Atatürk Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Merhaba arkadaşlar Atatürk Üniversitesi'ni tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Atatürk Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında Batı Anadoluyu temsil etmesi için İstanbul'da İstanbul Üniversitesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Anadoluyu temsilen Ankara Üniversitesi ve Doğu Anadoluyu temsil etmesi amacıyla da Doğuda bir üniversite açılması fikri yaygınlaşmıştı. Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaptığı yasama yılını açış konuşmasında bu fikir ifade edilmiş; ancak uygulamaya konulması II. Dünya Savaşı nedeniyle gecikmiştir.

On iki yıl aradan sonra konu, 1950 yılında tekrar gündeme getirildi. Ankara, İstanbul ve İstanbul Teknik Üniversitelerinden seçilen 15 üyeli bir "Doğu Üniversitesi Teknik Komisyonu", merkezi Van'da, fakülteleri değişik illerde olacak Doğu Üniversitesinin kurulmasını önerdi. 1954 yılında çıkarılan 6373 Sayılı Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi, merkezinin ise Erzurum olması kararlaştırıldı. Aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri Amerikan Yardım Teşkilatı (A.I.D.) aracılığı sonucu Nebraska Üniversitesi ile işbirliği anlaşması imzalanarak hazırlık çalışmaları hızlandırıldı ve 6990 Sayılı Atatürk Üniversitesi Kanununun 7 Haziran 1957 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kuruluş çalışmaları tamamlanmış oldu.

Amerika Birleşik Devletlerinden davet edilen heyetin 1955 yılında hazırladığı raporda Erzurum’da kurulacak Üniversitesinin Amerika'da başarılı bir geçmişi olan ‘Land Grand’ tipi bir bölge üniversitesi olması önerilmiş; bu önerinin ışığında Erzurum'da 43000 dekarlık arazi üniversite için tahsis edilmişti. Yerleşke planı, 1955 yılında tamamlan uluslararası proje yarışması sonucu elde edildi. Yarışmada birinciliği Hayati Tabanlıoğlu, Enver Tokay, Ayhan Tayman, Behruz Çinici'den oluşan proje ekibi elde etti. Üniversitenin temeli, istimlak edilen arazi üzerinde zamanın Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından Erzurum Kongresinin 38. yıl dönümü olan 23 Temmuz 1957 tarihinde atıldı. Yerleşke inşaatı 1955-1970 arasında sürdü.

Üniversite 17 Kasım 1958 tarihinde Şair Nef-i Ortaokulu binasında Ziraat ve Fen - Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başladı. İki fakültede 135 öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi, 2005-2006 öğretim yılı itibariyle 41.613 Öğrenci, 2.439 Öğretim Elemanı, 17 Fakülte, 20 Yüksekokul, 6 Enstitü, 16 Araştırma Merkezi, 100 binin üzerinde mezuna sahiptir.

ÖĞRENCİ SAYISI
Atatürk Üniversitesi örgün öğretimde 69 bin, açık öğretimde 136 bin olmak üzere, toplamda 205 bin öğrenciye sahiptir.

TERCİH EDİLME SAYISI SIRALAMASINDA 2.

Atatürk Üniversitesi, üniversiteye giriş sınavlarında “tercih edilme sayısı” bakımından Türkiye’deki üniversiteler arasında 2. sırada yer almakta olup, bugün itibariyle doluluk oranı yüzde 98.17’dir.

2 BİN 600’Ü AŞKIN AKADEMİSYEN

Atatürk Üniversitesi, akademisyenlerinin ulusal ve uluslararası alanda elde etmiş oldukları çok çeşitli başarılarıyla da tanınan bir eğitim kurumudur. Bin 500’e yakını öğretim üyesi olmak kaydıyla, toplamda 2 bin 685 akademisyene sahiptir.

KAMPÜSTE YAŞAM
Atatürk Üniversitesi Türkiye’nin en güzel kampüslerinden birine sahiptir. 6.5 milyon m2’lik açık alana sahip olan kampüste, kapalı alan 1 milyon m2’dir. Kampüs özellikle bol yeşil alan ve çağdaş kent estetiğini temsil eden peyzajıyla ideal bir yaşam alanı olarak dikkat çekmektedir.

Nezih ve huzurlu iklimiyle dikkat çeken kampüste, günde ortalama 50 bin kişiyi bulan bir nüfus hareketliliği yaşanmaktadır. Kampüste ayrıca, gündelik yaşama dair her türlü ihtiyacın karşılanabileceği alış veriş merkezleri, banka şubeleri, kafeler, oyun alanları, sinema salonları ve spor salonları da bulunmaktadır.


Atatürk Üniversitesi kampüse ulaşım açısından büyük imkânlara sahiptir. Kampüs şehir merkezindedir ve Büyükşehir Belediyesi toplu taşım araçları ile birlikte, halk otobüsleri ve sık aralıklarla çalışan minibüsler sayesinde hızlı ve güvenilir ulaşım imkânı temin edilebilmektedir. Ayrıca kampüs içerisinde ringler denilen ücretsiz servis araçları da öğrencilerin hizmetine sunulmuş bulunmaktadır.


Atatürk Üniversitesini ayrıcalıklı kılan özelliklerden bir diğeri de huzur ve güven ortamına sahip olabilmesidir. Üniversite, farklı kültür ve farklı dünya görüşüne sahip bireylerin kardeşçe, huzurlu ve barış içerisinde bir arada yaşadıkları bir eğitim kurumudur.


Atatürk Üniversitesinde 100’ü aşkın öğrenci kulübü bulunmaktadır. Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin yapılmasıyla birlikte, akademik eğitime yarar sağlayıcı mesleki uğraşlara da ağırlık veren kulüpler, öğrencilerin dinlenme, eğlenme ve sosyal katılımda bulunma alışkanlıklarına yön veren çalışmalarla da dikkat çekmektedirler.


Atatürk Üniversitesinde açık ve kapalı olmak üzere çok çeşitli spor salonları ve alanları bulunmaktadır. Basketbol, voleybol, hentbol, futbol ve tenis sporlarına uygun olarak düzenlenen salonlar ve kortlar haftanın her günü öğrencilerin kullanımına açık tutulurken, kampüsün çeşitli bölgelerine konuşlandırılan yürüyüş ve koşu parkurları ile atletizm pisti ve çim futbol sahası da yine sportif etkinliklere ev sahipliği yapmaktadırlar.


Kampüs içerisinde öğrencilerin yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayacak çok sayıda yemekhane, kantin, lokanta ve kafeler bulunmaktadır. Yemekhanelerdeki ücretler öğrenciler açısından oldukça uygun düzeylerde olup, hemen her öğünde çok çeşitli ve çok seçenekli yemek alternatifleri öğrencilerin hizmetine sunulabilmektedir.


Öğrencilere yönelik sağlık hizmetleri, başta Araştırma Hastanesi olmak üzere, Aile Hekimliği ve çeşitli sağlık polikliniklerinde sağlanabilmektedir. Bu birimlerin tamamı üniversite kampüsü içerisindedir.


Atatürk Üniversitesinin iddialı olduğu en önemli alanlardan biri de sağlıktır. Bin 450 yatak kapasiteli ve modern tıbbın gerektirdiği her türlü imkân ve fırsatlara sahip olan Araştırma Hastanesi, sadece Erzurum ve bölgesine değil, yakın coğrafyalardaki hastalara da sağlık hizmeti sunabilmektedir.


BARINMA VE YURTLAR
Barınma ihtiyaçlarını KYK’ya ait yurtlar haricinde, özel ve kamuya ait pansiyon ve konukevleriyle de karşılayan öğrenciler, ayrıca üniversitemize ait yurt ve konukevlerinden de yararlanabilmektedirler. Öğrenciler bunların yanı sıra şehir içindeki kiralık evlerde de ikamet edip, barınma ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmektedirler.

Atatürk Üniversitesi, Türkiye’de öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını en fazla karşılayan eğitim kurumlarından biridir. Kampus içerisinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda şu an itibariyle 11 binin üzerinde öğrenci kalmaktadır. Sağlıklı, rahat ve konforlu yaşam alanlarıyla birlikte, uygun ders çalışma mekânlarına da sahip olan bu yurtlar, toplamda 4 kız, 3 de erkek yurdu olmak kaydıyla, 7 farklı öbekten oluşmaktadır.

BESLENME OLANAKLARI
Merkez Öğrenci Yemekhanesi
Üniversitemiz öğrencilerine, kampus içindeki Merkezi Öğrenci Yemekhanesinde, Oltu Yer Bilimleri Fakültesi, Aşkale, İspir, Hınıs, Pasinler, Narman, Oltu, Tortum Meslek Yüksekokulu Yemekhanelerinde öğle yemeği tabldot olarak (4 çeşit) verilmektedir. Yemekten faydalanmak isteyen öğrencilerimiz; yemek maliyetinin Üniversite Yönetim Kurulu tarafından tespit edilen bir kısmını katılım payı olarak ödemek suretiyle, yemek yiyebilmektedirler. Yemek maliyetinin geriye kalan kısmı ise; Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Öğrenci Sosyal Hizmetler bütçesinden karşılanmaktadır.

Öğrencilerimiz, kampus içindeki Merkezi Öğrenci Yemekhanesinde değişik süreler için satılan (aylık, onbeş günlük, haftalık) yemek kartını alarak yemek yiyebilirler.

Kantin/Kafeteryalar
Öğrencilerin beslenme ve ders dışı zamanlarında dinlenme-eğlenmelerine yönelik olarak, fakülte/yüksekokullarda kantin/kafeteryalar bulunmaktadır. Öğrencilerimiz kantin ve kafeteryalarımızda sabahları kahvaltı yapabilmekte diğer zamanlarda sulu yemekler dışında, sıcak-soğuk yiyecek ve içecekleri alabilmektedirler.

II-ÜCRETSİZ ÖĞLE YEMEĞİ
Üniversitemizde, Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerimizin bir kısmına, ücretsiz öğle yemeği yardımı yapılmaktadır.

Ücretsiz öğle yemeği uygulamasından faydalanmak isteyen öğrencilerin Eylül ayı içerisinde doğrudan öğrenim gördükleri okullarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

veya www.atauni.edu.tr adresinde yer alan “ücretsiz yemek başvuru formunu” doldurmaları gerekmektedir. Ücretsiz öğle yemeği hakkı kazanan öğrenci listeleri Fakülte/Yüksekokul ve bölümlerdeki Öğrenci İşleri Panolarında ilan edilir.

Ücretsiz öğle yemeği uygulaması bir eğitim yılı için geçerlidir ve her yıl başvuruların yenilenmesi gerekmektedir. Ücretsiz öğle yemeği hizmetini almaya hak kazanan öğrenci, düzenli olarak bu hakkını kullanmıyor ise uygulamadan faydalandırılmasına son verilir. Yıl içinde tekrar bu uygulamadan faydalanma hakkını kaybeder.

Ücretsiz Öğle Yemeği Uygulaması bir Sosyal Hizmet Uygulaması olup ekonomik yetersizlik içerisinde olan öğrenciler öncelikli değerlendirilir.

ULAŞIM
Erzurum’a yurt içi ve yurt dışı ulaşım hava, kara ve demiryolu bağlantılarıyla mümkündür. Erzurum’dan hemen her gün İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi birçok şehre gidiş dönüş uçuşlar yapılmakta, bütün şehirlerle ise karayolu ulaşım imkanları sağlanmaktadır. Demiryolunda da yine her gün Doğu Ekspresi seferleri gerçekleşmektedir. Bu arada Erzurum şehir merkezi ile kampüs arasında da hem Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçları, hem çok sayıda Halk otobüsleri, hem de minibüsler ulaşımı sağlamaktadırlar. Kampüs içi ulaşımda ise ring hizmeti sürdürülmektedir.
Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 0442 231 10 01
Fax: 0442 236 10 14
E-posta: ata@atauni.edu.tr
Adres: Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Yakutiye/Erzurum
Rektör: Ömer ÇOMAKLI

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar