Trakya Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Trakya Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Edirne Trakya Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Trakya Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Trakya Üniversitesi 20 Temmuz 1982’de kuruldu. O tarihte 3 Enstitü (Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri), 4 Fakülte (Tıp, Mühendislik-Mimarlık, Fen Edebiyat, Tekirdağ Ziraat), 2 Yüksekokul (Edirne Eğitim, Çanakkale Eğitim) ve 4 Meslek Yüksekokulu (Edirne, Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ) bulunmaktaydı.

1982 ve 2004 yılları arasında 4 Fakülte (Çorlu Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim Fakültesi, Teknik Eğitim,), 2 Yüksekokul (Devlet Konservatuarı, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu), 16 Meslek Yüksekokulu (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ Sağlık Hizmetleri, Hayrabolu, Keşan, İpsala, Malkara, Lüleburgaz, Şarköy, Uzunköprü, Babaeski, Çerkezköy, Marmara Ereğlisi, Havsa, Muratlı, Saray Meslek Yüksekokulları) kuruldu. 

2004 ve 2009 yılları arasında 1 Enstitü (Balkan Araştırma), 4 Fakülte (Güzel Sanatlar, Sağlık Bilimleri, Fen ve Edebiyat Fakülteleri), 3 Yüksekokul (Yabancı Diller, Edirne ve Keşan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulları), 6 Meslek Yüksekokulu (Edirne Sosyal Bilimler, Edirne Teknik Bilimler, Kırklareli Sosyal Bilimler, Kırklareli Teknik Bilimler, Arda ve Tunca Meslek Yüksekokulu) kuruldu. 

1992 yılında, Çanakkale’de bulunan Trakya Üniversitesine bağlı akademik birimler Çanakkale 18 Mart Üniversitesine bağlandı. 

2006 yılında, Tekirdağ’da bulunan akademik birimler Namık Kemal Üniversitesine 2007 yılında da Kırklareli’nde bulunan akademik birimler ise Kırklareli Üniversitesine bağlanmıştır. 

2013 yılında Mühendislik-Mimarlık Fakültesi kapatıldı. Mühendislik Fakültesi ile Mimarlık Fakültesi kuruldu. Ayrıca Keşan Sağlık Yüksekokulu ile Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu kuruldu.

Trakya Üniversitesi Öğrenci Sayısı:  79.515
Öğretim Elemanı Sayısı:  1.696

YURT, BESLENME ve BURS OLANAKLARI

BESLENME: Yemek üretimleri merkezde Menza, diğer birimlerde hazır halde getirilerek yemek salonlarında sunulmaktadır.

Merkezde yemek sunumu ayrı salonda yapılmaktadır. Bu salonlar 10 (on) adet öğrenci yemekhanesi ve 10 (on) adet Akademik ve İdari Personel yemekhanesinden oluşmaktadır. Diyetisyenimiz gözetiminde hazırlanan Aylık Yemek Listesi mevsimsel ürünler ağırlıklı olarak oluşturulmakta ve yemek çeşitliliğinin sağlanmasına çalışılmaktadır. Yemek hizmeti sunumunda 1 Diyetisyen ve 8 idari personel görev almaktadır.


YURT İMKANLARI: Üniversitemizin kendine ait bir yurdu bulunmamaktadır. Yerleşkede bulunan yurtlarda kalanların dışında bazı öğrenciler yerleşkelere yürüme mesafesinde ya da kısa bir otobüs yolculuğuyla varılacak kadar yakında bulunan özel yerlerde kalmayı tercih etmektedirler. Edirne’de 1+1, 2+1 apartların sayısı gün geçtikçe artmakta ve genellikle öğrenciler daha çok buralarda kalmayı tercih etmektedir.


BURS İMKANLARI: Türkiye burs başvuru prosedürlerini kolaylaştırarak bölge genelinde insanları cezbediyor.Verilen burs sayısının artması ve internet üzerinden kolay başvuru süreci, Balkanlar’da öğrenimlerini Türkiye’de sürdürmek isteyen üniversite öğrencisi sayısında artışa neden oldu. Türkiye’deki üniversitelerde, 13 bini burslu olmak üzere 35 binden fazla lisans ve lisansüstü öğrencisi bulunuyor.


SOSYAL HİZMETLER

Kısmi Zamanlı Statüde Öğrenci Çalıştırılması: Üniversitemiz İhtiyacı olan öğrencilerimize kendi eğitim, ilgi alanları ve Üniversitemiz ihtiyaçları doğrultusunda iş olanağı sağlamaktadır. 5917 sayılı Kanunun 20. maddesi ile değişik 2547 sayılı Kanunun 47. maddesinin son fıkrası çerçevesinde, 2015 yılı içerisinde Üniversite’nin çeşitli birimlerinde, 265 kismi zamanli öğrenci çalıştırılmıştır. Bu bağlamda bir öğrenciye ayda azami 60 saat üzerinden ücret ödenmekte olup, saat ücreti olarak 2015 yılı için brüt 5,50 TL üzerinden maaş ödemesi yapılmıştır.

Enez Öğrenci Eğitim ve Dinlenme Tesisleri: Üniversitemizde sosyal hizmetler, Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Üniversitemiz Enez Öğrenci Eğitim, Uygulama ve Dinlenme Tesislerinde, her yıl belirli dönemler halinde öğrencilerimize ve personelimize uygun koşullarda eğitim, tatil ve dinlenme olanağı sağlanmaktadır. Enez Öğrenci Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde 2011 Nisan ayından itibaren devam eden yenileme çalışmaları tamamlanmış olup; tesis, 2013 Ağustos ayında hizmete açılmıştır.


Meriç Nehri Kenarı Öğrenci Sosyal Tesisleri: Üniversitemiz 250 kişilik kapalı alan kapasiteli Meriç Nehri Kenarı Öğrenci Sosyal Tesisleri bu İşletme Müdürlüğü bünyesinde yer almakta ve başta öğrencilerimiz olmak üzere Üniversitelerimiz çalışanlarına hizmet vermektedir.


SPOR HİZMETLERİ

Üniversitemizde Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve görevlendirilen Spor Koordinatörü işbirliği ile öğrencilerimize spor yapma imkanı sağlanmaktadır. 2015 yılında, 19 branşta, 34 takımla, Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalara katılım sağlanmış olup; bunun yanı sıra, Üniversitemiz Spor Takımları, ÜNİLİG (Üniversitelerarası Deplasmanlı Lig) müsabakalarına da katılmışlardır. Mart ayında başlayan Spor Şenlikleri Grup Müsabakaları, Mayıs ayında, şenlik haftası içerisinde gerçekleşen final ve süper kupa karşılaşmaları ile sonuçlandırılmaktadır. Ayrıca Öğrenci Topluluklarımız içerisinde de birçok branşta spor topluluğumuz bulunmaktadır. Yine şenlik haftası içerisinde, Satranç Topluluğu tarafından, Satranç Turnuvası ve Doğa Sporları Topluluğu tarafından eğlenceli yarışma aktiviteleri düzenlenmektedir.

Üniversitemizin birçok yerleşkesinde açık ve kapalı spor tesisleri bulunmakta olup; bu tesislerimizde, öğrencilerimize ve personelimize boş zamanlarında spor yapma imkanı sağlanmaktadır. Üniversitemizde; iki kapalı spor salonu, yüzme havuzu, açık futbol sahası, tartan pist, basketbol, voleybol sahaları ve tenis kortları yer almaktadır. Ayrıca Balkan Yerleşkesi Menza Binası yan duvarında tırmanma duvarı bulunmakta olup;Ayşekadın, Balkan, Ahmet T.Karadeniz Yerleşkelerimiz ile İpsala MYO, Keşan MYO ve Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda Bahçe Satrancı bulunmaktadır.


KÜLTÜR HİZMETLERİ
Öğrencilerin ilgi alanlarına göre ders dışı boş zamanlarını değerlendirmek, dinlenme ve eğlenme alışkanlığını kazanmalarını sağlamak ve güzel sanatlarla ilgili etkinliklere katılmaya yönlendirmek amacı ile kültür ve sanat faaliyetlerinde programlı çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Kültürel faaliyetler, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde kurulmuş bulunan öğrenci toplulukları tarafından yürütülmektedir. Bir akademik danışman gözetiminde, Rektörlük Oluru ile kuruluşu tamamlanan topluluklar, her öğretim yılı başında öğrencilere tanıtılarak üye kaydı sağlanmakta ve bu topluluklar Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı desteği ve kendi iç dinamikleri ile ürettiklerini çeşitli platformlarda sergilemektedirler. 

Topluluklarımız tarafından düzenlenen, panel, konferans, söyleşi, sergi ve halk oyunları gösterileri gibi etkinlikler, Türkan Sabancı Kültür Merkezi, Devlet Konservatuvarı Sanat ve Eğitim Merkezi ile Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmektedir. 2015 yılı sonunda öğrenci topluluklarımız yeniden yapılandırılarak birçok yeni topluluk kurulmuştur. Halen 40 öğrenci topluluğu bünyesinde yaklaşık 6000 öğrenci belirli bir program dahilinde kültürel, sanatsal ve bilimsel çalışma yapmaktadır. Bu çalışmaların en değerli ürünü de büyük bir coşku ve katılımla Üniversitemizin farklı mekanlarında gerçekleştirilen geleneksel bahar şenlikleridir.  Akademik Takvim dikkate alınarak her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen geleneksel bahar şenlikleri sürekli zenginleştirilmeye çalışılmaktadır. Ana unsurunu kendi topluluklarımız oluşturmakla birlikte; her yıl değişik alanlardan sanatçılar ve show dünyasından popüler isimler konuk edilerek, renkli etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu sunumlarda, olabildiğince çok ve değişik mekanlar kullanılarak yöre halkına da ulaşılmakta ve şenlik coşkusu paylaşılmaktadır.

ULAŞIM
Otobüs İle Ulaşım: Ankara, İstanbul, İzmir, Çanakkale, Afyon, Antalya, Konya, Karaman, Burdur, İzmit, Kütahya, Bursa gibi illerden Edirne’ye direkt otobüs seferleri bulunmaktadır. Direkt seferlerin bulunmadığı illerden ise İstanbul üzerinden aktarma yaparak Edirne’ye ulaşılabilir. İstanbul’dan Edirne’ye yarım saatte bir otobüs seferi bulunmaktadır.

Trakya Üniversitesi merkez kampusu ile otogar arası uzaklık 1 km civarıdır. Otogardan Üniversitemiz merkez kampusu’ne ve Ayşe Kadın Yerleşkesine ücretsiz servis bulunmaktadır.

Raylı Sistem İle Ulaşım: İstanbul, Çorlu, Lüleburgaz ve çevresindeki tren garlarından Edirne’ye tren seferleri bulunmaktadır. 

Havayolu İle Ulaşım: Edirne’ye en yakın havaalanı Tekirdağ Çorlu’da bulunmaktadır. Hava yolu firmaları Çorlu’dan Edirne’ye ücretsiz servis sağlamaktadırlar.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

Trakya Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 02842234210-11-12-13 / 02842364981-82-84-85
Fax: 02842234203
E-posta: genelsekreterlik@trakya.edu.tr
Adres: Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE
Rektör: ERHAN TABAKOĞLU

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar