Adnan Menderes Üniversitesi Hakkında Bilgi ve Yorumlar

Adnan Menderes Üniversitesi'ni tercih etmeyi düşünen ve hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenci, öğretim görevlisi, memurlar vb. için genel tanıtımı, tarihçesi, ulaşım, beslenme, barınma ve yurt olanakları gibi bilgiler vermeye çalışacağız bu sayfada. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi hakkında soru sormak veya yorum yazmak isterseniz sayfanın aşağısında bulunan yorum gönder bölümünden soru veya yorum yazarak sayfamıza katkıda bulunabilirsiniz.

Adnan Menderes Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler
Adnan Menderes Üniversitesi, 1992 yılında Aydın'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Aydın ilindeki tek üniversitedir.

Beş fakülte (Fen-Edebiyat, Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler, Tıp, Veteriner, Ziraat fakülteleri), üç enstitü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ve Söke Meslek Yüksekokulu ile 1992 yılında Aydın ve Nazilli'de eğitime başlamış olan üniversitede şu an 14 fakülte, 3 enstitü, 1 Devlet Konservatuarı, 5 Yüksekokul, 18 Meslek Yüksekokulu ve 24 Uygulama ve Araştırma Merkezi vardır. 2016 yılında Merkez, Çakmar, Işıklı, İsabeyli, Didim Akbük, Nazilli Sümer, Çine Süleyman Pekgüzel ve Karacasu Muzaffer Özuysal Yerleşkelerinin yanında Kuşadası, Atça, Sultanhisar, Yenipazar, Söke, Davutlar, Bozdoğan, Köşk, Buharkent ilçelerinde olmak üzere 17 ayrı yerleşim yerinde faaliyetlerine devam etmektedir.

Adnan Menderes Üniversitesi Öğrenci Sayısı:   54.370
Akademik Personel Sayısı:   1.710

Yaşam Maliyeti
Aydın ili yaşam maliyetlerinin çok yüksek olmadığı bir şehirdir. Aylık ortalama yaşam maliyeti - konaklama dahil – 250 ila 350 Avro arasında değişmektedir. Öğrenciler çok sayıdaki özel veya devlet yurdundan birinde kalabilecekleri gibi, eşyalı veya eşyasız daire de kiralayabilmektedir. Öğrenci apartları da Aydın ilinde giderek artmaktadır.

Barınma
Aydın merkez ve yerleşkelerimizin bulunduğu ilçelerde özel ve resmi yurtların sayısı giderek artmaktadır. 

Aydın merkezde Kredi Yurtlar Kurumu’na ait iki adet öğrenci yurdu bulunmakta, özel yurtlarda kalan öğrencilerimizle birlikte Aydın merkezde yaklaşık 8000 öğrenciye barınma hizmeti vermektedir. Kredi Yurtlar Kurumu’na ait bir yurda yerleştirilen bir öğrenci aylık 200 TL barınma bedeli öderken, özel yurtlarda bu ücret kişi başı 750 TL’yi bulabilmektedir. 

Bununla birlikte mobilyalı veya mobilyalı daire kiralamayı seçen öğrenci sayısı da oldukça fazladır. Aylık kira bedeli 300 ila 1000 TL arasında değişmektedir. Öğrenci apartlarının sayısı ve popülerliği de her geçen gün artmaktadır.

Beslenme
Merkez Yerleşkemizde yer alan Merkez Kafeterya, 1.200 kişi kapasiteli olup 4500 m2’lik alana sahiptir. Öğrenci yemek salonu ve kafeteryası, akademik ve idari personel yemek salonu, özel yemek salonu ile personel dinlenme salonu bölümlerinden oluşmaktadır. Personel ve öğrencilerin öğle yemeği, dört çeşit yemekten oluşan tek menü şeklinde hazırlanmaktadır. 

Yerleşkelerimizde bulunan toplam 30 kantin-kafeteryanın fiziki mekânı 6200 m2’lik alanı kaplamaktadır. Yemek verilen yerleşke sayısı yıldan yıla artmaktadır.

ÖZEL İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİLER
Üniversitemiz kampüs alanında bulunan yol güzergahları, spor salonu, kafeterya, kütüphane, kongre merkezimizde engelli öğrenciler için rampalar ile tuvalet düzeneği yapılmıştır. 

Merkez kütüphanemiz ana kapı girişinde ve giriş katındaki çalışma salonu ana koleksiyona ulaşma yerlerinde, yürüme engelliler için salona tekerlekli sandalyenin inebileceği rampalar mevcuttur. Ayrıca ana salona iniş bölümünde rampaların kenarında tutunmak için trabzan bulunmaktadır. 

MERKEZ KÜTÜPHANE ENGELLİ KULLANICI HİZMETLERİ
Kitap: Görme engelli kullanıcılarımız içim Merkez Kütüphane'de Braille alfabesiyle yazılmış 87 adet kitap bulunmaktadır. 

Sesli Kitap: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü Körler Kütüphanesi'nden temin edilen 2500 adet sesli kitap ve radyo tiyatrosu Elektronik olarak kullanıcılarımızın hizmetine hazırdır. Avrıca, abone olduğumuz World E-Book Library veri tabanı içinde değişik konularda 23000 sesli kitap mevcuttur. 

Donanım ve Yazılım
Kütüphanemizde, sesli olarak bilgisayarın kullanılmasına ve internette dolaşılmasına imkan sağlayan programı yüklü olduğu bir bilgisayar bulunmaktadır. Bu program içeriğindeki konuşma sentezleyicileri kullanılarak "txt, rtf, doc pdf" formatındaki dosyaların ve menu seçeneklerinde yer alan panoya kopyalanan metinlerin Türkçe dinlenmesine olanak sağlar. Program ayrıca, dinlenilen ya da dinlenilmek istenen dokümanların "wave ya da mp3" formatında bilgisayara kaydedilmesini de sağlamaktadır. Böylelikle kaydedilen bu dosyalar istenildiği zaman standart medya oynatıcılar aracılığıyla dinlenebilmektedir.

ÖĞRENCİLERE MALİ DESTEK
Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere başta Kredi ve Yurtlar Kurumu olmak üzere çeşitli kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar ile dernekler, karşılıklı veya karşılıksız burs ve kredi imkanı sağlayabilmektedir. Öğrencilerimiz ayrıca Türk Eğitim Vakfı (TEV), Milli Eğitim Bakanlığı burslarından ve yemek bursunda da yararlanabilmektedir. 

2005 yılında kurulmuş olan Adnan Menderes Üniversitesi Yardımlaşma Derneği de kuruluşundan bu yana Üniversitemizde ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs sağlamaktadır. Dernek, burs vereceği öğrencileri, fakülte ve yüksekokulların öğrenci işleri ve yönetimlerinden gelen bilgiler doğrultusunda seçmektedir. 

Ayrıca öğrencilerimiz, eğitim ve öğretim saatleri dışında, isterlerse Üniversitenin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı olarak çalışabilirler. Bu şekilde çalışan öğrenciler, bilgi ve yeteneklerini geliştirme imkanı bulurken, iş deneyimi de kazanmaktadırlar. 2012 – 2013 Eğitim – Öğretim Yılı’nda birimlerde çalışan kısmi zamanlı öğrenci sayısı 300’dür.

ÖĞRENME OLANAKLARI
Bilgi Merkezi (Kütüphane)
Bilgi Merkezimiz, teknolojik gelişmeleri takip ederek, ADÜ öğrencileri ve kullanıcılarına daha nitelikli hizmet verme yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. 

İki katlı, 1.700 m2 alana kurulu Bilgi Merkezimiz bünyesinde 48.005 basılı kitap, 333 aktif basılı süreli yayın aboneliğinin yanı sıra, araştırmacılarımızın kampüs dışından da kullanabildiği çeşitli konularda 44 adet veri tabanı ve bu veri tabanlarında yer alan 19.604 elektronik dergi, 2.187.090 elektronik kitap bulunmaktadır. Bilgi Merkezimizin abone olduğu online veri tabanları ile internet üzerinden yurt içinde ve yurt dışında yayımlanan sınırsız sayıda bilimsel yayına ulaşılabilmektedir. 

Bilgi Merkezimizde yer alan kitap ve süreli yayınlar koleksiyonlarından her zaman yararlanılabilmekte ve istenilen yayınlar ödünç alınabilmektedir. Görme engelli kullanıcılar için Braille alfabesinden oluşan koleksiyonun yanı sıra, güncel yayınların yer aldığı sesli kütüphanemiz görme engelli öğrencilerimizin hizmetindedir. 

Bilgi Merkezimiz sadece bilgi amaçlı değil, öğrencilerimizin boş zamanlarını değerlendirme amaçlı olarak kullanabilecekleri sosyal alanlar da yaratmaktadır.

Araştırma ve Uygulama Merkezleri
Yerel dinamiklere, bilimsel hedeflerden şaşmadan ve akademik özelliklerini koruyarak katkı sağlayan Adnan Menderes Üniversitesi bünyesinde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 18 uygulama ve araştırma merkezi vardır.

SOSYAL, KÜLTÜREL VE SPORTİF FAALİYETLER
Üniversitemiz geride bıraktığı yıllarda gerçekleştirdiği sayısız bilimsel, kültürel ve sosyal etkinlikle kentimizin sosyal yapısına önemli katkılar sağlamıştır. Öğrencilerimizin bireysel gelişimlerinde akademik çalışmalar yanında, sosyal aktivitelerin de önemli rol oynadığı gerçeğinden hareketle, bu tür faaliyetlere ağırlık verilmekte özellikle Ege Bölgesindeki en donanımlı ve gelişmiş komplekslerden biri sayılan Atatürk Kongre Merkezinde sayısız etkinlik gerçekleşmektedir. Her yıl düzenli olarak organize edilen Kültür ve Sanat Şenlikleri de bu etkinlikler arasında yer almakta ve öğrencilerimiz tarafından büyük ilgi görmektedir.

Merkez Yerleşkemizde 2000 seyirci kapasiteli Kapalı Spor Salonu, kent merkezinde bulunan çok amaçlı Spor ve Kültür Salonu’nun yanı sıra diğer yerleşke ve birimlerimizde de açık spor tesisleri bulunmaktadır. Yarı olimpik yüzme havuzumuz da bu yıl itibariyle hizmete açılmıştır. 

Üniversite spor takımlarımız, bölgesel, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmakta ve her yıl başarılı sonuçlar elde etmektedir.


Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Bilgileri
Telefon: 02562182030
Fax: 02562146688
E-posta: ozelkalem@adu.edu.tr
Adres: AYTEPE MEVKİ AYDIN
Rektör: CAVİT BİRCAN

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRİCİ YORUMLARINIZI VEYA SORULARINIZI AŞAĞIDA BULUNAN YORUM FORMUNDAN PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Yorumlar