurtları oda ve daire tipi olmak üzere ikiye ayrılır:

Oda Tipi Yurtlar

(1. Erkek Yurdu, 1. Kız Yurdu (Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu), 1. Kuzey Yurdu, 2. Kuzey Yurdu,
ve 2. Kilyos Yurdu)
Bu yurtların ikamet alanları odalar şeklinde düzenlenmiştir. Yurtlarda internet (wireless), 24 saat sıcak su, dâhili telefon bağlantısı, ahşap mobilya ranza, elbise dolabı, masa, sandalye, kitaplık ve buzdolabı bulunmaktadır. Katlarda yer alan banyo ve tuvalet öğrenciler tarafından ortak olarak kullanılmaktadır.

Daire Tipi Yurtlar

(Uçaksavar Yurdu, 1. Kilyos Yurdu, 3. Kilyos Yurdu, 3. Kuzey Yurdu, 4. Kuzey Yurdu ve
Superdorm - özel)
Bu yurtların ikamet alanları mutfak, banyo ve tuvaleti içinde olan daireler şeklinde düzenlenmiştir. Dairelerde internet (wireless), 24 saat sıcak su, telefon bağlantısı, ahşap mobilya ranza, elbise dolabı, masa, sandalye, kitaplık ve buzdolabı yer almaktadır. 1. Kilyos, 2. Kilyos ve 3. Kilyos Yurtlarında bulunan çamaşırhaneler öğrencilere ücretsiz, 1. Kız Yurdu (Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu),1. Kuzey, 2. Kuzey ve 3. Kuzey Yurdu’nda bulunan çamaşırhaneler ise öğrencilere ücret karşılığında hizmet vermektedir. Çamaşırhaneler SKS Daire Başkanlığına bağlı Sosyal Tesisler Şube Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.

Bedensel engelli öğrencilerimiz için de yurt imkânlarımız mevcuttur


Burs Olanakları

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin aldığı üniversite içi veya dışı kaynaklı Ayni ve Nakdi Burslar, Burs Ofisi Koordinatörlüğü aracılığıyla verilir. Birçok özel vakıf, Burs Ofisi Koordinatörlüğü’yle işbirliği içinde çalışır, bu yüzden bu vakıflara başvuru yapabilmenin önkoşulu vakıflara yapılan başvuruyla beraber Burs Ofisi Koordinatörlüğü’nün açtığı başvuruyu zamanında tamamlamaktır.

Burs Ofisi’nin web sitesinden duyurular takip edilmeli, Online Başvuru ve Belge Teslimi yapılmalı, ön değerlendirme sonucu mülakatlara katılma hakkı elde edilmelidir. Ayrıca, ilgili kurumların kendi web siteleri de takip edilerek burs başvuru koşulları yerine getirilmeli, Burs Ofisi’ne verilen belgeler dışında kurumların istediği başka ek belgeler varsa bu belgeler de hazırlanmalı ve gerektiğinde Burs Ofisi’ne teslim edilmelidir.


Nakdi Gereksinim Bursları, Burs Ofisi aracılığıyla diğer kişi, vakıf, kurum, ve kuruluşlar tarafından verilir. BÜVAK ve diğer özel vakıf, kurum ve kuruluşların verdiği bu burslar için, Burs Ofisi başvuruları değerlendirilerek uygun öğrencilerden oluşan listeyi Burs Komisyonu’nun onayına sunar ve aday öğrencileri bu kurumlara yönlendirir.


Boğaziçi Üniversitesi tarafından verilen burslar Başarı, Gereksinim Nakdi ve Ayni (Yemek, Yurt, Kitap) ile Yaz Okulu burslarıdır.


Burs Ofisi’nin duyurduğu tarihlerde yapılan başvuruyla, öğrenciler ne tür burslara ihtiyaç duyduklarını belirtir. Değerlendirmeler sonucunda öğrencilerin durumları burs almaya uygun bulunursa Nakdi Burslara ve/veya ayni burslara yönlendirilirler.


Spor Etkinlikleri

Boğaziçi Üniversitesi'nde, öğrenciler ilgilendikleri alanlarda spor etkinliklerine katılabilirler. Beden Eğitimi Servis Bölümü sayesinde değişik spor alanları ile ilgili açılan dersleri alabilir, hatta belirli konularda açılan derslerin hepsini alarak sertifikada alabilirler.

Üniversite bünyesindeki Spor Kurulu'nun temel amacı, akademik yıl sonundaki geleneksel Boğaziçi Üniversitesi Spor Festivali'nin koordinasyon ve organizasyonunu sağlamaktır. Yıl boyunca etkinliklerini bu amaç doğrultusunda sürdüren Spor Kurulu, üniversite sporcuları arasından seçilmektedir. Ayrıca, akademik yıl boyunca her türlü spor etkinliğinin yürütülmesiyle de ilgilenmektedir.


Üniversitede yapılan spor dalları:

Aerobik, Aikido, Amerikan Futbolu, Atletizm, Badminton, Basketbol, Bisiklet, Eskrim, Futbol, Hentbol, Jimnastik, Judo, Karete, Kayak, Kürek, Masa Tenisi, Step, Sutopu, Taekwan-do, Tenis, Triathlon, Voleybol, Yelken ve Yüzme.

Kültürel ve Sanatsal Aktiviteler

Boğaziçi Üniversitesi çok farklı alanlarda kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Öyle ki Boğaziçi Üniversitesi’ni özgün ve değerli kılan önemli unsurların başında sinema, müzik, tiyatro, edebiyat ve çağdaş sanatlarla ilgili etkinliklerin kampus hayatına kazandırdığı canlılık ve hareketlilik gelir. Üniversitedeki dinamik sanatsal ve kültürel ortam, yıllar içerisinde çok değerli sanat ve kültür insanlarının yetişmesine kaynaklık etmiştir. Özellikle kulüp faaliyetleri vasıtasıyla öğrenciler kampüslerdeki sanatsal ve kültürel etkinliklerin yaratılmasında ve icrasında büyük rol oynarlar. Öğrenci kulüpleri onyıllardır başta Güney Kampus’te olmak üzere üniversitenin farklı mekanlarında konserler, tiyatro oyunları, film gösterimleri, konuşmalar ve sergiler düzenlemektedir.

Mithat Alam Film Merkezi, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi gibi kurumsal girişimler sayesinde üniversitemiz sınırlarını aşan, İstanbul’un ve Türkiye’nin kültürel hayatına katkıda bulunan toplantıların ve etkinliklerin kampüslerimizde gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır. Benzer şekilde, yıllardan beri Albert Long Hall’da düzenlenen klasik müzik konserleri şehrin müzik haritasında kendisine saygın bir yer edinmiştir. Zaman zaman İstanbul Kültür Sanat Vakfı, British Council gibi saygın kültür ve sanat kurumlarıyla yapılan işbirlikleri çerçevesinde üniversitemizde sergiler, konserler ve toplantılar düzenlenmektedir. Üniversitemizde yapılan düzenli etkinlikler arasında 2013 yılından itibaren oluşturulan Boğaziçi Chronicles girişimiyle güney kampüste Tubini House’da misafir edilen Türkiye dışından bilim, kültür ve sanat insanlarının başta öğrenciler olmak üzere üniversite camiasıyla bir araya gelerek işlerini ve düşüncelerini paylaşmaları da bulunmaktadır.


BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

Boğaziçi Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 02123595400
Fax: 02122656357
E-posta: kurumsaliletisim@boun.edu.tr
Adres: Boğaziçi Üniversitesi 34342 Bebek/Istanbul Türkiye
Rektör: MEHMED ÖZKAN

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar