İstanbul Teknik Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

İstanbul Teknik Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

İstanbul Teknik Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
İstanbul Teknik Üniversitesi (Teknik Üniversite) ya da kısaca İTÜ, İstanbul, Türkiye'de yer alan 1773 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

İTÜ, Osmanlı döneminde batılı anlamda bir mühendislik eğitimi vermek için 1773 yılında açılmıştır. Osmanlı'nın batı referanslı ilk eğitim kurumlarından biri olup Dünya'nın en eski teknik üniversitelerinden biridir. Zamanla padişahların ve cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğiyle büyüyüp gelişen okul bugün merkezi İstanbul'un iş merkezi Maslak'ta bulunan 4'ü Avrupa, 1'i Anadolu yakasında toplam 5 yerleşkeye yayılmıştır. Maçka, Taşkışla ve Gümüşsuyu yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan binalarda hâlâ eğitim yapılmaktadır. İTÜ mezunları cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'nin büyümesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamışlar, Türkiye'de pek çok ilke ve pek çok mühendislik eserinin altına imzalarını atmışlardır.

Türkiye'de ilk kez televizyon yayınlarının yapılması, ilk üniversite radyosunun kurulması, bilgisayarı ilk kez kullanan üniversite olması, ilk defa bir Türk üniversitesinin uzaya uydu göndermesi; ilk yerli haberleşme uydusu, ilk yerli helikopter ve ilk yerli insansız otomobilin yapılması gibi mühendislik alanında Türkiye'deki pek çok ilk İTÜ tarafından gerçekleştirilmiştir.

İTÜ bugün bünyesindeki 13 fakülte, 39 bölüm ve 6 enstitü ile 22000 civarında lisans, 10000 civarında lisansüstü, 3300 civarında doktora öğrencisi ve 2100 civarında akademik personel ile eğitim hayatını sürdürmektedir. Türkiye'deki pek çok üniversiteden farklı olarak kuruluşunda inşaat, mimarlık, makina ve elektrik olarak 4 fakülteye ayrılmıştır. İTÜ'lü pek çok hoca ve mezun TÜBİTAK bilim ödülü ve TÜBA ödülü almıştır ve pek çok hoca da ABD, İngiltere, Rusya bilimler akademisi üyesidir.

Uluslararası Durum
İTÜ'nün eğitimi uluslararası alanda da kabul görmüştür. Türkiye'de ve dünyada ABET eşdeğerliği almış mühendislik bölümü en çok İTÜ'dedir. 24 mühendislik bölümü ABET tarafından akredite edilmiştir. Mimarlık fakültesi NAAB tarafından, denizcilik fakültesi ise IMO tarafından akredite edilmiştir.

İTÜ'lü bilim insanları COST, EUREKA, NASA, NATO, NSF, BM, Dünya Bankası, Jean Monnet, Erasmus Mundus, Leonardo and SOCRATES, AB çerçeve programları gibi projelerde etkin görev almaktadır. İTÜ; AÜB, CESAER, SEFI, TIME, EIAE, ATHENS gibi uluslararası ağlara üyedir. İTÜ'lü öğrenciler, AIESEC ve IAESTE sayesinde yurtdışında staj olanağı bulabilmektedir. IAESTE programına Türkiye adına İTÜ 1953 yılında üye olmuştur.

İTÜ, QS ve Times Higher Education gibi uluslararası sıralamalarda Dünya'nın en iyi 500 üniversitesi arasına girmeyi başarmıştır ve Türk üniversiteleri arasında ise en üst sıralarda yer almıştır. İTÜ, 2015-2016 QS Dünya Üniversite Sıralamaları'na göre mühendislikte dünyada 173. ve Türkiye'de 1. sıradadır. Doğa bilimlerinde ise dünyada 307. Türkiye'de 1.'dir. Alanlara göre sıralamada da 10 kategoride listeye girmeyi başarmıştır. 2014-2015 Times Higher Education'ın sıralamasına göre İTÜ dünyada 165. Türkiye'de 3. sıradadır. 2015-2016 sıralamasında değişen kriterlerle 501-600 aralığına gerilemiştir.

Öğrenci Yaşamı
İTÜ'de Kültür Sanat Birliği'ne bağlı birçok öğrenci kulübü yer almaktadır. İTÜ'ye gelen her öğrenci birden fazla kulübe birden üye olarak etkinliklerde yer almakta ve sosyal bir üniversite hayatı sürmektedir. Bu kulüplerde öğrenciler son yıllarda robot yarışması İTÜRO ve Projekent gibi büyük organizasyonlara da imza atmışlardır. İtü bünyesinde bulunan çok sayıdaki kulüpten bazıları girişimcilik, kültür sanat ve spor kulüpleridir. Girişimcilik kulüplerine örnek olarak İtü'deki girişimci potansiyeli açığa çıkarmak için çalışan İtü Girişimcilik Kulübü, kültür sanat kulüplerine örnek olarak Sinema Kulübü, spor kulüplerine örnek olarak ise İtü Hornets verilebilir. Buna ek olarak öğrencileri çıkarttığı Arıyorum gazetesi, İTÜ Radyosu ve değişik kulüplerin çıkardığı dergiler (Uzgörü (Dergi), Petek dergisi, Maçka dergisi gibi) İTÜ'lüler arasında bir birliktelik ortamı yaratmaktadır. Yine yıl içinde sinema kulübünün açık hava film gösterimi, dans kulübünün dans festivali, Dil ve Tarih Kulübünün İTÜ Türkçe Günleri gibi etkinlikleri de önemli etkinlikler arasındadır. Yıl sonunda çeşitli şenliklerde öğrenciler bütün yılın yorgunluğunu üzerlerinden atmaktadırlar.

Öğrenci kulüplerinden ayrı olarak, İTÜ'lü öğrenciler bir takım oluşturup Türkiye ve Dünya çapında yarışmalara da girmekte ve büyük başarılar elde etmektedir. Örneğin ARIBA güneş arabaları TÜBİTAK Formula G 2006 ve 2007 yarışmalarında 1. ve 2., Nusrat güneş teknesi uluslararası güneş tekneleri yarışında dünya ikinciliği ve üçüncülükleri ve 6 dalda ödül kazanmıştır. Ayrıca İTÜlü öğrenciler Imagine Cup yarışmasına katılmakta, Hydrobee hidrojenli aracını oluşturmaktadır. Lisans öğrencisi düzeyinde ilk Türk (piko) uydusunun tasarımı İTÜ'de gerçekleştirilmiştir.

Yurtlar
İTÜ'deki yurt kapasitesi 1355 kız, 2010 erkek olmak üzere toplam 3365'tir. Yurtların büyük bir bölümü Ayazağa yerleşkesindedir. Gümüşsuyu yerleşkesinde de da kız ve erkek öğrenci yurtları bulunmaktadır. Yurtların standartları yurttan yurda değişmekte ve özellikle göl manzaralı Gölet yurtlarının standartları üst düzeydedir.

Erkek öğrenciler Vadi yurtları, Gölet yurtları, Yılmaz Akdoruk Konuk Evive Gümüşsuyu öğrenci yurdunda; kız öğrenciler ise Arıoğlu, Ayazağa, Ayşe Birkan, Ferhunde Birkan, Gölet, Gök, Gümüşsuyu, Yılmaz Akdoruk Konuk Evi, Verda Üründül, ve Zeynep Birkan öğrenci yurtlarında kalabilmektedir.

Üniversitenin akademik ve idari personele verdiği lojmanlar da Ayazağa yerleşkesinde, Akatlar'da ve Florya'dadır.

Beslenme
İTÜ’nün 5 ayrı yerleşkesinde 3 ayrı mutfak ve 8 yemekhane bulunmaktadır. Ayazağa Yerleşkesinde 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi Yemekhanesi, Gümüşsuyu, Maçka ve Taşkışla Yerleşkelerinde 2’şer ve Tuzla Yerleşkesinde 1 yemekhane yer almaktadır. Akademik Yıl süresince yemekhanelerden günde ortalama 10 – 15 bin kişi yararlanmaktadır. Menüler yetişkinlerin günlük beslenme değerlerine uygun hazırlanmakta, tüm malzemeler mevsiminde ve taze olarak temin edilmektedir. Yemekhane ve mutfaklar her ay düzenli olarak ilaçlanmakta; İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından yemekler rutin olarak analiz edilmekte, her ay numune alınarak laboratuvarda incelenmektedir. İTÜ Gıda Mühendisliği ya da Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yemeklerde kullanılan su ve yemekhanelerdeki içme suyu alınan numuneler ile düzenli olarak analiz edilmektedir. Yerleşke içindeki kantin ve kafeteryalar ise farklı bütçelere ve farklı damak zevklerine uygun seçenekler sunmaktadır. 2013-2014 Akademik Yılında İTÜ’ye kazandırılan FanFan ise Türkiye’nin ilk üniversite down kafesi olarak örnek bir sosyal sorumluluk projesidir. FanFan Kafe, Ayazağa Yerleşkesinde hizmet vermektedir.

KAMPÜSLERE ULAŞIM
İTÜ, İstanbul’un merkezi noktalarına konumlanmış kampüsleri ile büyük bir kent üniversitesidir. Ayazağa, Gümüşsuyu, Maçka, Taşkışla ve Tuzla olmak üzere 5 kampüste eğitim - öğretim yapmaktadır. Tüm yerleşkeler, toplu ulaşım alternatifleri sunan noktalarda konumlanmıştır. Güzergâhları arasında İTÜ durağı bulunan; Avrupa Yakasında 8, Anadolu Yakasında ise 2 otobüs hattı işlemektedir. Ayazağa’da bulunan ana kampüsün önünde İTÜ metro durağı yer almakta, Taşkışla ve Gümüşsuyu kampüslerine Taksim metro istasyonundan birkaç dakikalık yürüme mesafesi ile ulaşılabilmektedir. Taksim – Maçka teleferik hattı ise Taşkışla ve Maçka kampüsleri arasındaki ulaşım seçenekleri arasındadır. Tüm kampüslerin kent merkezinde bulunması ve toplu ulaşım olanaklarının birbiriyle bağlantılı yapısı sayesinde vapur, metrobüs, tramvay gibi diğer şehir içi seyahat alternatiflerine kolayca ulaşmak mümkündür.

RİNG SERVİSLER
İTÜ’nün merkez ve en büyük yerleşkesi olan Ayazağa’da gün boyunca ücretsiz ring servis hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca sabah ve akşam doğrudan lojmanlara ulaşımı sağlayan ring servisler bulunmaktadır. Kampüs içi ulaşımı kolaylaştıran ring servislerin güzergâhında toplam 13 durak yer almaktadır.

Ünlü Mezunlar
İTÜ, Türkiye'nin yönetiminde ve gelişiminde rol alan çok sayıda siyasetçi yetiştirmiştir. Bunların başında Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Binali Yıldırım gelmektedir. Özal Türkiye Cumhuriyetinin 8., Demirel ise 9. cumhurbaşkanı olmuştur. İTÜ'de öğretim üyeliği de yapan Prof. Dr. Necmettin Erbakan ise bir süre Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığı görevinde bulunmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut başbakanı Binali Yıldırım da İTÜ mezunudur. Yıldırım uzun süre Ulaştırma Bakanı olarak da görev yapmıştır. Çeşitli dönem bakanlık yapmış olan Recai Kutan, İsmet Yılmaz, Tarhan Erdem, Ali Topuz, Safa Giray, Fatma Şahin, Veysel Eroğlu, Lütfi Elvan ve Taner Yıldız da Teknik Üniversite mezunudurlar.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış olan ve Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusu Bedrettin Dalan da İTÜ'lüdür. Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Vedat Ali Dalokay, Adana Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Aytaç Durak ve Bursa Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Teoman Özalp de teknik üniversite mezunu olup mühendis siyasetçi geleneğindendirler.

Zamanının önde gelen bilim adamlarından Mustafa İnan, Ziya Akçasu, Bedri Karafakioğlu, Doğan Tekeli, Doğan Hasol, Kemal Kafalı da İTÜ'den mezun olmuşlardır. Dünyaca ünlü malzeme bilimcisi Ali Erdemir İTÜ'den malzeme bilimcisi olarak mezun olmuştur. İlk Türk kadın mühendis Sabiha Gürayman da İTÜ mezunudur. Kanser teşhisi üzerine çalışmalarıyla dünyaca tanınan biyomedikal mühendisi Mehmet Toner ise makine mühendisliği mezunudur.

Eserleriyle tanınan ünlü İTÜ'lülerden bazıları ise şunlardır: Anıtkabir'in mimarlarından Prof. Dr. Emin Halid Onat ve Doç. Dr. Ahmet Orhan Arda hem İTÜ mezunudurlar hem de okulda öğretim üyeliği yapmışlardır. Atatürk Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkelerinin mimarı Veli Behruz Çinici, Devrim arabaları mühendislerinden Kemalettin Vardar, İTÜ mezunudur.

ASELSAN ilk genel başkanı ve kurucularından Hacim Kamoy, HAVELSAN eski genel müdürü Faruk Yarman, Türk Hava Yolları eski genel müdürü ve TAI'nin şimdiki genel müdürü Temel Kotil, TÜBİTAK'in 1968'de kurulan Elektronik Araştırma Ünitesi'nin kurucu başkanı Yılmaz Tokad , 1995'te kurulan TÜBİTAK UEKAE'nin kurucu müdürü Önder Yetiş, Siemens eski genel müdürü Arnold Hornfeld, Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman , Alarko'nun kurucularından Üzeyir Garih ve Enka'nın kurucuları Şarık Tara ve Sadi Gülçelik, iş adamı Orhan Öcalgiray, Elginkan Holding'in kurucuları Ekrem Elginkan ve Cahit Elginkan'da İTÜ mezunudur.

Konservatuvar mezunu ünlü İTÜ'lülerden bazıları: Volkan Konak, Funda Arar, Çelik Erişçi, Aşkın Nur Yengi, Melihat Gülses, Erkan Oğur, Erol Parlak ve İsmail Hakkı Demircioğlu. Mimar ve Redd grubunun gitaristi Berke Hatipoğlu, İTÜ mimarlık fakültesi mezunudur. Film yapımcısı, senarist ve yönetmen Tolga Örnek ise kimya ve metalurji fakültesi mezunudur. Sporcu ve manken Çağla Kubat makine mühendisliği mezunudur. Ata Demirer ise konservatuvarı yarıda bırakmıştır.

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Oğuz Atay İTÜ inşaat mezunudur. Ayrıca yazar Orhan Pamuk da bir süre mimarlık fakültesine devam etmiş fakat mezun olmamıştır. Tiyatrocu Yılmaz Erdoğan ise inşaat fakültesine bir süre devam etmiş ancak daha sonra okulu bırakmıştır.


İstanbul Teknik Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 02122852900
Fax: 02122856610
Web: www.itu.edu.tr
E-posta: ozelkalem@itu.edu.tr
Adres: İTÜ Ayazağa Yerleşkesi yeni Rektörlük Binası Kat:2 MASLAK-SARIYER-İSTANBUL
Rektör: Mehmet Karaca

İTÜ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar