İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Hakkında Bilgi ve Yorumlar

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nü tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Hakkında Genel Bilgiler
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (kısaca İYTE, İngilizce: İzmir Institute of Technology), 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizce'dir.

Tarihçe
Enstitü, İzmir Milletvekilleri Işın Çelebi ve Rıfat Serdaroğlu'nun 17 Haziran 1992 tarihinde verdikleri önerge sonucunda, 11 Temmuz 1992'de kuruldu.

10 Ekim 1992 tarihinde Basmane'de bulunan Petkim'e ait binada hizmet vermeye başladı. 31 Ekim 1995'de eğitim birimlerinin kullanımına açılmak üzere, Alsancak'ta Türkiye Petrolleri'ne ait ek bir bina kiralandı.

İYTE, eğitime ilk olarak 1994-1995 akademik yılında "Bilgisayar Yazılımı" ve "Şehir Tasarımı" yüksek lisans programlarıyla başladı. Lisans eğitimine ise ilk olarak 1998-1999 akademik yılında 7 bölümde başlandı ve 2014 yılı itibariyle 10 lisans, 25 yüksek lisans ve 12 doktora programında eğitim ve araştırma faaliyetleri sürdürülmektedir, 6 yüksek lisans ve 2 doktora programı disiplinler arası alandadır.

1999 yılında toplam öğrenci sayısı Alsancak'taki binada eğitim sürdürülmesini olanaksız kıldığından, tüm bölümler kampüse taşındı. 2000 yılının sonlarında rektörlüğün de kampüse taşınmasıyla Basmane'deki bina boşaltıldı. Alsancak'taki bina ise Yabancı Diller Bölümü Hazırlık Okulu olarak tahsis edildi. 2006 yılının sonunda ise Yabancı Diller Bölümü de kampüse taşınmış, böylece İYTE'nin tüm birimleri tek bir kampüste toplandı.

Kampüs
İYTE Kampüsü, Ege sahil şeridinin en güzel kıyılarından birine kuruldu. Kampüs, 35.000 dönümlük araziye sahiptir. Termal su kaynakları mevcuttur.

Teknokent
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gülbahçe Kampüs sınırları içinde kurulmuş olan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi 218.4 hektarlık ana bölge ve 6.4 hektarlık ek bölgeden oluşmaktadır. Bölge 200.000,00 TL sermayeli 20 ortaklı (İYTE, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Vestel Elektronik A.Ş., Enda Enerji Holding A.Ş., Innovatek Teknoloji Ürünleri San. ve Tic. A.Ş., Ünibel Özel Eğitim ve BilgiTeknolojileri San. Ve Tic. A.Ş., Alataş Alaçatı İmar İnş. San. Ve Tic. A.Ş., İzmir Teknopark Ticaret A.Ş., Balçova Termal Turizm ve Özel Eğitim Öğretim Hizmetleri A.Ş., Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Ege Genç İşadamları Derneği, İzmir Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Ege Teknoloji ve Başarı Vakfı) İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi tarafından yönetilmektedir. 2005 yılında faaliyete geçen İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde bulunan işletmeler çeşitli alanlarda Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir. 2014 yılı itibariyle bu bölgede bulunan işletme sayısı 117'dir.

Yaşam Standardı

İzmir sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda yaşaması kolay ve öğrenciler için ucuz bir şehirdir. Öğrenciler Kampüste bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında kalabilirler. Bunun yanı sıra üniversiteye yakın mobilyalı daire veya ev kiralamak da mümkündür.
Öğrenciler için tahmini yaşam gideri, öğrencinin kampüste oturmayı seçip seçmemesine bağlı olarak, yemek barınma, yol ve kırtasiye giderleri ile birlikte aylık 250 € ila 450 € arasında değişmektedir. Kampüste bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında kalmak aylık gideri 250 €’da ya da altında tutacaktır. Kiralık evler, konumuna göre (Gülbahçe, Urla ya da İzmir) aylık giderlerde etkili olacaktır. Kiralık evler, kamu hizmeti aylık masraflarını da beraberinde getirmektedir.

BARINMA

İYTE Yurtları
Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı “İYTE Yurtları”, öğrencilerine 1 Kasım 2005 yılından beri hizmet vermektedir. “İYTE Yurtları”, yüksek kalite inşaat tasarımı, iç ve dış mimari tasarımı ve servisleri ile “örnek bir yaşama alanıdır”.

Yurtların konaklama kapasitesi, 304 kız ve 384 erkek öğrenciden oluşmaktadır. “İYTE Yurtları”nın 47 binası da kampüsün kuzey kısmında bulunmaktadır. Her binada 2 kat ve her katta 4 daire vardır. Ancak her daire sadece 2 öğrencinin kalabileceği şekilde tasarlanmıştır. Kız ve erkek yurtlarının binaları ayrıdır.


Kiralık Evler
Diğer seçenek ise kiralık evlerdir. İzmir, Urla ve Gülbahçe'de kiralık evler de bulunabilir. İzmir'deki kiralık yer, konfor, oda sayısı, ısıtma sistemi gibi ölçütlere göre değişmektedir.

BESLENME

Kampüs içinde
Enstitü’deki kampüs yaşamının büyük bir parçası olan Ana Yemekhane’nin dışında, her fakültenin ve idare binasının fast food servisi yapan kendi kafeleri bulunmaktadır.

Ana Yemekhane düzenli ve dengeli yemekler sunmaktadır. Bir öğle yemeğinin fiyatı 1 € civarındadır.


Öğrenci yurtlarının olduğu alanda da öğle ve akşam yemeği servisi veren bir restaurant bulunmaktadır.


Kampüs dışında

İzmir’de, Urla’da, Gulbahce’de ve Kampüs içerisinde düşük ücretlere doyurucu yemekler yenebilecek çok sayıda yer vardır. Restoranlar ve yemek salonları Gülbahçe’den Urla-İskele’ye, Urla’dan İzmir şehrine kadar kıyı şeridi boyunca uzanmaktadır. Gülbahçe’den Karaburun tarafına doğru kıyı boyunca giderken, Mordoğan kasabası her bütçeye uygun doğa manzaralı yemek yerleri barındırmaktadır. Kampüsün doğrudan bağlantısı bulunan eski Çeşme yolu kullanılarak farklı kırsal yemek salonlarına ve restoranlara ulaşılabilir.

İYTE YERLEŞKESİNE ULAŞIM

Özel Araç ile: Konak'tan Mithatpaşa Caddesi'ni takip ederek Üçkuyular'a ulaşın. Üçkuyular'dan İzmir-Çeşme Otobanı'na Urla/Çeşme istikametinde girin. Çeşme yönünde seyrinize devam ederken sırasıyla “Seferihisar” ve “Urla” çıkışlarını geçip, "Karaburun" istikametini gösteren çıkıştan gişelere ulaşın. Daha sonra karşınıza çıkacak meydandan Karaburun istikametine 2 km kadar devam edin. Enstitümüz ileride yolun sağ tarafında  kalacak biçimde konumlandırılmış olarak karşınıza çıkacaktır.

Minibüs ya da otobüs ile: Üçkuyular meydanından kalkan otobüsler yada semt garajından hareket eden minibüsler ile İYTE yerleşkesine gelebilirsiniz. Minibüsler yaklaşık yarım saat arayla hareket etmektedir.


İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Ulaşım Bilgileri
Telefon: 0232 750 60 01
Fax: 0232 498 60 15
Web: www.iyte.edu.tr
E-posta: bilgi@iyte.edu.tr
Adres: Gülbahçe Mh. İzmir Yte Pk:35430 Urla/izmir
Rektör: MUSTAFA GÜDEN

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar