Harran Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Harran Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Şanlıurfa Harran Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Harran Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Şanlıurfa'da kurulan ilk yüksek öğretim birimi Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu'dur (1976). Sonra Dicle Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesi (1978), Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü (1984) ve Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı İlahiyat Fakültesi (1988) kurulmuştur.

Daha sonra 09.07.1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla Harran Üniversitesi kurulmuş ve daha önce var olan okullar bu kanuna göre Harran Üniversitesine bağlanmıştır. Ayrıca Fen-Edebiyat, Tıp Fakültesi, Şanlıurfa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü kuruluş kanununda yer almıştır.


1994 yılında Siverek, Hilvan, Suruç, Birecik, Viranşehir ve Bozova Meslek Yüksekokulları; 1995 yılında ise Veteriner Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Akçakale ve Ceylanpınar Meslek Yüksekokulları; 1997 yılında da Sağlık Yüksekokulu ve Kahta Meslek Yüksekokulu kurulmuştur.


Üniversite bugün 9 fakülte, 3 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 9 araştırma ve uygulama merkezi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.


Üniversiteye adını veren tarihi Harran Kenti, Şanlıurfa'nın 44 km güneydoğusunda yer alan, tarihte önemli olaylara sahne olmuş bir kent merkezidir. Üniversite 10. yüzyılda kurulmuştur.


Kampüsler Hakkında Genel Bilgiler

Harran Üniversitesi, Şanlıurfa il merkezi ve ilçelerinde bulunan çok sayıda binada faaliyetlerini sürdürmektedir.

Osmanbey Yerleşkesi 

Şanlıurfa- Mardin Karayolu’nun 18. Kilometresinde 27.000 dönümlük bir arazi üzerinde inşaatı devam eden üniversitemiz merkez yerleşkesinde, Fen-Edebiyat, Mühendislik, İktisadi ve idari Bilimler, İlahiyat, Eğitim, Ziraat ve Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Eğitim-Öğretim vermektedir. Alt yapı çalışmaları tamamlanmış, Türkiye’nin en büyük üniversite yerleşkelerinden biri olan ve içerisinde Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı 1000 öğrenci kapasiteli Kız ve Erkek öğrenci yurtları 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında  hizmete girmiştir. Ayrıca içinde bir yapay göl barındıran Osmanbey Yerleşkesinde Atatürk Arboretumu, beş bin kişilik merkezi kafeterya, on dört oda ve 29 yataklı misafirhane, Sosyal Tesisler, Amfi Tiyatro, lojmanlar, Üniversitemiz kültür faaliyetlerinde kullanılan Feyzullah konağı, Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu ve 3000 kişi kapasiteli Kapalı Spor Salonu inşaatı tamamlanmış olup, diğer fakülte binaları ile sosyal tesislerinin inşaatı hızla devam etmektedir.

Yenişehir Yerleşkesi

Şanlıurfa merkezinde bulunan Yenişehir Yerleşkesi 48.000 m2lik bir alanda kurulu olup, Rektörlük hizmet binası,  Tıp Fakültesi ve Harran Üniversitesi Araştırma Hastanesi Poliklinik binalarını  barındırmaktadır. Ayrıca, öğrenci ve personel yemekhanesi, açık ve kapalı spor tesisleri, kantin, kafeterya ve bahçeler yer almaktadır. 

Eyyübiye Yerleşkesi

Şanlıurfa-Akçakale Karayolu’nun 5. kilometresinde 982.000 m2 alan üzerine kurulu olan Eyyübiye Yerleşkesi’nde ise Veteriner Fakültesi, Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu, erkek öğrenci yurdu, Üniversite Basımevi, açık ve kapalı spor tesisleri, öğrenci kafeteryası, sosyal tesisler, uygulama alanları, süt ve hayvancılık işletmeleri ile seralar ve lojmanlar yer almaktadır.

Diğer Tesisler

Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastahanesi, Şanlıurfa Sağlık Yüksekokulu, Şanlıurfa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Mediko-Sosyal Merkezi, Makine Fabrikası, Üniversitemize ait kız öğrenci yurdu, öğrenci ve personel sosyal tesisleri ve Harran Üniversitesi Kültür Evi, üniversite yerleşkeleri dışında yer alan diğer birimleri oluşturmaktadır.

BESLENME

Osmanbey, Yenişehir ve Eyyübiye Yerleşkelerinde bulunan öğrenci ve personelimiz için yaklaşık altı bin kişilik kapasiteye sahip yemekhaneler bulunmaktadır. Ayrıca değişik noktalarda bulunan yemekhanelerde, talep eden tüm öğrenci ve personele öğle yemeği servisi verilmektedir. 

Osmanbey Yerleşkesi’nde bulunan beş bin kişilik merkez kafeterya, Yenişehir ve Eyyübiye Yerleşkelerinde bulunan merkez kafeteryalar modern ortamı, kaliteli ve temiz hizmet anlayışıyla öğrencilerimizin gözde mekanlarıdır. 


Yetişkin bir erkek bireyin günlük enerji ihtiyacı 2200–2500 kalori, bayan bireyin günlük enerji ihtiyacı 1800-2000 kaloridir. Bu gereksinimin 1/5 ini kahvaltıdan, 2/5 ini öğle yemeğinden, 2/5 ini akşam yemeğinden karşılanması gerekmektedir. Yukarıdaki enerji değerleri porsiyona göre değişiklik gösterir. 


Akademik ve İdari personel ile öğrencilerin öğle yemeği dört çeşit yemekten oluşan tek mönü şeklinde hazırlanmaktadır. Aynı mönü değişik ve yüksekokul yemekhanelerinde servise sunulmaktadır.Öğle yemeği mönüleri mevsime göre kalori ihtiyacı hesaplanarak Üniversitemiz diyetisyeni denetiminde düzenlenip aylık olarak Web sayfamızda ilan edilmektedir. 


Araştırma Hastanesi Yenişehir kampusüne taşındığından yemekhanemiz tüm personele yeterli gelmemektedir. Bu yüzden kampüste yeni bir yetmiş beş kişilik akademik personel yemekhanesi faaliyete başlamış olup, sıkıntı giderilmiştir.


Yemek ücretleri fiyatları üniversitemizin Yönetim Kurulu kararı gereğince öğrenci ve ek göstergelere göre belirlenmektedir. 


YURTLAR

Harran Üniversitesi öğrencilerinin barınma sorunu önemli ölçüde çözümlenmiştir. Eyyübiye Yerleşkesi’nde Kredi Yurtlar Kurumuna ait erkek öğrenci yurdu, Yenişehir Yerleşkesi’nde ve Paşabağı mevkiinde kız öğrenci yurtları ve Millî Eğitim Bakanlığının denetimindeki özel yurtlar da kız ve erkek öğrencilerimize hizmet vermektedir. Yine Osmanbey Yerleşkemizde Kredi Yurtlar Kurumuna ait 1000 kişi kapasiteli erkek ve kız öğrenci yurtları tamamlanmış olup 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.

Ayrıca Sarayönü Semtinde Üniversitemize bağlı olarak hizmet veren özel kız yurdu 40 kişilik olup, odalar 2 - 4 ve 6 kişiliktir. Odalarda buz dolabı mevcuttur. Ayrıca ortak kullanıma sunulmuş olan çamaşır makinesi, ütü, sıcak su ve mutfak düzeneğiyle öğrencilere hizmet vermektedir.



Bütün yurtlarda kantin ve kafeterya hizmetlerinin yanı sıra kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri verilmektedir.


YURT ADIADRESİTELEFONFAX
ŞANLIURFA ERKEK YURDUHarran Üniversitesi Eyyubiye Yerleşkesi0 414 247 03 87-880 414 247 03 89
ŞANLIURFA KIZ YURDUBağkur Karşısı Korukent Oto Alım Satım Arkası0 414 315 50 96-970 414 315 24 11
OSMANBEY YERLEŞKESİ KIZ-ERKEK ÖĞRENCİ YURTLARIHarran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi0 414 344 00 53-54

ULAŞIM

Havayoluyla
Şanlıurfa Havaalanından Ankara-İstanbul İzmir’e, bu illerden Şanlıurfa’ya uçak seferleri mevcuttur.

Karayoluyla

İstanbul-Ankara-Adana dan gelen yol Gaziantep'e kadar otoban olup Gaziantep-Şanlıurfa arası 141 Km çift şeritli asfalt yoldur. Bu yol Viranşehir, Kızıltepe ve Mardin üzerinden Irak'a sınır kapımız olan Habur sınır kapısına kadar devam etmektedir. Ayrıca Şanlıurfa'dan Diyarbakır'a çift şeritli karayolu ve Şanlıurfa-Akçakale üzerinden Suriye'ye karayolu mevcuttur.

Demiryoluyla

Şanlıurfa (Akçakale-Gaziantep-İskenderun ve Şanlıurfa (Akçakale)- Gaziantep-Ankara-İstanbul hattı mevcuttur.

Denizyoluyla

Yumurtalık Mersin ve İskenderun Limanlarından Şanlıurfa’ya karayolu bağlantısı yapılabilmektedir.

HARRAN ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

Harran Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 414 318 30 00
Fax: 414 318 31 90
Web: www.harran.edu.tr
E-posta: ozelkalem@harran.edu.tr
Adres: Hamidiye Mah. Necmettin Cevheri Caddesi, Yenişehir Şanlıurfa/Türkiye
Rektör: RAMAZAN TAŞALTIN

HARRAN ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar