Türk-Alman Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Türk-Alman Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Türk-Alman Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Türk-Alman Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
İstanbul'da bulunan Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), Türk yükseköğretim mevzuatına tabi, Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak kurulan bir devlet üniversitesidir.

Kuruluş amacı Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerinin en önemli başarı ve kazanımlarını araştırma ve öğretim alanlarında birleştirmek, ve iki ülke arasındaki bilimsel, iktisadi ve kültürel işbirliğine önemli katkılar vermektir.

Türk-Alman Üniversitesi kendisini akademik sınıflamada bir araştırma üniversitesi olarak tanımlamaktadır.

TAÜ'de öğrenim ücretsizdir.

TAÜ çokdilli (multilingual) bir üniversitedir. Eğitim, Lisans programlarında ağırlıklı Almanca, Lisans Üstü programlarda -ihtiyaca ve anlama bağlı olarak- Almanca veya İngilizce olarak verilmektedir. İleride, Alman paydaş üniversitelerle yapılacak işbirliği çerçevesinde Türk üniversite diploması yanında Alman üniversite diploması (ya 'double degree' veya 'joint degree' şeklinde) verilmesi de planlanmıştır.

Kampüsü İstanbul Beykoz'da bulunan TAÜ 2013/2014 eğitim yılında birkaç dalda lisans ve yüksek lisans programları ile hizmet vermeye başlamıştır.

TAÜ'ye öğrenci olarak kabul edilmek için, Almanca bilmek şartı aranmamaktadır. Dil hazırlık sınıfımız, Almanca bilmeyenler için 1 yıl süreli Almanca eğitimi vermektedir. Yüksek düzeyde Almanca bilenler (dil sınavı ile tesbit edilir) doğrudan eğitime başlayabilirler.

Türkiye'den Öğrenci Kabulü
Türkiye’deki liselerden mezun olanlar arasından öğrenci kabulü, mezun olunan liseye göre farklılık arz etmektedir. Buna göre:

I. Almanca eğitim veren ya da  Almanca ders programı uygulayan Türkiye’deki liselerden mezun olan öğrencilerin kabulü:


a) Türk Vatandaşı Olanlar


Türkiye'de Almanca eğitim veren ya da Almanca ders programı uygulayan liselerden mezun olan Türk vatandaşı öğrenciler TAÜ'ye iki farklı şekilde kayıt yaptırma imkânına sahiptir:


1) ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS’ye girmek suretiyle, genel kontenjan üzerinden yerleştirilebilirler.


2) ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYSye girmek suretiyle özel kontenjan üzerinden yerleştirilebilirler.


Önemli Not: Bu liselerden mezun olan öğrenciler için, normal öğrenci kontenjanının %30’u kadar özel kontenjan ayrılmıştır. Özel kontenjan üzerinden kayıt yaptırabilmek için, bu tür liselerden mezun olan Türk öğrenci adaylarının YGS ve LYS’ye girmeleri zorunludur. Bu özel kontenjana ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirmeler, aday öğrencilerin YGS/LYS sınavlarında aldıkları puanlar esas alınarak gerçekleştirilecektir.


Hukuk Fakültesini tercih eden adayların ilgili yerleştirmede puanının TM-3 puan türünde en az 400,00,

İşletme Bölümünü tercih eden adayların ilgili yerleştirmede puanının TM-1 puan türünde en az 360,00,
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü tercih eden adayların ilgili yerleştirmede puanının TM-2 puan türünde en az 360,00,
Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümünü tercih eden adayların ilgili yerleştirmede puanının MF-4 puan türünde en az 380,00,
Endüstri Mühendisliği Bölümünü tercih eden  adayların ilgili yerleştirmede puanının MF-4 puan türünde en az 380,00,
Puan almaları gerekmektedir.

Bu grupta yer alan öğrencilerin genel kontenjan üzerinden yerleştirilmelerinde herhangi bir özellik bulunmamaktadır.


b) Türk Vatandaşı Olmayanlar


Almanca eğitim veren veya Almanca ders programı uygulayan Türkiye’deki liselerden mezun olan yabancı öğrenciler “Yurtdışı Öğrenci” statüsüne tabidirler. Bu adaylar yabancı öğrenci kontenjanı üzerinden kayıt yaptırabilirler.


II. Türkiye’deki diğer liselerden mezun olan öğrencilerin kabulü:


Bu gruba dahil olan öğrenciler bakımından herhangi bir özellik söz konusu değildir. Türkiye’deki diğer üniversitelere öğrenci kabulünde uygulanan ilke ve kurallar TAÜ’ne öğrenci kabulü bakımından da geçerlidir


TAÜ’nde halen öğrencisi olup eğitim veren bölümler şunlardır:

LİSANS
 Hukuk
 İşletme
 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
 Mekatronik Sistemler Mühendisliği
 Endüstri Mühendisliği

LİSANSÜSTÜ

 İmalat Teknolojisi
 Avrupa ve Uluslararası İlişkiler
 Kültürlerarası Yönetim
 Özel Hukuk (YL)
 Uluslararası Finans

Ayrıca 2016 sonbaharı itibarıyla başlaması öngörülen lisans programları Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Bilgisayar Mühendisliği, Kültür ve İletişim Bilimleri bölümü olup yine Yüksek Lisans düzeyinde Uluslararası Finans, ve doktora düzeyinde Özel Hukuk programları başlatılacaktır. Diğer Lisans programları için belirli bir planlama yapılmıştır, ayrıca Yüksek Lisans ve Doktora programları için yeterli kadroların oluşturulması ile bu programlar da mevcut plan dahilinde açılacaktır.

Türk-Alman Üniversitesi Öğrenci Sayısı:  518
Öğretim Elemanı Sayısı:  79

Öğrencilerin kullanımına yönelik tesis ve altyapılar (yemekhane, yurt, spor alanları, teknoloji
donanımlı çalışma alanları vs.) mevcut mudur?

Kısıtlı miktarda da olsa bunlar mevcuttur. Öğrencilerin kullanıma yönelik 2 adet yemekhane ile bir adet açık basketbol-voleybol sahası bulunmaktadır. Ayrıca, Beykoz Anadolu Teknik Meslek Lisesi içerisinde bulunan bir adet kapalı spor salonu haftanın belirli saatlerinde öğrencilerimizin kullanımına tahsisi sağlanmıştır. Bunun dışında yakın çevremizdeki spor sahaları kullanılmaktadır.

Öğrenci gelişimine yönelik sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ne ölçüde desteklenmektedir?

Bütçe imkânları ölçüsünde ve diğer paydaşlarla işbirliği çerçevesinde destek verilmektedir. Bu dönem streetball, masa tenisi, halı saha futbol turnuvası gibi sportif turnuvalar düzenlemiştir. Beykoz Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Üniversitemizde Halk Oyunları kursu açılmıştır. Üniversitemiz basketbol ve plaj futbolu takımları oluşturulmuş olup bu dönem bölgesel resmi turnuvalara katılmaları sağlanmıştır.

Ferdi spor branşı olan satranç dalında bireysel sporcumuzun ulusal resmi müsabakaya katılımı
sağlanmıştır. Bu dönem ilk defa İBB Orkestralar Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunulmuş ve Kent Orkestrası ile Mehter Takımının Üniversitemizde konser vermesi sağlanmıştır.

Ayrıca, öğrenci kulüpleri tarafından çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler yapılmakta olup özellikle Doğa ve Gezi Kulübü bu dönemde Şile Kamp Etkinliği, İstanbul’un Keşfi, Uludağ ve Eskişehir Gezileri etkinliklerini gerçekleştirmiştir. Bunların dışında öğrencilere staj yeri temini kapsamında firma teknik gezileri de düzenlenmektedir

Kurum, özel yaklaşım gerektiren öğrencilere (engelli veya uluslararası öğrenciler gibi) yeterli
ve kolay ulaşılır öğrenme imkânları ile öğrenci desteğini nasıl sağlamaktadır?

Üniversitemizde halen engelli öğrenci bulunmamaktadır. İnşaatı devam eden kampüs binalarının yapısı, engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilecek şekilde inşa edilmektedir.
İhtiyacı olan uluslararası öğrenciler için gerek “TAÜ Uluslararası Ofisi” gerekse fakülteler ve bölümler bünyesinde görevlendirilen koordinatörler ve uzmanlar tarafından gerekli destek verilmektedir.

TÜRK ALMAN ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN
Türk-Alman Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 0 216 333 30 00
Fax: 0216 333 30 31
E-posta: info@tau.edu.tr
Adres: Şahinkaya Cad. No: 86 Beykoz/İSTANBUL
Rektör: HALİL AKKANAT

TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar

  1. Bu sene TAU HUKUK'u tercih etmek istiyorum. Yeni bir üniversite olduğu için bazı tereddütlerim var aynı zamanda bu üniversitenin hukuk alanında Almanca olduğu için bana bir çok şey katacağına eminim. Geleceğim için doğru bir karar vermek istiyorum bu yüzden kıyaslamalar yaparak burada
    okumanın ne gibi avantajları olduğundan bahseder misiniz? Bu arada diplomamız uluslararası tanınacak mı? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, diplomanızın uluslararası denkliği olacaktır mutlaka. Fakat diğer konular hakkında üniversitede eğitim gören öğrencilerin cevaplandırması daha doğru olacaktır. Umarım en kısa sürede sorularınıza cevap veren arkadaşlar çıkar.

      Sil
  2. Merhaba üniversitenin inşaatı ne zaman tamamlanır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk Alman Üniversitesi inşaat çalışmalarının 2017 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Tabi aksar mı aksamaz mı inşaatı yapan TOKİ'ye kalmış.

      Sil
  3. Merhaba ben hukuk bölümünü tercih etmek istiyorum. Yurt ve ulaşım konularında endişelerim var.Bu konuda açıklama yapar mısınız

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,Almanca bilmeyen biri hazırlıkta öğrenebilir mi?

    YanıtlaSil
  6. Yurt ve uladim uladim monusunda bilgilendirme yapar misiniz?

    YanıtlaSil
  7. Ben de hukuk için bu üniversiteyi takip ediyorum almancaya büyük bir İlgim var Almanya'ya ulaşım imkanlarinizi ve istersek orada da avukatlık yapabilicek miyiz ? Lütfen soruma cevap verir misiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adınızın görülmesini istemiyorsanız yorumlama biçiminden Anonim'i seçiniz. Adınızla yorum yapmak isterseniz yorumlama biçiminden Adı/Url'yi seçiniz. Url boş bırakabilirsiniz.