Gebze Teknik Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Gebze Teknik Üniversitesini tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Kocaeli Gebze Teknik Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Gebze Teknik Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Gebze Teknik Üniversitesi kısaca GTÜ , 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır. (Önceden Gebze Teknik Üniversitesi kapsamında bulunan Muallimköy yerleşkesi Bilişim Vadisi'ne tahsis edilmiştir.) 

Tarihçe ve Kuruluş

1994 yılından bu yana Gebze'de 3 Enstitü ve 4 fakültesinde çeşitli disiplinlerde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren Enstitü; 2001 yılından itibaren Malzeme Bilimi, Elektronik ve Bilgisayar Mühendislikleri ile Matematik ve Fizik bölümlerinde lisans eğitimine başlamış olup 2005 yılında ise ilk lisans mezunlarını vermiştir. Enstitü 2008 yılı itibariyle Mimarlık Bölümü, Moleküler biyoloji ve genetik ve İşletme Bölümlerine de lisans öğrencisi almaya başlamıştır. Eğitim programları %30 İngilizce desteklidir.

Halen 1520 lisans ve 1156 lisans üstü öğrencisi bulunan GTÜ'de toplam 400 öğretim elemanı görev yapmaktadır. 2008 yılı itibariyle 158 doktoralı öğretim elemanının çalıştığı enstitü, şu anda 308 doktora öğrencisi bulunmaktadır ve uluslararası yayınlarını her yıl artırmakta ve öğretim üyesi başına düşen yayın sıralamasında, ilk beş üniversite arasında yer almaktadır. Son dört yıldır Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında bu alanda birinci sıradadır.


Üniversite İstatistiği

University Raking by Academic Performance (URAP)'in 15 Haziran 2016 tarihinde yayınladığı istatistiğe göre Gebze Teknik Üniversitesi Türkiye'nin en iyi 5. üniversitesidir.

TÜBİTAK tarafından, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2015 yılı sıralamasına göre Gebze Teknik Üniversitesi 11. sırada bulunmaktadır.

Institute for Scientific Information (ISI) 'nın 2004'te yapmış olduğu Türkiye'nin Uluslararası Yayın Performansı Analizine göre öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı sıralamasında Gebze Teknik Üniversitesi 3. sırada bulunmaktadır.

Prof. Dr. Ural Akbulut tarafından düzenlenmiş olan Ranking of Turkish Universities by Academic Performance 2010 sıralamasına göre Gebze Teknik Üniversitesi 8. sırada bulunmaktadır.


Bilim ve Teknoloji Günleri

2013 yılında ilki düzenlenen Gebze Teknik Üniversitesi'nin IEEE kulübünün gelenekselleşmiş organizasyonu olan 'Bilim ve Teknoloji Günleri' her yıl bir bilim adamına ithafen yapılmaktadır. 2013 yılında düzenlenen etkinlik IEEE'nin kurucularından olan Thomas Edison, 2014 yılındaki etkinlikte değerli bilim insanı Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun anısına yapılmıştır. İlk düzenlendiği yıldan beri Türkiye'deki tüm üniversite öğrencilerinin katılımına açık olan bu etkinlik Türkiye çapında büyük derecede ses getirmiştir. Üç gün süren etkinlikte, çeşitli konularda konferanslar yapılır ve farklı sektörlerden gelen şirketlerle iş birliği içinde staj olanakları sunulur.

ULAŞIM

Hem İstanbul hem de Kocaeli'ye ait toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmesi avantajı ile Gebze Teknik Üniversitesi Türkiye'de ulaşım açısından en avantajlı üniversitelerden biridir. İstanbul Metrosu ile Marmaray üzerinden entegrasyonu sağlanacak üniversite kendine ait bir Gebze Teknik Üniversitesi İstasyonu'na sahiptir. Marmaray projesi tamamlanınca Gebze Teknik Üniversitesi İstanbul Raylı Sistemi üzerinden İTÜ, YTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ile buluşacaktır. 

Marmaray projesi tamamlanıncaya kadar ise İstanbul ile ulaşımı Kartal Metro İstasyonu ile Gebze arasında İETT tarafından hizmete sokulan 17B isimli hat ile devam etmektedir. Bunun yanında Kocaeli'ye ait 490 isimli otobüs hattı üniversite ile KYK'ya ait Muallimköy Yurdu arasında hizmet vermektedir. Kocaeli'ye ait 200, 501, 502, 503 gibi hatlar da üniversiteden geçmektedir.


BARINMA
YURT-KUR Bolu Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak 160.000 m2’lik arsa alanı  içine yapımına 1996 yılında başlanan Gebze Öğrenci Yurdu 16.02.2011 tarihinde geçici kabul ile kurumumuzca teslim alınmıştır. 22.05.2011 tarihinde tefriş işlemlerinin tamamlanmasının ardından  284 kız  392 erkek toplam 676 kapasiteli olarak Başbakanımız tarafından hizmete açılmış olup; Eylül 2011 tarihinde öğrenci kayıtlarına başlanmıştır.

2014 yılında kapasite artışına gidilerek 320 kız 440 erkek olmak üzere toplam 760 öğrenci kapasitesiyle hizmete devam etmektedir.

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN

Gebze Teknik Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 02626051509
Fax: (262) 653 84 90
E-posta: bilgi@gtu.edu.tr
Adres: Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Cumhuriyet Mah. 2254 Sok. No:2 Gebze/KOCAELİ
Rektör: HALUK GÖRGÜN

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar