Hakkari Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Hakkari Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Hakkari Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Hakkari Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 2008 yılında çıkardığı bir yasayla 2008 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi Hakkâri Üniversitesi çatısında toplanmıştır. Eğitim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olmak üzere üç fakültesi; Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü olmak üzere iki enstitüsü vardır. Rektörü Prof.Dr. Ebubekir Ceylan'dır.

Tarihçe
Hakkari Üniversitesi 22.05.2008 tarih ve 5765 Sayılı  Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 99’uncu maddesi ile kurulmuş ve Hakkari Üniversitesi tüzel kişiliğine kavuşmuştur.
Hakkari Üniversitesi;
a) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğünden devredilen Eğitim Fakültesi ile 03.07.2011 tarih ve 27983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/2018 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve 20.08.2011 tarih ve 28031 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2011/2088 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Yabancı Diller Yüksekokulu kurulmuştur.
b) Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden devredilen Çölemerik Meslek Yüksekokulu, Yüksekova Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu faaliyetine devam etmektedir.
c) Rektörlüğe bağlı Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü kurulmuştur.
Ayrıca 2011 yılında Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü kurulmuştur.

Yemek Hizmetleri
Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren personel ve öğrencilere yönelik hizmetlerin en önemlilerinden biri beslenme hizmetidir. Üniversitemiz yemek hizmeti her yıl ihale yapılarak özel şirkete yaptırılmaktadır.

Hakkari Merkezde; Rektörlük, Çölemerik Meslek Yüksekokulu, Fakülte Derslikleri ve Yüksekokul Derslikleri (Eski Belediye İş Merkezi) yemekhanelerinde  günde yaklaşık 500-800 öğrenci ve personel yemek hizmetinden faydalanmaktadır. 90 öğrenciye ücretsiz yemek verilmektedir. 

Bu hizmeti gerçekleştirirken en önemli faktörün insan sağlığı olduğunun bilincinde olup, öğrenci ve personelimize yönelik  sağlıklı ve hijyenik ortamı sağlayan, en iyi koşullarda hazırlanmış, kişinin günlük alması gereken besin öğelerinden oluşan menü sunulmaktadır.

Öğrenci ve personelimize en iyi hizmeti sunabilmek adına;  Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesince görevlendirilen personelimiz günlük denetim ve kontrollerini sürdürmektedir.

Bu denetim ve kontroller  yemek pişirme ve hazırlamada kullanılan ham madde ve malzemelerin alımından başlayıp, mutfakta çalışan personelin, kullanılan malzemelerin,  hijyen ve temizliğine kadar yapılmaktadır.

Ayrıca pişirilen yemekler denetim personeli tarafından numune alınıp kontrol edilmektedir. Şayet pişirilen yemekler tat, görünüş, koku, kıvam  bakımından uygun bulunmadığı takdirde yeni bir alternatif menü ile değiştirilmektedir.

Mutfakta  çalışan personel, çalışırken temiz iş kıyafetleri bone ve eldiven kullanarak çalışmaktadır,portör muayeneleri periyodik olarak yaptırılmaktadır.

Ayrıca üniversite personeli de Başbakanlıkça bildirilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan ücretler karşılığında yemek hizmetlerinden faydalanmaktadır.

ULAŞIM
Hakkari'ye ilk defa geleceksiniz ama nasıl geleceğinizi bilmiyorsanız bu bilgiler işinize yarayacaktır.

1- Uçakla Gelecekler İçin
Uçak Van havaalanına kadar gelecektir. Havaalanına indikten sonra Van otobüs terminaline gidin. Hakkari Van arası seyahat eden Van Gölü, Star Van Tur, Van Seyahat, Erciş İtimat firmalarından biriyle Hakkari'ye gelebilirsiniz. Bu firmaların otobüsleri sabah 8,13 ve akşam 16'da Van'dan hareket etmektedir. Van'a saat 16'dan önce gelmeye çalışın. Aksi takdirde otobüs bulamayabilirsiniz. Hakkari-Van arası 205 kilo metredir ve otobüsle yaklaşık 4 saat sürmektedir.

2- Otobüsle Gelecekler İçin
 Geleceğiniz ilden muhtemelen direk Hakkari aracı bulunmayacaktır. Van aktarmalı geleceksiniz. Hakkari Van arası seyahat eden Van Gölü, Star Van Tur, Van Seyahat firmalarından biriyle Hakkari'ye gelebilirsiniz. Bu firmaların otobüsleri sabah 8,13 ve akşam 16'da Van'dan hareket etmektedir. Van'a saat 16'dan önce gelmeye çalışın. Aksi takdirde otobüs bulamayabilirsiniz. Hakkari-Van arası 205 kilo metredir ve otobüsle yaklaşık 4 saat sürmektedir.

3- Özel Otomobille Gelecekler İçin
Erzurum-Ağrı istikametinden geliyorsanız Van'dan geçeceksiniz. Van üzeri gelirken iki alternatif yolunuz bulunur:

Bunlardan biri Edremit üzerinden geçer ve diğerinden 20km daha uzaktır. Ancak diğer yola göre daha düz bir yoldur ve kışın karlı-buzlu havalarda en uygun yol bu istikamettir.

Diğer yol 20 km daha kısadır fakat dağdan geçmeniz gerekir. Bu yolu kullanabilmek için Van şehir merkezine girin ve ana caddeyi takip edin. Kışın karlı ve buzlu havalar için tavsiye edemem ancak yaz ayları için uygun bir yoldur.

Muş-Tatvan veya  Bitlis-Tatvan istikametinden gelecekseniz Tatvan-Gevaş güzergahını takip edin. Bu güzergahtan gelirken Van'a uğramanız gerekmiyor. Van'a yaklaşık 20km kala Hakkari yol ayrımına gireceksiniz. Hakkari yol ayrımına girdikten kısa bir süre sonra Gürpınar ilçesinden geçeceksiniz.

Aşırı kar ve buzlanma varsa bu yol yerine 70 km daha uzak olan ikinci yolu tercih edebilirsiniz. İkinci yol Tatvan-Ahlat-Adilcevaz-Erciş-Van üzerinden geçer ve diğer yola göre daha düzdür. Ama dediğim gibi aşırı kar ve buzlanma yoksa bu yolu tercih etmeniz gerekmez.

Hakkari yolu üzerinde Hoşap ilçesine uğrayacaksınız. Hoşap'tan sonra 33 virajlı sert bir dağ yolu sizi bekliyor. Ama korkmayın yol oldukça iyi. Eğer karlı bir havada geliyorsanız mutlaka zincir bulundurun. Ardından uğrayacağınız ilçe Başkale. Başkale'den sonra herhangi bir ilçeye uğramayacaksınız. Kalan yolunuz 90km. Yol üzerinde bir kaç köy içinden ve iki küçük tünelden geçeceksiniz. Hakkari'ye girişte yine bir dağ yolu var ama ilki kadar uzun değil bu.

Hakkari'ye yaklaştıkça Zap suyu size rehberlik edecektir. Hakkari'ye gelirken çok güzel dağ manzaraları göreceksiniz. Fotoğraf makinenizi hazır bulundurun ve bu manzaraları resmedin.

Güney illerimizden birinden gelecekseniz Şırnak üzeri gelmek kilometre açısından cazip görünebilir. O yolu kullanmanızı hiç tavsiye etmem. Cizre'den sonra yol inanılmaz derecede kötü. 2003 yazında o yoldan gelme gafletinde bulunup, 200 km yolu 5 saatten daha uzun sürede gelebildik. Hele gece gelecekseniz asla düşünmeyin bile. Bunu terör nedeniyle söylemiyorum. O tür bir sıkıntınız olmaz, yol çok kötü ve çok keskin virajlar var ama bu virajları belirtecek doğru düzgün tabelalar yok.

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

Hakkari Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 04382121212
Fax: 04382121211
E-posta: rektorluk@hakkari.edu.tr
Adres: Zeynel Bey Yerleşkesi, Kıran Mahallesi
Rektör: Ömer PAKİŞ

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar